Te poate face sa te simti "pufos", sa ai picioarele sau mainile umflate. Diferiti factori pot determina retentia de apa, inclusiv unele afectiuni grave, cum ar fi boala renala si insuficienta cardiaca.

Cu toate acestea, o multime de persoane au retentie usoara de apa din cauza unor modificari hormonale, a ciclului menstrual sau pur si simplu a unei perioade lungi de inactivitate, cum ar fi in timpul unui zbor lung.

Pentru cazurile de retentie usoara a apei, care nu sunt cauzate de o stare de sanatate precara, pot exista unele alimente si suplimente care te pot ajuta.

Cafeaua

Cafeaua este o bautura foarte populara care a fost asociata cu unele beneficii impresionante pentru sanatate. Este, de asemenea, un diuretic natural, in principal datorita continutului sau de cafeina.

Dozele mari de cofeina intre 250-300 mg (echivalentul a aproximativ doua pana la trei cesti de cafea) sunt cunoscute ca avand un efect diuretic, deci ar putea determina o crestere a productiei de urina.

Cu toate acestea, o cafea standard, sau aproximativ o ceasca, este putin probabil sa contina suficienta cofeina pentru a avea acest efect.

In plus, daca esti un consumator de cafea in mod obisnuit, este posibil sa dezvolti o toleranta la proprietatile diuretice ale cofeinei si sa nu aiba efect.

Extractul de papadie

Extrasul de papadie, de asemenea cunoscut sub numele de Taraxacum officinale, este un supliment popular pe baza de plante adesea luat pentru efectele sale diuretice.

A fost sugerata ca potential diuretic datorita continutului mare de potasiu al plantei papadie.

Consumul de alimente bogate in potasiu ajuta rinichii sa elimine mai mult sodiu si apa. Acest lucru poate fi un lucru bun, deoarece majoritatea dietelor moderne sunt foarte bogate in sodiu si scazute in potasiu, ceea ce poate determina retentia de lichide.

Teoretic, continutul mare de potasiu al papadiei inseamna ca acest supliment te poate ajuta sa elimini excesul de apa cauzat de un aport ridicat de sodiu. Cu toate acestea, continutul real de potasiu al papadiei poate varia, astfel incat efectele pot fi influentate.

Coada-calului

Coada-calului a fost folosita ca diuretic de ani de zile si este disponibil in comert, atat sub forma de ceai, cat si sub forma de capsule.

In ciuda utilizarii conventionale, foarte putine studii au examinat-o. Un studiu mic, derulat pe 36 de barbati a constatat ca coada-calului a fost la fel de eficace ca si medicamentele diuretice.

Desi coada-calului este in general considerata sigura, nu este recomandata pentru utilizarea pe termen lung. De asemenea, nu trebuie luata de persoanele care au probleme cu rinichii sau diabetul.

Patrunjelul

Patrunjelul a fost folosit de mult timp ca diuretic in medicina populara. In mod traditional, a fost preparat ca ceai si lut de mai multe ori pe zi pentru a reduce retentia de apa.

Studiile la sobolani au aratat ca poate creste fluxul de urina si poate avea un efect diuretic usor. Cu toate acestea, nici un studiu la om nu a examinat cat de eficient este patrunjelul ca diuretic.

Ca urmare, este in prezent necunoscut daca are acelasi efect la oameni si, daca da, ce doze sunt cele mai eficiente.

Ceai verde sau negru

Atat ceaiul negru, cat si ceaiul verde contin cafeina si pot actiona ca diuretice. La sobolani, s-a demonstrat ca ceaiul negru are un efect diuretic usor. Acest lucru a fost atribuit continutului sau de cafeina.

Cu toate acestea, ca in cazul cafelei, poti dezvolta o toleranta la cafeina din ceai. Asta inseamna ca efectul diuretic este posibil sa apară numai la persoanele care nu beau in mod regulat ceai.