Prăjitura cu mere e una dintre cele mai ușoare prăjituri de casă. Se face repede și iese moale, aromată și pufoasă. E o rețetă pe care o poți face oricând, chiar și dacă nu ai mai făcut prăjituri până acum.

Merele sunt cele mai importante. E bine să alegi mere dulci-acrișoare, cum sunt cele roșii de toamnă. Le poți lăsa cu coajă, pentru că așa își păstrează mai mult gustul și nu se fac pastă la cuptor.

Scorțișoara dă aroma principală – dacă nu îți place, poți pune vanilie.

Untul se pune pentru gust, dar și ca merele să nu se lipească. În timpul coacerii se caramelizează ușor și dă o culoare frumoasă.

Cantitațile din rețetă sunt pentru o tavă de 20x30 cm.

Preparare 15 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

Pentru stratul de mere

  • Mere – aproximativ 1 kg
  • Zahăr – 100 grame (poți ajusta după gust)
  • Scorțișoară – 1 linguriță
  • Unt – 100 grame

Pentru blat

  • Ouă – 4 bucăți
  • Zahăr – 4 linguri
  • Făină – 4 linguri
  • Nucă – 100 g (sau cât îți place)
  • Sare – un vârf de cuțit

Mod de preparare

Unge tava cu unt (cam 30-40 g). Nu folosi hârtie de copt, pentru că untul ajută merele să se caramelizeze ușor.

Rade merele direct în tavă, cu coajă cu tot. Umple tava până la jumătate.

Presară zahărul și scorțișoara peste mere. Poți adăuga și puțin unt tăiat cubulețe, pentru extra aromă.

Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc mediu). Lasă-le aproximativ 30 de minute, până se înmoaie și se caramelizează ușor.

Între timp, pregătește blatul.

Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile spumă cu cele 4 linguri de zahăr.

Adaugă gălbenușurile amestecate cu puțină sare.

Încorporează făina treptat, amestecând ușor, cu mișcări de jos în sus.

Toarnă compoziția peste merele coapte. Presară deasupra nuca tocată grosier.

Pune tava înapoi în cuptor, tot la 180 de grade, încă 25-30 de minute, până când blatul trece testul scobitorii.

Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească 10 minute. Apoi răstoarn-o pe o tavă. Merele vor fi deasupra, frumos rumenite.