Ce este pomelo?

Pomelo (sau Citrus Maxima / Citrus Grandis) este cel mai mare fruct citric din lume și stă la baza apariției și altor soiuri de fructe citrice, precum grapefruit. De altfel, gustul acestora este asemănător, pomelo fiind însă puțin mai dulce.

Un pomelo poate crește până la dimensiunea unui pepene galben și să cântărească în jur de 2,5 kg atunci cand este copt.

Fructul de pomelo se mai numește și shaddock, jabong sau grapefruit chinezesc.

Atunci când îl curățați, veți observa că pomelo are o coajă foarte groasă, de culoare galben-verzuie, care eliberează un miros plăcut atunci când o tăiați.

Până să ajungeți la miez, mai aveți de îndepărtat un strat alb, cu o textură ca de bumbac, care protejează feliile de pomelo. Este aceeași coajă albă care se regăsește și la portocale, lămâi și alte fructe citrice, doar că la pomelo este mult mai groasă.

Pomelo își are originea în Asia de Sud-Est, fiind cultivat pe suprafețe foarte mari în țări precum Sri Lanka, Malaezia sau Thailanda.

Fructul a ajuns însă și în alte zone de pe alte continente, mai ales în cele care au climă caldă, ideală pentru a putea fi cultivat. 

Ce este grapefruit?

Grapefruit (sau Citrus Paradisi) este un hibrid între portocală și pomelo și se crede că a fost cultivat pentru prima dată în insula Barbados din Caraibe.

Primele fructe de grapefruit au apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea și de atunci au devenit mai populare chiar decât pomelo, în multe țări din lume.

Grapefruit-ul este mai mic decât pomelo, dar mai mare decât o portocală.

Miezul lui are un gust amărui, ușor înțepător, iar textura lui este ușor acidă. Pentru a scăpa de gustul amar, atunci când îl curățați, trebuie să îndepărtați pielița albă de pe fiecare felie în parte și să consumați doar miezul, car poate fi roșu sau alb.

Pomelo și grapefruit - cum se diferențiază și la ce se aseamănă?

Deși sunt două fructe citrice pe care multă lume le aseamănă, pomelo și grapefruit sunt, în esență, foarte diferite, de la aspect până la dimensiune și gust.

În timp ce pomelo este fructul original, grapefruit-ul a fost obținut prin încrucișarea dintre pomelo și portocală.

Iată câteva aspecte la care cele două fructe se deosebesc și câteva puncte pe care le au în comun:

Felul în care arată

Grapefruit-ul este un fruct ceva mai mare decât portocala, în timp ce pomelo este cu mult mai mare, fiind cel mai mari fruct citric care există. În timp ce grapefruit-ul este sferic și ușor turtit în capete, pomelo are o formă alungită, ca de pară. Grapefruit-ul are coaja mai fină, iar culoarea acesteia poate fi galben strălucitor sau roșiatic, în funcție de soi.

Coaja de la pomelo poate fi galbenă, galben-verzuie sau portocalie, în timp ce pomelo are mici pete uleioase vizibile pe coajă.

Și felul în care cresc în copac este diferit: pomelo crește ca fruct individual, iar grapefruit-ul are tendința să crească în ciorchine, având un aspect asemănător cu al strugurelui, de unde și numele (grape=strugure).

Gustul

Pomelo are o aromă dulce-acrișoară, în funcție de cât de copt este. În bucătăria asiatică, din pomelo se face adesea dulceață sau marmeladă. Pe de altă parte, grapefruit-ul are un gust amărui inconfundabil și o aromă răcoritoare, ușor acidă.

Mirosul este asemănător, aproape identic, fiind imposibil de diferențiat atunci când vine vorba despre mirosul cojii sau despre uleiuri esențiale obținute din ea.

Felul în care sunt mâncate

Grapefruit-ul roz este o alegere populară pentru micul dejun, în multe țări din lume. Înainte să-l consumați, tăiați-l pe jumătate și scoateți miezul cu ajutorul unei linguri.

Există chiar și lingură specială pentru grapefruit. Pomelo, pe de altă parte, trebuie curățat complet de coajă, de partea albă care este sub coajă și fiecare felie în parte trebuie curățată de pielița albă care o îmbracă.

Cât de asemănătoare sunt pomelo și grapefruit-ul?

Au aceleași beneficii pentru sănătate

Atât pomelo, cât și grapefruit conțin cam aceiași nutrienți, printre cei mai importanți de menționat fiind vitamina C în cantitate foarte mare, antioxidanți și potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Fiind două fructe din aceeași familie, ambele pot avea aceleași beneficii, dar și aceleași contraindicații, putând fi interzise dacă urmați un tratament cu anumite medicamente.

Sunt aliații perfecți în curele de slăbire

Atât pomelo, cât și grapefruit-ul vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Conținutul mare de apă și fibre dietetice vă ajută să vă săturați mai repede și să mâncați mai puțin.

În ceea ce privește proteinele, pomelo are mai multe decât grapefruit-ul. La fel și în cazul numărului de calorii.

Pomelo vs. grapefruit. Cinci modalități de a le compara

Deși fac parte din aceeași familie de fructe, pomelo și grapefruit se diferențiază la multe capitole. Unele deosebiri sunt evidente, în timp ce altele se referă la conținut și valori nutriționale.

1. Culoarea

Pomelo are coaja galben-verzuie, galbenă sau portocalie. Grapefruit-ul are coaja portocalie sau uneori roșiatică. În ceea ce privește miezul, pomelo are un miez de culoare gălbuie, ușor transparentă, în timp ce grapefruit-ul este roșu aprins în interior.

2. Substanțe nutritive

Ambele fructe conțin aproape întreaga cantitate de vitamina C de care ai nvoie într-o zi. Ele mai conțin și cantități importante de vitamina A, vitamine din grupul B și licopen.

Ambele sunt sărace în calorii, dar bogate în proteine și fibre.

3. Forma

Pomelo are formă de lacrimă sau de pară, iar grapefruit are o formă de sferă turtită la capete.

4. Gustul

Grapefruit-ul are o aromă mai pregnantă, un gust ușor amar și acid. Grapefruit-ul are un gust mai potolit, dulce-acrișor.

5. Utilizări

Puteți consuma pomelo și grapefruit atât ca atare, cât și în alte combinații: fie cu alte fructe, în deserturi sau în salate (de fructe sau salate sărate). Sucul poate fi băut ca atare sau folosit pentru dressing-uri de salate, marinade, vinegrete etc.

Din ambele fructe se poate face dulceață, gem sau marmeladă, dar pomelo este folosit mai des în acest scop, având un gust mai dulceag și mai plăcut.

Din coaja lor se fac uleiuri esențiale, mirosurile fiind foarte asemănătoare, aproape imposibil de diferențiat.