Mulți oameni se feresc de aluatul care necesită frământare și, implicit, de preparatele pentru care este nevoie de aluat făcut în casă. Dar există și rețete de aluat care nu necesită frământare și care se fac rapid și ușor. 

Pâinea și chiar cozonacul sunt două exemple de astfel de preparate pentru care nu trebuie să vă bateți capul cu frământatul. O astfel de rețetă de pâine vă propunem și noi, astăzi. Tot ce aveți de făcut este să amestecați ingredientele și să le lăsați la dospit peste noapte, după care să coaceți pâinea. 

Pâine de casă fără frământare
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 400 ml apă
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 plic drojdie uscată

Mod de preparare

Puneți făina într-un bol încăpător. Turnați apa la temperatura camerei, drojdia și sarea.

Amestecați bine cu o spatulă, până când făina este încorporată. Aluatul nu necesită frământare, ci doar să fie bine încorporate toate ingredientele. Când aluatul este gata, acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați-l să stea la temperatura camerei cel puțin 8 ore, ideal peste noapte.

În acest fel, drojdia se va activa și aluatul va crește suficient. După ce s-a dospit, răsturnați aluatul pe o suprafață tapetată cu făină. Aluatul este foarte moale, așa că este nevoie de făină din belșug pentru a nu se lipi de mâini și de blatul de lucru.

Dați o formă rotundă aluatului și puneți-l într-o cratiță pe care să o puteți băga la cuptor. Acoperiți cu un capac și dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 220 de grade, pentru 30 de minute, după care dați la o parte capacul și mai lăsați la cuptor pentru 15-20 de minute sau până când pâinea este rumenită.