Untul traditional clarificat este creat imediat ce apa se evapora, iar grasimea se separa de solidele din lapte, intrucat, in timp ce se face ghee, untul este fiert la foc mic pentru un timp mai indelungat, pana cand solidele din lapte se caramelizeaza.

Ghee are un gust specific de alune si nu contine urme de proteine din lapte, zaharuri sau apa. Este una dintre cele mai mari surse alimentare de acid butiric si contine, de asemenea, acizi grasi atat nesaturati cat si saturati.

De asemenea, are 9 omega-acizi grasi esentiali omega-3 precum si vitaminele A, D, E si K. Iata principalele motive pentru care ar trebui sa introduci ghee in alimentatia zilnica.


1.

Oase puternice

Ghee este unul dintre putinele alimente care este bogat in vitamina K, in special vitamina K2. Vitamina K2 este esentiala pentru organism pentru a ajuta la utilizarea mineralelor, inclusiv calciu.

De fapt, aceasta vitamina construieste oasele mai bine decat calciul si este necesar un nivel adecvat pentru a proteja impotriva cariilor dentare. Ghee, de asemenea, ajuta la lubrifierea articulatiilor si a tesutului conjunctiv, ajutand in acest fel la imbunatatirea flexibilitatii.


2.

Ajuta sistemul imunitar

Unt clarificat este de asemenea bun pentru imunitate. Acidul butiric, un element important al ghee, ajuta la stimularea productiei de celule T, importante pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect.

De asemenea, activitatea antioxidanta a ghee, datorita prezentei vitaminei A ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism. Vitamina A, de asemenea, ajuta la reducerea stresului oxidativ din corp, care poate slabi sistemul imunitar.


3.

Mareste nivelul de energie

Acizii grasi cu catena medie sunt utili pentru organism mai ales pentru a creste nivelul de energie. Acesti acizi grasi sunt procesati rapid de ficat si arsi ca energie. Ei nu trec in tesutul adipos, ceea ce poate contribui la cresterea in greutate.

In acelasi timp, ajuta in absorbtia vitaminelor liposolubile, cum ar fi A, D, E si K, care sunt importante pentru o mai buna energie si rezistenta.


4.

Are un punct de ardere ridicat

Punctul de ardere al untului clarificat este 250 grade Celsius, ceea ce inseamna ca poti gati si praji cu ghee si acesta nu se va descompune in radicali liberi ca in cazul multor alte uleiuri.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care cauzeaza tot felul de probleme de sanatate, de la imbatranire prematura la cancer.


5.

Imbunatateste tractul digestiv

Buna digestie este cheia pentru sanatate buna, iar ghee poate sprijini o digestie sanatoasa prin vindecarea mucoasei intestinului. Fiind bogat in acid butiric, un acid gras cu catena scurta, hraneste celulele intestine.

De asemenea, reduce starile inflamatorii, reduce scurgerile de particule alimentare nedigerate si ajuta la repararea peretelui mucoasei.


6.

Reduce inflamatia

Acidul butiric din untul clarificat este unul dintre cei mai benefici acizi grasi cu lant scurt de care organismul are nevoie pentru a lupta impotriva inflamatiei.

Acidul butiric poate reduce de fapt, inflamatia in unele parti ale corpului, in special la nivelul tractului gastro-intestinal. Acesta este motivul pentru pacientii care sufera de colita ulceroasa, boala Crohn sau alte boli inflamatorii intestinale ar trebui sa includa ghee in dieta lor.


7.

Imbunatateste sanatatea ochilor

Din cauza continutului mare de vitamina A, ajuta la imbunatatirea sanatatii ochilor si protejeaza impotriva mai multor probleme de sanatate ale ochi.

Vitamina A este un antioxidant puternic, care ajuta la eliminarea si neutralizarea radicalilor liberi care ataca celulele. Aceasta, la randul sau, reduce riscul de degenerare maculara si de dezvoltare a cataractei. Cea mai buna parte despre vitamina A in ghee este ca aceasta este utilizabila imediat de catre organism.


8.

Este benefica pentru piele

Natura sa hidratanta poate ajuta pielea uscata. Acesta contine toti acizii grasi buni, care patrund adanc in piele si o pastreaza hidratata. Acesta previne chiar si imbatranirea prematura, cum ar fi ridurile, liniile fine si piele lasata.