Sparanghel sotat în puțin unt, aromat cu usturoi și presărat cu parmezan ras, aceasta este garnitura perfectă pentru orice perioadă a anului.

Sparanghel la tigaie cu unt, usturoi și parmezan

Gata în mai puțin de 10 minute, este un preparat vegetarian (poate fi deveni vegan foarte ușor) și nu conține gluten.

Dacă vă încântă ușurința cu care se gătește sparanghelul, atunci această versiune poate fi preparată foarte repede, atunci când felul principal de mâncare este deja gătit.

De asemenea, poate fi ajustat cu diverse arome pentru a-l servi ca garnitură rapidă de legume sau ca salată de sparanghel tocat.

Indiferent de modul în care îl preferați, această rețetă de sparanghel cu unt și usturoi la tigaie este o modalitate excelentă de a da gust oricărui fel de mâncare și de a vă hrăni familia într-un mod sănătos.

Beneficiile sparanghelului

Dacă aveți nevoie de mai multe motive pentru a mânca sparanghel (altele decât gustul fantastic), iată câteva informații care să vă convingă:

  • numar scăzut de calorii și carbohidrați
  • bogat în vitaminele A, K și acid folic
  • cantități moderate de vitamina C, E, tiamină, fibre și proteine

Ar trebui să iubești această rețetă, deoarece:

  • Este gata într-o tigaie în mai puțin de 10 minute de la început până la sfârșit.
  • Puteți aromatiza sparanghelul în orice mod doriți
  • Este impresionantă din punct de vedere vizual și foarte sănătoasă.
  • Veți avea nevoie doar de unt, sparanghel, usturoi, parmezan, sare kosher și piper.

De ce este important să mănânci sparanghel alături de o grăsime sănătoasă

Sparanghelul conține mai multe vitamine solubile în grăsimi. Mai exact, vitaminele A, K și E.

Pentru ca organismul să le absoarbă, trebuie consumat alături de alimente cu grăsime sănătoasă. Deci, gândiți-vă de două ori înainte de a decide să nu folosiți ulei!

Chiar dacă nu vă place untul, asigurați-vă că includeți o altă grăsime sănătoasă, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, uleiul de cocos, uleiul de avocado sau avocado obișnuit atunci când mâncați sparanghel.

Idei de condimente

Deși noi am optat pentru sare și piper pe post de condimente de bază, partea bună în cazul preparării sparanghelului pe plită este că puteți obține aromele preferate în timpul procesului de gătire.

Puteți folosi condimente italiene sau chimen și coriandru măcinat. Arome delicioase dau și ingredientele proaspete precum coajă de lămâie, arpagic sau mentă proaspătă.

Cum se prepară sparanghelul?

Pentru a pregăti sparanghelul este nevoie să urmați câțiva pași:

  • Spălați: Spălați tijele de sparanghel sub un jet de apă rece
  • Uscați: Așezați-le pe un prosop curat de bucătărie și uscați-le bine
  • Taiați tijele: Pentru a tăia sparanghelul, aveți două opțiuni – În primul rând, puteți tăia capetele unul câte unul. Sau în al doilea rând, puteți rupe o tijă (pentru a găsi punctul natural de rupere), apoi grupați restul tijelor de sparanghel, aliniați capetele și tăiați în același punct în care a fost ruptă prima tulpină.

Trebuie să tai sparanghelul?

Depinde de preferințe. În această reteta am sotat tijele de sparanghel întregi, dar le puteti tăia în bucăți de 4-6 cm. Timpul de gătire s-ar putea schimba ușor, dar va fi la fel de delicios.

Cum se face sparanghelul la tigaie?

Pentru a găti sparanghelul la tigaie trebuie să urmați 4 pași simpli:

  1. Aveți nevoie de o tigaie mare: Încingeți untul în tigaie la foc mediu. Vă recomandăm o tigaie suficient de mare pentru a găti cu ușurință tot sparanghelul, fără a-l supraaglomera. Dacă nu aveți una, atunci îl puteți găti în mai multe tranșe.
  2. Adăugați sparanghelul: Transferați sparanghelul uscat în tigaie și gătiți, întorcându-l o dată sau de două ori cu cleștii de bucătărie, până când este ușor rumenit pe toate părțile. De asemenea, puteți verifica dacă este gata introducând un cuțit într-o tijă. Dacă intră și iese ușor înseamnă că este gătit.
  3. Adăugați condimentele: Se amestecă usturoiul tocat, sarea kosher și piperul negru măcinat. Se calește sparanghelul cu usturoi încă 30-45 de secunde până când usturoiul este distribuit uniform, dar nu este ars.
  4. Garnisiți și serviți: Transferați sparanghelul pe un platou de servire și presărați cu parmezan ras dacă folosiți. Serviți.

Cât timp trebuie sotat sparanghelul?

Timpul de gătire pentru sparanghel depinde de modul în care vă pregătiți sparanghelul. Gătitul tijelor întregi durează cu câteva minute mai mult decât gătitul sparanghelului tăiat în bucăți mai mici (4-6 cm).

Dacă preferați sparanghelul tăiat în bucăți mici, durează aproximativ 5-6 minute până este gata, iar dacă optați pentru tije întregi timpul de gătire poate fi de aproximativ 6-8 minute.

În plus, dacă utilizați tije subțiri de sparanghel, timpul de gătire se poate schimba semnificativ, așa că trebuie urmărit atent după 3 minute.

În oricare dintre cazuri, este esențial să vă asigurați că nu aglomerați tigaia pentru a se găti uniform.

Cum să știți dacă sparanghelul este complet gătit?

Cel mai bun mod de a verifica dacă preparatul este gata este prin introducerea unui cuțit în partea cea mai groasă a unei tije de sparanghel. Dacă intră și iese ușor, ar trebui să fie gătit. Dacă nu, mai trebuie lăsat pe foc câteva minute.

Variații ale rețetei:

Sparanghelul sotat în usturoi și unt este cu adevărat delicios, dar există și alte câteva opțiuni pe care le puteți încerca:

  • Faceți un preparat vegan cu măsline și ulei de măsline: Schimbați untul cu ulei de măsline și omiteți parmezanul. Dacă vă place un pic sărat, îl puteți completa cu măsline kalamata tăiate și fără sâmburi.
  • Obțineți o garnitură fresh cu lămâie: Nu este un secret pentru nimeni că sucul de lămâie îmbunătățește multe feluri de mâncare și această rețetă nu face excepție. Noi recomandăm chiar să adăugați coaja rasă de la o lămâie pentru un plus de prospețime și culoare.
  • Adăugați ierburi proaspete: Ierburile noaste preferate pentru a da aromă sparanghelului sunt arpagicul proaspăt, busuiocul și menta.
  • Folosiți diferite tipuri de brânză: În această rețetă am folosit parmezan ras, dar sparanghelul merge perfect și cu branză de capră marunțită sau feta.
  • Adăugați nuci: Puteți folosi migdale prăjite și feliate, dar și mugurii de pin sunt grozavi în această rețetă. Utilizați 60 de grame de migdale la 500 de grame de sparanghel.

Cum se depozitează sparanghelul tras la tigaie?

Pentru depozitare: Se răcește sparanghelul preparat până când ajunge la temperatura camerei. Se pune într-un recipient ermetic si se păstrează la frigider până la 3 zile.

Pentru reîncălzire: Se încălzește ușor într-o tigaie, adăugând o linguriță de unt sau ulei de măsline. Alternativ, îl puteți reîncălzi timp de 30 de secunde în cuptorul cu microunde.

Rețeta de sparanghel la tigaie cu unt, usturoi și parmezan

Preparare 3 minute
Gătire 7 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 20 grame unt nesărat
  • 500 de grame de sparanghel clătit, uscat și tăiat
  • 1 cățel de usturoi tocat
  • 1/2 linguriță sare kosher
  • 1/4 linguriță piper negru măcinat
  • 50 grame parmezan ras sau mărunțit (opțional)

Mod de preparare

Încinge untul într-o tigaie mare la foc mediu.

Adăugați sparanghelul în tigaie, gătiți, întorcând tijele de câteva ori pentru a se găti uniform. Lăsați tigaia pe foc timp de aproximativ 6-7 minute.

Adăugați usturoiul tocat, sare și piper. Amestecați ușor. Gătiți încă 30-45 de secunde sau până când usturoiul se rumeneste ușor.

Se transferă pe o farfurie și se presară cu parmezan ras. Poftă bună!

Câteva sfaturi utile

Adăugați usturoiul la final: Deoarece usturoiul se gătește mult mai repede și se rumenește ușor, se adaugă la final. Singura dată când recomandăm să sotați usturoiul cu unt (la început) este atunci când folosiți tije foarte subțiri de sparanghel.

Nu supraaglomerați tigaia pentru a se găti uniform: Dacă gătiți pentru mai multe persoane, cel mai bine este să sotați sparanghelul în mai multe tranșe. 

Calorii și valori nutriționale

O porție de sparanghel la tigaie are 86 calorii.

  • Calorii

    86kcal

  • Proteine

    5g

  • Carbohidrați

    5g

  • Zaharuri

    2g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    6g

  • Grăsimi saturate

    4g

  • Colesterol

    16mg

  • Sodiu

    394mg

  • Potasiu

    241mg

  • Vitamina A

    1038IU

  • Vitamina C

    7mg

  • Calciu

    105mg

  • Fier

    3mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.