Piureul de conopidă este un fel de mâncare ușor, untos și cu o consistență fină. Este delicios și sărac în calorii, potrivit mai ales pentru cei care țin dietă.
Conopida este unul dintre cele mai sănătoase alimente, însă nu tocmai ușor de inclus în meniul zilnic, nu din pricina gustului sau dificultății de preparare, ci pentru că nu există prea multe variante în care să fie consumată.
Soluția ar putea fi această rețetă de piure de conopidă, un înlocuitor delicios și sărac în calorii, potrivit pentru cei care țin dieta keto, al clasicului piure de cartofi.
De fapt, este mai simplu să prepari piure de conopidă decât clasicul piure de cartofi. Nu vei mai pierde timp curățând coji, iar rezultatul este un fel de mâncare ușor, untos și cu o consistență fină. Fiecare înghițitură va fi un răsfăț pentru papilele gustative și nici nu vei mai duce dorul cartofilor, mai ales dacă i-ai tăiat complet din dieta zilnică.
Chiar dacă nu ești la regim, iar eliminarea carbohidraților nu este o prioritate sau un scop pentru tine, vei învăța din rândurile de mai jos o nouă modalitate delicioasă de a pregăti conopida și vei pune pe masă o garnitură excelentă pentru orice friptură.
Ingrediente necesare pentru piureul de conopidă
Pentru această rețetă de piure de conopidă vei avea nevoie doar de cinci ingrediente: conopidă, câțiva căței de usturoi, lapte și unt. Te întrebi dacă se aseamănă cu gustul piurelui de cartofi? Aproape...dar nu chiar!
Ingrediente opționale pentru un plus de aromă
Rețeta clasică de piure de conopidă are o listă scurtă de ingrediente. Cu toate astea, o poți personaliza, după propriile preferințe, adăugând și câteva ingrediente extra.
- Ceapă verde
- Ulei de măsline, usturoi sau chili
- Cimbru, rozmarin sau pătrunjel
- Arpagic
- Pudră de curry
- Bacon tăiat cubulețe
Cum se face piure de conopidă
Fără emoții, rețeta este recomandată chiar și celor fără experiență în bucătărie. Cu alte cuvinte, dacă știi să fierbi apă, știi să faci și piure de conopidă.
Asta pentru că primul pas este să fierbi conopida în apă până când când devine sfărâmicioasă. Apoi se pasează într-un blender vertical, cu puțin lichid adăugat, până se obține un amestec omogen. Ai grijă la textură, nu vrei să transformi piureul în supă.
Rețeta de piure de conopidă
Ingrediente
- Un cap de conopidă, nu foarte mare, tăiat în buchete
- Patru căței de usturoi pisați
- 80 de grame de lapte bătut 1%, sau smântână
- Sare și piper, după gust
- O lingură de unt sărat
- 2 lingurițe ulei
Mod de preparare
Se pun conopida si usturoiul intr-o oala de apa cloclotita, se acopera si se ierb pana cand conopida este foarte frageda, 12-15 minute.Se pune conopida fiarta si usturoiul intr-un mixer. Se adauga laptele sau smântâna, 2 lingurite de ulei, unt, sare si piper si se amesteca pana se omogenizeaza si se transforma intr-o pasta cremoasa. Se transfera intr-un castron. Opțional, se stropeste cu 2 lingurite de ulei si se serveste fierbinte.
Trucuri și variante
- În această rețetă folosim lapte bătut, acesta având un conținut redus de grăsimi, dar la fel de potrivită pentru această rețetă este și smântâna puțin grasă.
- Dacă se mai adaugă în compoziție și un strop de unt, rezultatul este fantastic, oferindu-i o aromă cremoasă asemănătoare piureului de cartofi.
- Se mai pot adăuga ierburi aromatice, brânză și chiar și bacon.
Cum se îngroașă piureul de conopidă
Dacă piureul este prea apos, unul dintre primele lucruri pe care le poți încerca este să macini mai multă conopidă pe care să o adaugi în compoziția inițială. Dacă există prea mult lichid în piureul de conopidă, ai putea să compensezi asta adăugând mai multe ingrediente solide în vasul blenderului.
Cum se îngroașă piureul de conopidă
Dacă piureul este prea apos, unul dintre primele lucruri pe care le poți încerca este să macini mai multă conopidă pe care să o adaugi în compoziția inițială. Dacă există prea mult lichid în piureul de conopidă, ai putea să compensezi asta adăugând mai multe ingrediente solide în vasul blenderului.
Cum se îngroașă piureul de conopidă
Dacă piureul este prea apos, unul dintre primele lucruri pe care le poți încerca este să macini mai multă conopidă pe care să o adaugi în compoziția inițială. Dacă există prea mult lichid în piureul de conopidă, ai putea să compensezi asta adăugând mai multe ingrediente solide în vasul blenderului.
Cum se îngroașă piureul de conopidă
Dacă piureul este prea apos, unul dintre primele lucruri pe care le poți încerca este să macini mai multă conopidă pe care să o adaugi în compoziția inițială. Dacă există prea mult lichid în piureul de conopidă, ai putea să compensezi asta adăugând mai multe ingrediente solide în vasul blenderului.
Este piureul de conopidă mai sănătos decât piureul de cartofi?
Practic, mâncând conopidă în loc de cartofi, consumi mai puțin cu aproximativ 53 de calorii și 13 grame de carbohidrați la 100 de grame de preparat, în condițiile în care porția normală are în jur de 200 de grame.
Un alt avantaj al acestui preparat este că nu i se alterează consistența, așa cum se întâmplă în cazul cartofilor, ceea ce înseamnă că se comportă excelent când este reîncălzit.
Este piureul de conopidă mai sănătos decât piureul de cartofi?
Practic, mâncând conopidă în loc de cartofi, consumi mai puțin cu aproximativ 53 de calorii și 13 grame de carbohidrați la 100 de grame de preparat, în condițiile în care porția normală are în jur de 200 de grame.
Este piureul de conopidă mai sănătos decât piureul de cartofi?
Practic, mâncând conopidă în loc de cartofi, consumi mai puțin cu aproximativ 53 de calorii și 13 grame de carbohidrați la 100 de grame de preparat, în condițiile în care porția normală are în jur de 200 de grame.
Este piureul de conopidă mai sănătos decât piureul de cartofi?
Practic, mâncând conopidă în loc de cartofi, consumi mai puțin cu aproximativ 53 de calorii și 13 grame de carbohidrați la 100 de grame de preparat, în condițiile în care porția normală are în jur de 200 de grame.
Calorii și valori nutriționale
Din această rețetă ies aproximativ 4 porții. O porție de piure de conopidă are 65 calorii.
-
Calorii
65kcal
-
Proteine
4g
-
Carbohidrați
9g
-
Zaharuri
3g
-
Fibre
4g
-
Grăsimi
3g
-
Grăsimi saturate
1g
-
Colesterol
6mg
-
Sodiu
70mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.