Mulți cumpără pateuri din comerț. Sunt la îndemână, da, dar nu se compară la gust cu cele făcute acasă. Nici la textură. Nici la miros. Plus că, atunci când le faci tu, știi exact ce pui în ele. Fără conservanți, fără aditivi, fără surprize.

Pateurile cu brânză, făcute în casă, sunt genul ăla de gustare care merge oricând. Dimineața, cu o cană de ceai. La pachet, la școală sau la birou. Seara, lângă un pahar de bere. Le poți lua și la drum. Sau le poți pune pe masă când ai musafiri și vrei ceva rapid, dar făcut de tine.

Aluatul poate părea complicat la început, dar nu e. Doar trebuie să respecți pașii. Înveți din mers. Și după ce-l faci o dată, data viitoare merge mult mai repede. E un aluat fraged, tip foietaj, făcut cu margarină, apă, oțet și făină. Nu trebuie să-l lași la crescut. Nu are drojdie. Dar are un mic secret: se bate bine și se împăturește de câteva ori. Asta îl face să iasă cu foi, ușor crocant, dar și moale în interior.

Umplutura e simplă – brânză, ou și un strop de lapte. Poți folosi ce brânză ai în casă. Telemea, brânză de vaci, sau chiar o combinație. Important e să fie bine scursă și să o amesteci cât să iasă o compoziție legată.

Ce e fain la rețeta asta e că o poți adapta. Dacă nu ai margarină, folosești unt. Dacă vrei să le faci cu altceva înăuntru – ciuperci, cartofi, carne – merge. Baza e aluatul, restul e după gust.

După ce scoți prima tavă din cuptor, miroase în toată casa. Iar când le guști... îți dai seama că nu mai ai de ce să le cumperi gata făcute.

Așadar, dacă ai puțin timp și chef să gătești ceva simplu și bun, încearcă aceste pateuri cu brânză.

Preparare 1 oră și 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

  • 1 kg de făină albă
  • 400 grame margarină
  • 1 linguriță de sare
  • 5 lingurițe de oțet
  • 500 ml apă călduță

Ingrediente pentru umplutură

  • 400 grame brânză (telemea sau brânză de vaci)
  • 1 ou
  • 3-4 linguri de lapte (suficient cât să lege compoziția)

Mod de preparare

Cum prepari aluatul - Pune făina într-un bol mare. Adaugă sarea, oțetul și apa călduță. Frământă până obții un aluat legat, dar moale. Nu trebuie să fie tare.

Întinde aluatul cu făcălețul. Întinde un strat subțire din 1/3 din margarină pe suprafața aluatului.

Împăturește aluatul de la stânga la dreapta. Bate-l ușor cu făcălețul de aproximativ 100 de ori. Da, 100 – ajută să devină fraged.

Pune-l la frigider 30 de minute.

Repetă această procedură de 3 ori. Adica întinzi aluatul, pui 1/3 din margarină. La fiecare etapă, schimbă direcția de împăturire: o dată de la stânga la dreapta, o dată de la dreapta la stânga etc.

Cum faci umplutura - Fărâmițează brânza cu furculița. Adaugă oul și laptele.

Amestecă bine până obții o cremă groasă. Nu trebuie să curgă.

Asamblare și coacere - Scoate aluatul din frigider și întinde-l cu făcălețul. Grosimea ideală: 1 cm.

Taie aluatul în pătrate egale.

Pune o linguriță de umplutură în mijlocul fiecărui pătrat.

Împăturește ca un plic și apasă ușor marginile ca să nu se desfacă.

Pune pateurile într-o tavă tapetată cu puțin ulei sau hârtie de copt.

Coace-le în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 20 de minute sau până devin aurii.