Coliva este un preparat românesc, tradițional, care se pregătește, în general, în scop comemorativ, pentru parastase. Explicația este dată de faptul că se prepară din grâu, care este considerat principala sursă de hrană a omului.
Rețeta de colivă este una ușoară și se face foarte simplu. Trebuie să țineți cont de faptul că este nevoie să folosiți de trei ori și jumătate mai multă apă decât arpacaș, pentru că acesta o va absorbi în timpul fierberii. Folosiți nucă din belșug, zahăr vanilat, coajă de lămâie, esențe și orice alte arome vă mai plac pentru un gust deosebit.
Timp total 1 oră și 30 minute
Ingrediente
- 500 g arpacaș
- 300 g zahăr
- 350 g nucă
- 4 pliculețe zahăr vanilat
- coaja de la o lămâie
- zahăr pudră și cacao pentru ornat
Mod de preparare
Spălați bine grâul (arpacașul) și puneți-l la fiert în apă rece. La jumătate de kg de arpacaș aveți nevoie de aproximativ 1,75 litri apă. Fierbeți la foc mic, cu un praf de sare, amestecând din când în când, timp de aproximativ o oră sau până când boabele încep să se spargă.Între timp, tocați mărunt nuca. Păstrați o mână de miez de nucă întreg pentru a orna coliva. Când arpacașul este aproape fiert, adăugați zahărul și amestecați bine, să nu se lipească de vas. Este ideal să aveți un ceaun sau o oală cu fundul dublu.
Când arpacașul este fiert, dați la o parte de pe foc și acoperiți cu un prosop ud. Lăsați să se răcească. În acest fel, coliva nu va face crustă când se va răci. Când arpacașul este răcit complet, încorporați nuca și coaja de lămâie și amestecați bine.
Așezați coliva pe platouri și ornați cu zahăr pudră, cacao și sâmburi de nucă.