Îți plac brioșele? Și cafeaua? Atunci rețeta asta e pentru tine! Combinația e genială, perfectă pentru micul dejun sau o gustare dulce.
Brioșele cu cafea sunt simple, aromate și se fac rapid. Sunt desertul ideal pentru zilele în care vrei ceva bun, dar nu ai chef de rețete complicate. Se prepară din ingrediente de bază, pe care le ai deja acasă sau le găsești ușor în orice magazin. Le poți face și pentru musafiri, pentru că arată bine și miros grozav.
Ingrediente
- 300 grame făină
- 4 ouă
- 200 grame unt (la temperatura camerei)
- 200 grame zahăr
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 1 linguriță de cafea măcinată
- 2 pliculețe de praf de copt
- 4-5 linguri de cafea tare preparată
- 2 linguri de lichior de cafea (opțional)
Mod de preparare
Într-un bol mare, mixează untul moale, zahărul și zahărul vanilat. Continuă până obții o cremă pufoasă și omogenă.
Adaugă cafeaua și amestecă bine.
Adaugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare ou. Nu sări peste acest pas, pentru că aluatul trebuie să fie bine legat.
Cerne făina și amestec-o cu praful de copt.
Încorporează făina treptat în compoziție, alternând cu amestecul format din 3 linguri de cafea tare și lichiorul de cafea. Continuă până ce obții un aluat ușor mai dens decât cel pentru prăjituri.
Pregătește tava pentru brioșe. Pune hârtiuțe speciale în fiecare compartiment.
Umple formele doar pe jumătate, deoarece brioșele vor crește mult în timpul coacerii.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și coace brioșele timp de 30 de minute. Sunt gata când trec testul cu scobitoarea (dacă scobitoarea iese curată, sunt coapte).
Sfaturi extra
- Dacă nu ai lichior de cafea, îl poți înlocui cu mai multă cafea sau chiar cu rom.
- Nu deschide cuptorul în primele 20 de minute de coacere, altfel riști ca brioșele să se lase.
După ce s-au răcit complet, le poți presăra cu zahăr pudră sau turna ciocolată topită peste ele. Pentru ciocolată, topește 100 grame ciocolată cu 30 grame unt la cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi. Pune brioșele decorate la frigider pentru 20 de minute înainte de servire.
Ce poți să mai pui în brioșele cu cafea
Brioșele cu cafea sunt delicioase așa cum sunt, dar dacă vrei să le personalizezi sau să încerci ceva diferit, ai o mulțime de opțiuni. Iată câteva variante pe care le poți încerca:
Brioșe cu cafea și alune
Dacă îți plac alunele, poți adăuga în aluat 50-70 grame de alune mărunțite. Amestecă-le la final, după ce ai încorporat făina. Alunele adaugă o textură crocantă și un gust subtil de nucă, care se combină perfect cu aroma cafelei.
Poți folosi alune simple, prăjite sau chiar alune de pădure pentru o aromă mai intensă.
Brioșe cu cafea și stafide
Stafidele merg de minune în brioșele cu cafea. Hidratează 50 grame de stafide în apă caldă sau, pentru un gust mai special, în 2 linguri de lichior de cafea sau rom, timp de 10 minute. Scurge-le bine și adaugă-le în aluat înainte de coacere.
Stafidele vor aduce o notă dulce și vor face textura brioșelor mai interesantă.
Brioșe cu cafea și ciocolată
Dacă ești fan ciocolată, adaugă 50 grame de fulgi (sau bucățele) de ciocolată neagră, cu lapte sau albă. Pune fulgii la sfârșit, după ce ai terminat aluatul, și amestecă ușor cu o spatulă.
La coacere, ciocolata se va topi și va da un gust cremos fiecărei brioșe.
Brioșe cu cafea și portocală
Pentru o variantă mai fresh, rade coaja de la o portocală mare și adaug-o în aluat împreună cu zahărul. Poți adăuga și o lingură de suc de portocală proaspăt stors pentru un plus de aromă.
Gustul ușor amărui al cafelei și aroma citrică se potrivesc excelent.
Brioșe cu cafea și cocos
Dacă îți place cocosul, adaugă 30 grame de fulgi de cocos în aluat, împreună cu făina. Fulgi de cocos dau o textură interesantă și o aromă exotică, care se combină surprinzător de bine cu gustul cafelei.
Dacă vrei să exagerezi puțin, poți presăra fulgi de cocos și deasupra, înainte de coacere.