Aproape toată lumea are un răspuns la întrebarea „care este mâncarea ta preferată?”. De altfel, pentru multe persoane, mâncatul se numără printre cele mai mari plăceri din viață.
Plăcerea de a mânca are, de asemenea, beneficii semnificative pentru sănătate. Savurarea alimentelor susține digestia, poate ajuta la îmbunătățirea relației cu mâncarea, poate contribui la depășirea tulburărilor alimentare și multe altele.
Psihologia din spatele mâncatului de plăcere
De mulți ani, cercetătorii au studiat știința din spatele mâncatului de plăcere. Constatările lor sunt intrigante și în mare parte încurajatoare.
Plăcerea de orice fel, inclusiv plăcerea provocată de mâncare, duce la o eliberare de dopamină în creier. Dopamina este adesea denumită hormonul bunăstării, pentru că activează căile de recompensă din creier, ceea ce ajută la promovarea fericirii, calmului, motivației și concentrării.
De fapt, unele cercetări mai vechi, din anul 2011, indică faptul că persoanele cu obezitate ar putea avea sensibilitatea perturbată la dopamină, ceea ce le determină să mănânce în exces pentru a obține plăcere din mâncare.
Cu toate acestea, atunci când chimia creierului funcționează corect, plăcerea noastră de a mânca poate duce la beneficii fizice.
Atunci când ne bucurăm de alimentele pe care le mâncăm și stimulăm dopamina, de fapt le digerăm și le metabolizăm mai eficient.
Când suntem relaxați ca răspuns la faptul că avem o experiență alimentară plăcută, sistemul nostru nervos intră în modul de odihnă și digestie, ceea ce ne permite să descompunem și să utilizăm pe deplin nutrienții din alimentele pe care le consumăm.
Totodată, mâncatul de plăcere ar putea promova și o alimentație mai sănătoasă. O analiză sistematică amplă realizată în 2020 a avut în vedere 119 studii despre legătura dintre plăcerea de a mânca și o dietă sănătoasă. Cincizeci și șapte la sută dintre studii au găsit asocieri favorabile între plăcerea de a mânca și rezultatele alimentației.
De exemplu, un studiu din anul 2015 a asociat o plăcere mai mare de a mânca cu o stare nutrițională mai bună. Alte studii au subliniat importanța de a obține plăcerea de a mânca alimente sănătoase pentru a promova o dietă hrănitoare și echilibrată.
Există această convingere că mâncarea sănătoasă trebuie să fie fadă sau că nu are un gust bun, dar acest lucru nu este adevărat. Când mâncăm alimente care ne plac, satisfacția crește, ceea ce poate îmbunătăți de fapt calitatea dietei și reduce șansele de a mânca în exces sau de a avea pofte.
Mâncarea, hrană și pentru suflet
Mesele ar fi destul de plictisitoare dacă mâncarea ar fi doar un combustibil. Mâncatul are și alte roluri în afară de acela de a hrăni organismul - de la a ne aduce împreună cu cei dragi până la a ne conecta la moștenirea noastră culturală.
Pe scurt, mâncarea este legată și de emoții. Iată câteva dintre modurile în care savurarea mâncării îți poate hrăni sufletul:
Bucuria mâncării sporește conexiunea socială
Ce este o petrecere sau o reuniune de familie fără ceva de ronțăit? Pe măsură ce oamenii se bucură de mese cu alte persoane, acest lucru contribuie adesea la un sentiment sporit de fericire, potrivit unui studiu din 2015 privind comunitățile sociale thailandeze.
Mâncarea oferă confort fizic și emoțional
Supa caldă de pui atunci când nu te simți bine, niște paste care îți amintesc de bunica ta sau desertul favorit care pare să dea întotdeauna lovitura: astfel de alimente au un mod de a ne ridica moralul și de a ne liniști corpul.
Uneori, mâncarea oferă chiar și confort la sfârșitul unei zile dificile, pe care mulți oameni o asociază cu mâncatul emoțional negativ. Dar atunci când ne permitem să ne conectăm cu mâncarea și să ne bucurăm de ea, există multe beneficii.
Plăcerea de a mânca, împotriva culturii dietei
Cultura dietei are mai multe definiții, dar un semn distinctiv al acestui mesaj este că trebuie să spui „nu” alimentelor pe care le iubești, mai ales dacă sunt bogate în calorii sau grăsimi.
Alegerea de a te bucura în mod conștient de ceea ce mănânci te ajută să rupi acest mod dăunător de a gândi.
Atunci când toate alimentele sunt permise fără reguli - inclusiv cele mai delicioase -, corpul învață să aibă încredere că va primi ceea ce are nevoie. Crearea permisiunii pentru aceste alimente care au fost etichetate ca fiind rele sau interzise este un pas important în procesul de vindecare și poate ajuta pe cineva să simtă mai multă pace, încredere și libertate în jurul alimentelor.
Mâncarea, în legătură cu moștenirea culturală
De zeci de ani, cercetările au demonstrat că un sentiment de apartenență este vital pentru sănătatea mintală. Ce loc mai frumos pentru a experimenta apartenența decât în cadrul familiei sau al moștenirii tale culturale? Iată unde plăcerea alimentară ar putea juca un rol major.
Cultura și tradiția servesc ca o formă de conectare cu ceilalți și cu noi înșine. Restrângerea sau negarea alimentelor care promovează conexiunea poate duce la dezangajare și singurătate. Prin omiterea alimentelor culturale, spunem nu doar că mâncarea este rea, ci și că identitatea subiacentă asociată cu mâncarea este rea.
Îmbrățișarea acestor alimente ar putea crea, în cele din urmă, unor sentimente de libertate și apartenență care îți pot îmbunătăți starea și sănătatea mintală.
Mâncatul de plăcere versus mâncatul emoțional
Probabil că ai auzit că mâncatul emoțional nu este ideal. Faptul de a recurge la mâncare pentru a face față unor emoții dificile precum stresul, furia sau tristețea duce adesea la un consum fără noimă și creează o relație tensionată cu mâncarea. Acestea fiind spuse, este de înțeles dacă ai o reținere în privința mâncatului de plăcere.
Din fericire, mâncatul emoțional și mâncatul de plăcere diferă atât în intenția lor, cât și în rezultatele lor.
Mâncatul emoțional este atunci când oamenii folosesc mâncarea ca o modalitate de a face față atât emoțiilor pozitive, cât și celor negative. Mâncatul de plăcere înseamnă alegerea unui aliment pentru a te bucura în mod specific de gustul, textura și experiența acestuia, cum ar fi atunci când ieși să mănânci un cornet de înghețată vara sau când mănânci un măr cules de tine direct din copac într-o livadă de mere.
O altă distincție majoră între aceste două comportamente este legătura pe care o simți față de mâncare.
Adesea, deși nu întotdeauna, există o lipsă de conexiune sau o disociere cu mâncarea atunci când oamenii mănâncă emoțional. Atunci când mănânci de plăcere, există de obicei o conexiune adevărată și o plăcere pe care o obții de la mâncare.
Desigur, nu există o linie perfect trasată între mâncatul emoțional și mâncatul de plăcere - și uneori cele două se pot suprapune.
O modalitate de a-ți da seama ce tip de mâncat practici este aceea de a-ți răspunde la întrebarea: Cum te simți după aceea? Atunci când îți dai voie să te bucuri de mâncare, deci te bucuri de ea în mod conștient, nu ar trebui să simți sentimente de vinovăție sau rușine.
Cum îți poți face mesele mai plăcute
Puține lucruri în viață egalează bucuria zilnică a plăcerii de a mânca. Alimentele pe care le consumăm ne hrănesc corpul, ne liniștesc spiritul și ne încântă papilele gustative. Pentru a aduce mai multă plăcere la masă, încearcă să începi cu lucruri mărunte.
Atunci când pregătești o masă sau o gustare, află dacă există ceva ce ai putea face pentru a o face chiar și cu 10% mai plăcută. Uneori, încălzind un brownie, aruncând niște brânză de capră pe o salată sau adăugând mai mult lapte pentru a subția un bol de fulgi de ovăz poate duce o experiență alimentară de la una banală la una foarte plăcută.
În cele din urmă, când se termină masa, rămâne să te întrebi: Câtă plăcere ți-a oferit mâncarea? Ce sentimente pozitive au rezultat din conectarea emoțională cu produsele din farfurie? Notele pe care le aduni de-a lungul timpului ar putea ajuta ca viitoarele alegeri alimentare să fie și mai delicioase.