Dacă nu mănânci fasole cu ciolan pe 1 Decembrie, nu ești român. Fie că alegi să o prepari acasă sau o mănânci în oraș, nu poți lăsa să treacă Ziua Națională fără să guști din cel mai popular preparat tradițional: fasolea cu ciolan.
Pe internet sunt o mulțime de rețete și, dacă ești începător, nu știi la care să te oprești. Pe câteva dintre ele le-am încercat noi și putem să ți-o recomandăm pe cea mai gustoasă. Nu trebuie să fii as în bucătărie ca să-ți iasă, dacă ai răbdare și timp să o gătești la foc mic, pentru că acesta este secretul, vei obține cea mai bună fasole cu ciolan făcută de tine.
De ce ai nevoie:
- 500g fasole boabe (alegeți fasolea cu boabe mici, este mai gustoasă și fierbe mai repede)
- sare
- piper (boabe și măcinat)
- foi de dafin
- bulion
- o ceapă
- un morcov
- o lingură boia de ardei
- o linguriță (sau câteva crenguțe) de cimbru uscat
- ciolan afumat
Mod de preparare:
Lăsați fasolea la înmuiat în apă rece câteva ore sau peste noapte. Apoi, fierbeți fasolea la foc mic, până este pe jumătate fiartă. În paralel, într-o altă oală, fierbeți ciolanul.
Tocați mărunt ceapa și morcovul și căliți-le în câteva linguri de ulei încins. Adăugați boiaua și lăsați să se rumenească împreună. Apoi, puneți fasolea peste și amestecați. Adăugați din apa în care ați fiert ciolanul, cât să acoperiți fasolea.
Puneți foile de dafin, piperul boabe, sare și piper măcinat (după gust) și câteva linguri de bulion și lăsați să fiarbă toate împreună. Adăugați ciolanul (întreg sau tăiat bucăți).
Lăsați la foc mic, până când toate ingredientele sunt bine fierte și boabele de fasole încep să se spargă. În funcție de consistența la care vă doriți să fie în final, mai puteți adăuga apă sau puteți lăsa să scadă. Amestecați din când în când, pentru ca fasolea să nu se afume și să nu se lipească.
La final, adăugați cimbrul uscat sau crenguțe. Recomandăm să serviți alături de murături și un pahar de țuică românească. Poftă bună!
