7 moduri inedite de a găti porumbul. Idei de rețete pentru vară

Învață cum să gătești porumbul în șapte moduri diferite: la microunde, prin fierbere, preparat la abur, sub presiune, la cuptor și două variante pe grătar.

Vara este, fără doar și poate, sezonul porumbului. Cu toate că îl putem cumpăra din supermarketuri în orice perioadă a anului, în lunile călduroase, tarabele din piețe sunt pline de știuleți ce parcă ne cheamă să îi cumpărăm.

Nu mai este nicio surpriză că sunt nelipsiți în timpul grătarelor și, de fapt, oricând simțim nevoia unei gustări răcoritoare. În plus, porumbul este și o garnitură delicioasă, fiind o legumă cu gust de desert.

Cum să gătești porumbul

În timpul procesului de preparare termică, amidonul și pectina din boabele de porumb vor oferi acea textură suculentă, crocantă și gustul dulce. Potrivit Cook’s Illustrated, intervalul ideal de temperatură internă este de 66 până la 77 de grade Celsius.

Acest lucru poate fi realizat folosind diferite tehnici de gătit. Modul în care vei găi porumbul pe știulete depinde ce îți este la îndemână, câți oameni vei avea de servit și ce fel de gust preferă musafirii.

La grătar și la cuptor sunt variantele recomandate când vorbim despre un număr mare de persoane și dau și cea mai intensă aromă. Microunde, gătirea la abur, fierbere și gătirea sub presiune oferă texturi similare.

Alege din lista de mai jos metoda pe care o preferi.

Cum faci porumb fiert

  • Umple o oală mare cu apă cât să acopere porumbul.
  • Așteaptă până începe să fiarbă.
  • Curăță porumbul de frunze și fire.
  • Pune știuleții în apa clocotită, acoperă vasul și setează căldura la o treaptă medie.
  • Lasă-l la gătit până când boabele sunt fragede, în jur de șase sau opt minute.

Cum faci porumb la microunde

  • Fără să-l decojești, pune porumbul într-un vas potrivit pentru cuptorul cu microunde.
  • Lasă-l la gătit timp de patru minute sau mai mult, dacă este cazul, până când boabele sunt fragede.
  • Lasă-l la răcit în jur de cinci minute, apoi îndepărtează frunzele și firele.

Porumb gătit la abur

Pentru această metodă de prepararea a porumbului, vei avea nevoie de un coș special pentru gătitul la aburi.

  • Pune apă într-o oală, având grijă să nu se ridice deasupra coșului pentru aburi.
  • Puneți coșul pentru gătit la abur și apoi porumbul în oală.
  • Acoperă oala și încălzește la foc mare până când încep să iasă aburi din apă.
  • Gătește porumbul până când boabele sunt fragede, aproximativ patru până la șase minute.

Porumb gătit la oala sub presiune

  • Curăță porumbul
  • Toarnă apă în oala sub presiune.
  • Pune porumbul în oală.
  • Gătește la presiune timp de două minute.
  • Depresurizează, scoate cu grijă capacul și servește imediat porumbul.

Porumb la cuptor

  • Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
  • Curăță porumbul.
  • Pune fiecare știulete pe o bucată de folie de aluminiu.
  • Pune apoi untul în centru și presară cu sare și piper.
  • Înfășoară strâns și prăjește direct pe grătarul cuptorului, cu untul în sus.
  • Gătește până când boabele sunt fragede, aproximativ 30 de minute.
  • Lasă porumbul să se răcească timp de cel puțin cinci minute înainte să deschizi folia de aluminiu.

Porumb la grătar

  • Preîncălzește grătarul la foc mare, între 200 și 230 °C.
  • Curăță porumbul sau, dacă preferi, îndepărtează firele și lasă un strat de frunze.
  • Unge porumbul cu ulei de măsline și apoi presară puțină sare.
  • Lasă pe grătar timp de opt până la 12 minute, întorcând porumbul la fiecare două până la trei minute, având grijă să se prepare pe toate părțile.

Porumb la grătar învelit în folie

Această metodă folosește folie pentru a crea o barieră între porumb și grătar, împiedicând arderea și uscarea acestuia.

Începe prin a curăța știuleții de porumb, apoi învelește-i în folie cu puțin unt înăuntru. Gătește-i direct pe grătar timp de 15 minute, apoi nu trebuie decât să desfaci și să servești.

Porumbul va fi fraged, galben strălucitor și zemos. Cu toate astea, îi va lipsi aroma profundă de fum pe care o obțineți de obicei de la grătar.

Rezultatul nu este rău, dar nu este mai bun decât porumbul fiert, în ciuda faptului că este nevoie de mai mult efort pentru a-l prepara.

Calorii și valori nutriționale ale porumbului

Un știulete mediu de porumb (102 g) conține următoarele substanțe nutritive:

  • 90 de calorii
  • trei grame de proteine
  • un gram de grăsimi
  • 19 grame de carbohidrați
  • cinci grame de zahăr
  • un gram de fibre
  • 180 miligrame de potasiu
  • 3,6 miligrame de vitamina C

Beneficiile pentru sănătate ale porumbului

Boabele de porumb conțin grăsimi puține, fibre și un carbohidrat complex de amidon. Când este consumat direct de pe stiulete, oferă o sursă de energie și mai multe beneficii nutriționale. O porție este o sursă importantă și de potasiu, magneziu și vitamina C.

Pigmenții galbeni conțin luteină, un antioxidant, cu efecte benefice asupra sănătății ochilor, și zeaxantina, ce joacă un rol în sănătatea pielii. Porumbul conține și o cantitate mare de fibre – solubile și insolubile – oferind astfel și beneficii digestive.