Sufleul de conopidă este ușor, pufos pe dinăuntru, rumenit deasupra și plin de brânză! Și făcând această rețetă, puteți pregăti la cuptor un sufleu mare sau șase mai mici.
Există ceva mai bun decât un sufleu de conopidă fierbinte și pufos? Ei bine, nu prea… Iar această rețetă, urmată pas cu pas, vă va demonstra că se poate face simplu, chiar în propria bucătărie.
Conopida este o legumă extrem de sănătoasă, fiind o sursă importantă de nutrienți.
De asemenea, conține compuși vegetali unici care pot reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv afecțiuni ale inimii și cancer. În plus, susține pierderea în greutate și este incredibil de ușor de inclus în dieta obișnuită.
Ce este, de fapt, un sufleu?
Un sufleu este un fel de mâncare la cuptor, cu o bază aromată amestecată cu albușuri bătute spumă. Atunci când se gătesc la cuptor, bulele de aer din albușuri se extind, umflând sufleul peste partea de sus a vasului. Numele acestui fel de mâncare este un derivat al verbului francez „souffler”, ce înseamnă „a sufla” sau „a umfla”.
Cum se face un sufleu de conopidă pufos?
Cheia pentru un sufleu pufos sunt albușurile. Bătându-le foarte mult, vor deveni rigide, exact așa cum trebuie și vor prinde bule de aer, ce se umflă în timpul coacerii.
În același timp, căldura conferă celorlalte ingrediente o textură care va ajuta la menținerea sufleului după ce s-a copt. Aceasta este cheia pentru a nu se prăbuși în vas.
Rețineți că este complet normal ca sufleul să se dezumfle puțin după coacere!
Rețeta de sufleu de conopidă la cuptor
Ingrediente
- 450 grame de buchete de conopidă proaspătă
- 3 linguri de unt
- 3 linguri de făină
- 350 ml de lapte integral (încălzit)
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper negru
- 4 ouă mari (cu gălbenușurile și albușurile separate)
- 175g de brânză Cheddar mărunțită
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt (tocat)
- 1 lingură de ierburi proaspete (tocate - pentru decor)
Mod de preparare
Dacă ați fost intimidat de sufleurile gătite în trecut, cu siguranță vă va plăcea cât de simplă este această versiune.
Fierbeți buchetele de conopidă cu o linguriță de sare, timp de 10-15 minute până se înmoaie. Scurgeți, pasați bine, apoi lăsați deoparte.
Adăugați untul într-o tigaie mare. După ce s-a topit și este fierbinte, se adaugă făina și se amestecă aproximativ 1 minut. La final, se pune laptele fierbinte și se amestecă bine. Sosul ar trebui să înceapă să se îngroașe.
Odată îngroșat, se ia de pe foc.
Adăugați sare, piper și gălbenușurile de ou în sos și amestecați bine. Apoi, puneți și brânza mărunțită și piureul de conopidă.
După ce s-a topit brânza, adăugați pătrunjelul și amestecați din nou.
Într-un castron mare, separat, bateți albușurile spumă până se întăresc.
Turnați amestecul de conopidă în cel de albușuri.
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Turnați acest amestec în 6 ramekine individuale sau într-o caserolă mare (o tavă termorezistentă). Amestecul va crește destul de mult în timpul gătirii, așa că nu umpleți prea mult recipientele.
Coaceți 40 – 45 de minute până când marginile devin aurii (se rumenesc) și amestecul este ferm, apoi scoateți din cuptor.
Cum se păstrează sufleul de conopidă
Se recomandă servirea acestui sufleu de conopidă imediat. Din păcate, nu se va păstra foarte bine în frigider.
Sufleurile se vor dezumfla inevitabil în timp, pe măsură ce bulele de aer prinse în albușuri încep să se răcească. Deci, cu cât îl mâncați mai repede după ce l-ați scos de la cuptor, cu atât va fi mai pufos și mai savuros.
Calorii și valori nutriționale
O porție de sufleu de conopidă la cuptor are 330 calorii.
-
Calorii
330kcal
-
Proteine
14g
-
Carbohidrați
7g
-
Zaharuri
3g
-
Grăsimi
28g
-
Grăsimi saturate
11g
-
Colesterol
174mg
-
Sodiu
646mg
-
Potasiu
141mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.