Învață cum să faci cele mai delicioase și sănătoase brioșe cu banane și fulgi de ovăz, perfecte pentru micul dejun sau o gustare nutritivă.

Brioșe cu banane și fulgi de ovăz

Descoperă cum să transformi bananele coapte și fulgii de ovăz într-un desert delicios și sănătos!

Aromate și făcute din ingrediente sănătoase, aceste brioșe cu banane și fulgi de ovăz se prepară fără efort, în câțiva pași simpli. Le vei adora, pentru că sunt pufoase, fragede și delicioase. Le poți savura oricând dorești, când simți nevoia de un mic dejun reconfortant sau de o gustare rapidă de după-amiază.

Această rețetă de brioșe cu fulgi de ovăz și banane este o modalitate gustoasă de a-ți începe ziua. Nu ai nevoie de nimic sofisticat pentru a le face, ci doar de câteva ingrediente simple și vei avea aceste brioșe cu banane și fulgi de ovăz gata de servit în cel mai scurt timp.

Dacă îți place să gătești sau vrei să pregătești ceva din timp pentru începutul săptămânii, aceste brioșe delicioase sunt un mic dejun grozav de luat la pachet, pe care îl poți face în avans, îl poți pune în frigider sau în congelator și îl poți încălzi în cuptorul cu microunde înainte de a ieși din casă.

Altfel, poți savura aceste brioșe alături de o ceașcă de cafea fierbinte, în timpul liber. Acestea sunt excelente și pentru cutiile de prânz și gustările copiilor, întrucât sunt pline de fibre de la fulgii de ovăz și au o aromă delicioasă de banane dulci, fără încărcăturile de zahăr ce vin în produsele cumpărate din magazin sau făcute la brutărie. Așadar, dacă ai câteva banane coapte în casă, pune-le în valoare și prepară aceste brioșe simple.

Dacă dorești, le poți adăuga un topping crumble delicios de ovăz și scorțișoară. Astfel, dacă vrei să le servești mai mult pentru micul dejun și mai puțin ca răsfăț culinar, poți să sari peste el, dar dacă vrei o gustare ceva mai decadentă, fă-le cu crumble. Pe lângă savoare, acesta le conferă brioșelor un plus de textură și le face mai aspectuoase.

De asemenea, poți personaliza aceste brioșe, adăugând ingrediente cum ar fi stafidele, nucile tocate, semințele sau ciocolata. Indiferent de ceea ce alegi să adaugi sau nu, aceste brioșe sunt o modalitate ușoară de a aduce un mic dejun nutritiv sau o gustare sănătoasă în dieta ta.

Dacă dorești, poți să modifici cantitatea de zahăr menționată mai jos pentru a le face mai puțin dulci. Altfel, poți să omiți zahărul cu totul și să te bucuri doar de dulceața dată de banane. Pentru această rețetă, ai nevoie de aproximativ trei banane, în funcție de mărimea lor.

Bananele ideale pentru brioșe

Ori de câte ori prepari un desert cu banane la cuptor, este important să aștepți până când acestea sunt suficient de coapte. Caută banane care sunt complet galbene și care încep să formeze pete maro pe coajă. Acesta este un indiciu că fructul a devenit foarte copt, dulce și fraged.

Deși este posibil ca bananele să fi devenit prea moi pentru a fi decojite și mâncate, acestea sunt perfecte pentru a fi folosite în rețete ce implică folosirea cuptorului. Cu cât au mai multe pete, cu atât sunt mai coapte.

Rețeta de brioșe cu banane și fulgi de ovăz

Preparare 15 minute
Gătire 25 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

Pentru brioșe:

  • 180 de grame de făină
  • 80 de grame de fulgi de ovăz
  • 100 de grame de zahăr granulat
  • Două lingurițe de praf de copt
  • O linguriță de bicarbonat de sodiu
  • O jumătate de linguriță de sare
  • Un ou mare
  • 180 de mililitri de lapte
  • 80 de mililitri de ulei vegetal
  • O jumătate de linguriță de esență de vanilie
  • 200 de grame de banane coapte pasate

Pentru toppingul crumble:

  • 80 de grame de fulgi de ovăz
  • O linguriță de scorțișoară măcinată
  • Două linguri de unt nesărat, rece

Mod de preparare

Pentru aluat

Mai întâi, tapetează cu hârtie de copt o formă de brioșe cu 12 cupe. Preîncălzește cuptorul la 175 de grade. Într-un castron mare, amestecă făina, fulgii de ovăz, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Pune-l deoparte.

Într-un alt castron mare, bate ușor oul. După aceea, încorporează laptele, uleiul și esența de vanilie. Apoi, adaugă și piureul de banane coapte și amestecă bine.

Adaugă compoziția de făină în cea de banane și amestecă bine, până când obții un aluat omogen. Cu ajutorul unei linguri, pune aluatul în forma de brioșe pregătită. În locul unei tăvi pentru brioșe poți folosi și forme individuale din silicon.

Pentru toppingul crumble

În vasul unui blender, amestecă ovăzul și scorțișoara. Adaugă untul rece și mixează până când obții niște firimituri grosiere.

După aceea, presară amestecul de ovăz peste aluatul de brioșe. Dă tava la cuptor pentru 20 până la 22 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul unei brioșe iese curată, fără aluat necopt pe ea, eventual doar cu câteva firimituri.

Lasă brioșele la răcit în tava așezată pe un grătar din sârmă timp de cinci minute. Apoi, scoate-le din forma de brioșe și servește-le calde.

Trucuri pentru cele mai bune brioșe cu banane și fulgi de ovăz

  • Ai grijă să nu amesteci prea mult aluatul, pentru că altfel brioșele vor deveni prea dense sau se vor forma găuri în ele.
  • Măsoară corect cantitatea de făină și pe cea de ovăz folosind un cântar de bucătărie. Adăugarea a prea multă făină sau fulgi de ovăz în rețetă este cel mai frecvent motiv pentru care brioșele ajung să fie prea dense.
  • Atenție! Aluatul poate fi un pic uscat dacă bananele pe care le folosești nu sunt coapte. Însă, există o soluție. Dacă aluatul este prea uscat, tot ce trebuie să faci este să adaugi una sau două linguri de lapte.

Beneficii pentru sănătate

  • Bogate în fibre - atât bananele cât și fulgii de ovăz sunt surse excelente de fibre, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la menținerea sațietății.
  • Energie sustenabilă - fulgii de ovăz sunt o sursă bună de carbohidrați complecși, oferind energie pe termen lung.
  • Controlul zahărului din sânge - ovăzul poate ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge.
  • Sănătatea inimii - ovăzul conține un tip de fibră care a fost asociată cu reducerea nivelurilor de colesterol rău, beneficiind astfel sănătatea inimii.
  • Vitamine și minerale - bananele sunt bogate în vitamina C, vitamina B6 și potasiu, care contribuie la sănătatea generală a organismului.