Carpaccio de vită este un preparat clasic italian care presupune o gătire minimă și se poate servi ca aperitiv sau ca un fel de mâncare elegant pentru prânz.

Carpaccio de vită. Ce fel de carne se folosește și cum se taie în felii subțiri ca hârtia

Deoarece carnea de vită se servește crudă, alegeți una de calitate superioară, pentru o aromă și textură perfecte. Bucata cel mai des folosită pentru carpaccio este partea centrală a fileului, deși se poate folosi și mușchiul de vită pentru o aromă mai intensă.

Acest carpaccio delicios are multă savoare, dar îl puteți prepara cât de simplu doriți.

Cel mai important pas este să începeți cu carne ușor congelată, pentru a fi mai ușor de tăiat în felii subțiri. Folosirea cuțitului corect este, de asemenea, foarte importantă pentru a obține grosimea perfectă.

Ce fel de carne de vită se folosește pentru carpaccio

În primul rând, alegeți carne de vită de înaltă calitate. Mușchiul și vrăbioara de vită sunt cel mai des folosite. Se pot folosi și alte bucăți, cum ar fi coastele.

Unii preferă antricotul datorită conținutului ridicat de grăsime.

Cum se feliază corect carnea de vită pentru carpaccio

Cum se feliază corect carnea de vită pentru carpaccio
Folosind un cuțit foarte bine ascuțit, tăiați felii foarte subțiri, în sensul opus fibrei fripturii.

Pentru această rețetă, am folosit un filet mignon de calitate superioară. Nu a fost nevoie să îndepărtăm excesul de grăsime. Cu toate acestea, dacă folosiți o altă bucată de carne de vită, asigurați-vă că tăiați grăsimea.

Pentru a tăia felii subțiri ca hârtia, înfășurați friptura în folie de plastic și puneți-o în congelator timp de aproximativ două ore pentru a o răci. Acest lucru o va face mult mai ușor de feliat.

Folosind un cuțit foarte bine ascuțit, tăiați felii foarte subțiri, în sensul opus fibrei fripturii.

Rețeta de carpaccio de vită

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 1 file de vită
  • 50 g de muștar Dijon
  • 2 crenguțe de cimbru
  • 1 cățel de usturoi, tăiat felii
  • 100 ml de ulei de măsline
  • 10 g de boabe de piper roz
  • 10 g de boabe de piper de Sichuan
  • 20 g de boabe de piper negru

Mod de preparare

Se amestecă uleiul de măsline, muștarul Dijon, cimbrul și usturoiul până se combină. Pentru a prepara condimentele, se zdrobesc ușor boabele de piper într-un mojar împreună cu frunzele de cimbru și se întind pe o tavă.

Se îndepărtează capetele și toate tendoanele de pe carne, apoi se trec prin amestecul de muștar, cimbru și ulei de măsline (sau alte ingrediente pentru o aromă diferită) și se tăvălesc în boabele de piper zdrobite.

Înfășurați bine carnea de vită în folie alimentară, păstrând forma cilindrică cât mai simetric posibil, apoi puneți-o la frigider timp de 15 minute pentru a se întări.

Se desface carnea de vită și se rumenește într-o tigaie foarte fierbinte cu un strop de ulei, doar până când partea exterioară își schimbă culoarea.

Se înfășoară din nou bine în folie alimentară și se pune la congelator timp de 1 oră pentru a fi mai ușor de tăiat.

Scoateți fileul din congelator și tăiați-l cât mai subțire posibil, aproximativ 2 mm. Dacă se lasă folia alimentară, este mai ușor, dar asigurați-vă că ați îndepărtat orice rest de pe felii.

Așezați feliile de carne de vită între 2 foi de hârtie de copt și rulați-le cu un sucitor pentru a le face și mai subțiri, apoi depozitați-le în frigider până când le veți servi.

Cum se servește

Carpaccio de vită este adesea servit simplu, cu un strop de ulei de măsline și puțină sare și piper pentru a nu acoperi aroma cărnii.

Aveți grijă să răciți platoul de servire. Acest lucru vă va ajuta la aranjarea cărnii. Pe măsură ce carnea de vită se încălzește, aceasta tinde să se destrame.

Carpaccio de vită se mai servește și cu capere, ceapă, ulei de măsline și suc de lămâie, eventual cu niște parmezan ras și pătrunjel proaspăt tocat.

Este sigur de mâncat?

Întotdeauna există un risc atunci când mâncați carne crudă sau insuficient gătită. Dar dacă vă luați câteva măsuri de precauție, puteți fi destul de sigur că va fi în regulă.

  • În primul rând, este recomandat să cumpărați carnea de la un măcelar curat și credibil, spuneți-i măcelarului ce intenționați să faceți cu ea și întrebați dacă bucata aleasă va fi potrivită.
  • Apoi, păstrați carnea la frigider în permanență, cu excepția momentului în care o pregătiți și o mâncați.
  • Pregătiți carpaccio de vită în aceeași zi în care cumpărați carnea și consumați-l tot în aceeași zi.
  • Nu păstrați și nu consumați nimic din carpaccio zilele următoare.

Ce vin se potrivește cu carpaccio de vită

Carpaccio de vită și vinul roșu sunt o combinație excelentă. Alegeți vinuri precum Cabernet Sauvignon sau Chianti pentru a le asocia cu acest tip de carpaccio.

Carnea de vită tânără și Chardonnay, Pinot Noir sau un Merlot vechi se potrivesc bine.