Prăjitura Boema de post, o rețetă clasică și simplă. Blat cu nucă, sirop cu aromă de rom, glazură de ciocolată și frișcă vegetală. Ideală pentru zilele de post!

Prăjitura Boema este o clasică a cofetăriilor românești, foarte populară în perioada comunistă. În acea vreme, era considerată o adevărată delicatesă și era prezentă în vitrinele tuturor cofetăriilor.

De fapt, dacă te uiți mai atent la rețetă și la modul de preparare, vei observa că Boema nu este altceva decât o reinterpretare a amandinei, însă cu o formă diferită și un decor generos de frișcă.

Chiar și așa, Boema rămâne un desert delicios și elegant, perfect pentru iubitorii gusturilor clasice.

În varianta de post, această prăjitură păstrează tot farmecul original, dar este adaptată pentru zilele în care vrei să eviți ingredientele de origine animală. Merită să o încerci!

Preparare 20 minute
Gătire 30 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

Pentru blat

  • 450 grame făină
  • 200 grame zahăr
  • 50 grame cacao
  • 200 grame miez de nucă (150 g măcinată, 50 g zdrobită grosier)
  • 500 ml apă
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 4 linguri gem de căpșuni (cu vârf)
  • Un praf de sare

Pentru sirop

  • 200 grame zahăr
  • 400 ml apă
  • 1 lingură cacao
  • 50 grame margarină
  • 1 sticluță esență de rom

Pentru glazură

  • 2 plicuri de glazură de ciocolată

Pentru cremă

  • 100 grame ciocolată de post
  • 200 ml frișcă vegetală

Pentru decor

  • 300 ml frișcă vegetală bătută

Mod de preparare

Blatul

Într-un bol mare, amestecă ingredientele uscate: făina, zahărul, cacaoa, sarea și nuca (măcinată și zdrobită).

Adaugă apa și uleiul, apoi amestecă bine cu un tel până la omogenizare.

Incorporează gemul de căpșuni și bicarbonatul stins cu puțin oțet.

Toarnă compoziția într-o tavă (22x32 cm) tapetată cu hârtie de copt.

Coace la 180 de grade (cuptor preîncălzit) timp de aproximativ 30 de minute. Testează cu o scobitoare. Dacă iese curată, blatul este gata.

Lasă-l să se răcească complet înainte de asamblare.

Siropul

Într-o crăticioară, amestecă zahărul, apa, cacaoa și margarina.

Fierbe amestecul timp de 5 minute, apoi lasă-l să se răcească.

Adaugă esența de rom după ce siropul s-a răcit.

Glazura

Prepară glazura conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Crema

Încălzește frișca vegetală într-o crăticioară (nu o lăsa să fiarbă).

Adaugă ciocolata ruptă bucățele și las-o să stea 2-3 minute.

Amestecă bine până obții o compoziție omogenă.

Pune crema la frigider pentru câteva ore (ideal peste noapte).

Înainte de utilizare, mixeaz-o câteva minute până devine aerată.

Asamblarea prăjiturii

Taie marginile blatului pentru a obține o formă uniformă.

Porționează prăjitura în bucăți pătrate sau dreptunghiulare.

Însiropează fiecare bucată cu siropul răcit.

Scoate bucățile din tavă și pune-le pe un platou.

Glazurează fiecare bucată și lasă-le la frigider pentru 30 de minute, până se întărește glazura.

Folosind un poș, adaugă un strat generos de cremă pe fiecare bucată.

Decorează cu frișcă bătută și câteva picături de glazură rămasă.

Sfaturi extra

  • Dacă nu ai gem de căpșuni, poți folosi gem de prune sau vișine.
  • Pentru un gust intens, poți adăuga puțină esență de vanilie în cremă.
  • Frișca vegetală trebuie să fie bine răcită înainte de a o bate.