Prăjitură cu foi de bulion - o prăjitură de casă, gustoasă și simplă, care va deveni cu siguranță una dintre preferatele tale!

Prăjitură cu foi de bulion

Prăjitura cu bulion este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Sunt câteva prăjituri pe care le făceau mamele și bunicile noastre și al căror gust și aspect sunt inconfundabile.

Prăjitura cu foi cărămizii, cu cremă de griș și gem rămâne unul dintre cele mai gustoase deserturi cu tradiție. Astăzi îți propunem o rețetă clasică, cu care nu ai cum să dai greș. Veți obține o prăjitură pe placul întregii familii, atât al celor mari, cât și al celor mici. 

Preparare 40 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru foi

  • 150 ml bulion (suc de roșii concentrat)
  • 150 ml ulei
  • 125 grame zahăr pudră
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat (aproximativ 8 g)
  • 1/2 linguriță amoniac
  • 375 grame făină (plus câteva linguri, dacă mai este nevoie)

Ingrediente pentru cremă

  • 250 ml lapte
  • 60 grame griș
  • 120 grame zahăr
  • Coaja rasă și zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 120 grame unt (la temperatura camerei)

Ingrediente pentru umplut

  • 250 grame gem de caise sau prune
  • Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Prepararea foilor

Într-un bol mare, combină bulionul, zahărul pudră, zahărul vanilat, sarea și coaja de lămâie. Amestecă bine până ce zahărul se dizolvă.

Toarnă uleiul puțin câte puțin, amestecând continuu, ca să obții o compoziție omogenă.

Pune amoniacul direct în compoziție (nu trebuie stins). Adaugă treptat făina, amestecând mai întâi cu o lingură, apoi frământând cu mâna.

Când aluatul este neted și nu se mai lipește de mâini, împarte-l în patru părți egale.

Pe o suprafață ușor presărată cu făină, întinde fiecare bucată într-o foaie subțire.

Așează fiecare foaie pe hârtie de copt, într-o tavă. Coace la 180 de grade timp de 12-15 minute. Repetă pentru toate foile. Lasă-le să se răcească.

Prepararea cremei de griș

Pune laptele și zahărul într-o cratiță, la foc mediu. Când începe să fiarbă, adaugă grișul în ploaie, amestecând constant.

După ce grișul s-a îngroșat, adaugă coaja și zeama de lămâie, împreună cu esența de vanilie. Lasă să se răcească complet.

După ce crema s-a răcit, mixează untul la temperatura camerei și adaugă-l treptat în griș, până obții o cremă pufoasă.

Asamblarea prăjiturii

Pune prima foaie pe o tavă plată. Întinde jumătate din crema de griș, uniform.

Așează a doua foaie și unge-o cu un strat subțire de gem de caise sau prune.

Pune a treia foaie, restul de cremă, și încheie cu ultima foaie.

Pune o tavă sau un tocător peste prăjitură și adaugă o greutate (ex. o carte grea sau o oală). Lasă prăjitura la frigider sau într-un loc răcoros peste noapte.

A doua zi, pudrează prăjitura cu zahăr și taie-o în pătrate sau romburi. Se servește simplă, alături de un ceai sau o cafea.

Sfaturi extra

  • Pentru un gust mai intens:, folosește gem de prune cu un pic de scorțișoară.
  • Dacă nu ai amoniac, folosește 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu.
  • Prăjitura se menține proaspătă timp de 3-4 zile într-un loc răcoros, acoperită.