Prăjitura cu bulion este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Sunt câteva prăjituri pe care le făceau mamele și bunicile noastre și al căror gust și aspect sunt inconfundabile. 

Prăjitura cu foi cărămizii, cu cremă de griș și gem rămâne unul dintre cele mai gustoase deserturi cu tradiție. Astăzi vă propunem o rețetă clasică, cu care nu aveți cum să dați greș. Veți obține o prăjitură pe placul întregii familii, atât al celor mari, cât și al celor mici. 

Prăjitură cu foi de bulion
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 150 ml bulion
  • 150 ml ulei
  • 125 g zahăr pudră
  • un praf de sare
  • coaja de la o lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 grame amoniac
  • 375 g făină
  • Pentru cremă:
  • 250 g lapte
  • 60 g griș
  • coaja + zeama de la 1/2 lămâie
  • 120 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 120 g unt
  • Pentru umplut:
  • 250 g gem de caise sau prune
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de foi. Amestecați într-un bol bulionul, zahărul pudră și pe cel vanilat, sarea și coaja de lămâie. Amestecați bine și începeți să turnați uleiul puțin câte puțin, ca la maioneză. Adăugați amoniacul nestins, după care începeți să încorporați făina, amestecând cu lingura, apoi frământând cu mâna.

Când aluatul nu se mai lipește de mâini și ați încorporat făina (mai adăugați câteva linguri dacă mai este nevoie), el este gata. Împărțiți aluatul în patru părți egale, pentru că veți avea nevoie de patru foi și porniți cuptorul la 180 de grade.

Întindeți foi subțiri, cu ajutorul unui sucitor. Puneți fiecare foaie în tavă și coaceți pentru 15 minute.

Pentru crema de griș, puneți laptele cu zahărul la fiert. Când fierbe, adăugați grișul în ploaie și amestecați bine, pentru a nu se forma cocoloașe. La final, adăugați vanilia, coaja și zeama de lămâie și lăsați crema să se răcească.

Când crema s-a răcit complet, încorporați untul cu un mixer.

Tot ce mai aveți de făcut este să asamblați prăjitura. Puneți jumătate din cremă peste prima foaie și întindeți-o bine. Așezați a doua foaie și presați ușor. Urmează un strat subțire de gem, pe care îl întindeți bine. Apoi încă o foaie, restul de cremă și în sfârșit ultima foaie, pe care o presați ușor.

Puneți un tocător sau o tavă deasupra și o greutate, pentru a ajuta prăjitura să se lege și crema să pătrundă în foi și să le înmoaie. Lăsați prăjitura peste noapte într-un loc răcoros. A doua zi o puteți tăia și savura, pudrată cu zahăr.