Prăjitura de casă cu mac este un desert bun, aspectuos, ieftin și extrem de ușor de pregătit.

Prajitură de casă cu mac

Acest ingredient pe care cei mai mulți oameni obișnuiesc să-l consume pe covrigi sau pe alte produse de patiserie face magie pentru papilele gustative, în rețeta de mai jos.

Cum se face prăjitura de casă cu mac

Preparare 20 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

Ingrediente pentru blat

  • 300 de grame de făină
  • 150 de grame de zahăr pudră
  • 150 de grame de unt sau margarină
  • Un ou întreg
  • Un plic de praf de copt
  • Două pliculețe de zahăr vanilat

Ingrediente pentru crema cu mac

  • Două ouă întregi
  • 50 de grame de unt
  • 200 de grame de zahăr pudră
  • 200 de grame de mac măcinat sau râșnit
  • 150 de grame de făină
  • 200 de mililitri de lapte
  • 1 plic de praf de copt

Mod de preparare

Cum se face blatul

Blatul prăjiturii cu cremă de mac se pregătește extrem de simplu. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați bine într-un bol toate ingredientele menționate. Nici măcar nu aveți nevoie să puneți un mixer în funcțiune. Este suficient un tel.

Cum se face crema cu mac pentru prăjitură

Într-un alt bol, crema de mac se pregătește la fel de ușor. Mai întâi, cu un tel curat, trebuie să bateți cele două ouă întregi cu zahărul pudră, după care să adăugați untul moale, macul, laptele și făina amestecată cu praful de copt. Amestecați bine până când se încorporează toate ingredientele.

Asamblarea și coacerea

Când aluatul și crema sunt gata, ungeți o tavă cu puțin unt și tapetați-o cu făină sau, și mai bine, acoperiți-o pur și simplu cu hârtie de copt, astfel încât prăjitura să nu se lipească și să nu se ardă. Turnați o jumătate din cantitatea de aluat. Apoi, toată crema de mac. În cele din urmă, vine rândul aluatului rămas.

Prăjitura cu mac se coace la foc mic, la 150 de grade Celsius, pentru 40 – 45 de minute. La scurt timp după ce o scoateți din cuptor, cât încă este caldă, o puteți pudra cu zahăr. Apoi, o puteți tăia în cuburi mai mari sau mai mici sau în alte forme, după preferință.

Timpul total de pregătire a acestui desert, cu tot cu minutele în care prăjitura cu mac trebuie să stea la cuptor, ajunge, astfel, la aproximativ o oră, dintre care aproximativ 20 de minute ar dura pregătirea blatului și a cremei.

Acest desert are un miros îmbietor când este scos din cuptor. Poate fi servit ca atare, dar este perfect și lângă o ceașcă de cafea ori o cană cu ceai sau lapte, după cum preferă fiecare persoană în parte. 

Macul, o istorie mai lungă decât a României. Pentru ce era folosit în Antichitate

Macul are o istorie mult mai lungă decât cea a României. Puțini oameni știu că din capsulele unor anumite tipuri de mac se extrage opiul, ce funcționează drept calmant, somnifer și analgezic atunci când este administrat în doze mici, în scop strict medicinal.

Altfel, opiul se numără printre drogurile extrem de periculoase. În Antichitate, acesta se număra printre cele mai răspândite droguri. Există și unele dovezi în acest sens. De exemplu, o statuetă ce o înfățișează pe zeița minoică a narcoticelor purtând o coroană de maci a fost descoperită în sanctuarul Gazi din Creta, alături de un dispozitiv de fumat.

În plus, zeii greci Nyx - zeul nopții, Hypnos - zeul somnului, și Thanatos - zeul morții, erau înfățișați adesea ținând maci în mână sau înveliți în maci. De atlfel, se crede că opiul, obținut din mac, era folosit încă din preistorie.

Însă, cercetătorii au stabilit cu certitudine că acesta a fost cultivat pentru prima dată de sumerieni, în 3400 înaintea erei noastre. Ulterior, l-au preluat asirienii, babilonienii, egiptenii, fenicienii, grecii și cartaginezii, dar și romanii. Conform descoperirilor arheologice, opiul era utilizat mai ales în ritualuri. Antropologii au explicat că preoții antici îl foloseau pentru puterile lui vindecătoare.

În Egiptul Antic, consumau opiu obținut din mac doar războinicii, magicienii și preoții. Egiptenii credeau că acest drog a fost creat de zeul Thoth și că era folosit de zeul Ra împotriva durerilor de cap.