Porumb fiert. Cum se fierbe corect și în căt timp

Porumbul fiert este un răfaț culinar deloc pretențios, simplu de preparat și cât se poate de gustos. Cu toate astea, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi pentru a obține rezultatul dorit. Află cum se fierbe porumbul corect.

Cum alegem porumbul pentru fiert

Încă din copilărie știm că vara este sezonul porumbului fiert. Mirosul și gustul de neegalat sunt repere pentru generații întregi, fie că sunt simțite și savurate acasă sau la mare, pe străduțele din stațiunile de pe litoral.

Nu este doar gustos, ci și foarte ușor de preparat, dacă ții cont de câteva sfaturi și trucuri. Una dintre regulile de bază când vine vorba de gătit este că dacă vrem rezultate spectaculoase, trebuie să folosim mereu ingrediente de bună calitate.

Așadar, înainte de a învăța cum se fierbe porumbul, trebuie să știm cum să îl alegem. Cel mai bun va fi mereu cel mai proaspăt, așa că nu ezita să înlocuiești cumpărăturile din supermarket cu cele din piață.

Frunzele sunt cel mai bun indiciu. Alege-i pe cei cu frunze de culoare verde deschis care învelesc bine știuletele și care nu au tulpina uscată. Ciucurii, acele fire lungi, ar trebui să fie mătăsoase, lipicioase, nu uscate. Ultimul pas este să verificăm dacă nu cumva știuletele are urme de viermi sau alte dăunătoare.

Cum se fierbe porumbul

Primul pas este îndepărtarea frunzelor și a ciucurilor (firele lungi mătăsoase).

Apoi, se pune porumbul într-un vas suficient de mare în care să încapă cât mai mulți știuleți și se adauga apă sa-l acopere pe tot și să mai fie si vreo 4-5 degete deasupra. Un truc spune că ar trebui turnat câte un litru de apă pentru fiecare știulete.

Se pune pe aragaz sau plită, la foc mediu.  În momentul în care începe să fiarbă se acoperă cu un capac.

După ce au fiert în jur de 15-20 minute dacă porumbul este de lapte sau 30-40 minute altfel, știuleții se scot din vasul cu apă și se pun pe o tavă.

Timpul este foarte important. Dacă așteptăm prea mult, porumbul va avea o consistență păstoasă. Cu cât este mai proaspăt, cu atât se va fierbe mai repede.

Opțional, pentru un plus de aromă, știuleții de porumb se pot unge cu puțin unt, cât sunt încă fierbinți. Se stropesc la final cu sare și sunt gata de savurat.

Cat timp se fierbe porumbul

Dacă nu ești sigur cât să ții porumbul la fiert, cel mai bun indiciu este culoarea. Când este gata, galbenul va fi mult mai intens, iar boabele vor părea mai mari. Încearcă să scoți un știulete din apă. Dacă frige, este preparat suficient.

Dacă este la început de sezon sau este de lapte, se fierbe undeva la 15-20 minute. Altfel, 30-40 minute.

Câtă apă se adaugă

Cu cât mai multă apă cu atât mai bine. Ar trebui turnat câte un litru de apă pentru fiecare știulete. Dacă fierbeți mai mult porumb, nu-l înghesuiți în aceeasi oală. Fierbeți pe rând sau puneți-l în mai multe oale.

Se poate adăuga sare în apa în care fierbe porumbul?

Unii preferă să pună sare și în apa în care este fiert porumbul. Trebuie spus că, deși gustul se va simți pe coajă, miezul boabelor nu va fi aromat în plus. Pentru ca ionii de sodiu să pătrundă în miezul boabelor de porumb ar fi nevoie de câteva ore.

Adăugarea ei în apa în care fierbem porumbul nu este deloc recomandată, aceasta putând să întărească boabele. Se poate pune, în schimb, puțin zahăr, pentru cei care îl preferă mai dulce.

Trucuri pentru cel mai bun porumb fiert

Așa cum am spus de la bun început, secretul celui mai gustos porumb fiert începe cu alegerea ingredientelor. Ai grijă să fie cât mai proaspăt. Înainte de a fi cules, în interiorul boabelor sale are loc procesul de transformare a amidonului în zahăr. Cu cât stă mai mult pe tulpina sa, cu atât va fi mai dulce. Din clipa în care este recoltat, procesul este inversat.

Procesul din urmă poate fi încetinit dacă știuleții sunt ținuți la rece imediat după ce sunt culeși. Cu alte cuvinte, stai departe de tarabele care țin marfa în soare.

Cât porumb fiert se poate mânca intr-o zi

Porumbul fiert trebuie mâncat cu măsură. Consumat în exces, porumbul fiert poate cauza o serie de probleme digestive, de la balonare, gaze până la diaree, în unele cazuri. Porumbul conține acid fitic, ce poate reduce absorbția de minerale.

Cantitatea zilnică recomandată, pentru o dietă cu 2.000 de calorii pe zi, este de în jur de 400 de grame de legume, în această categorie intrând, desigur, și porumbul, în condițiile în care 150 de grame asigură 10% din necesarul zilnic de fibre.

Cum se poate mânca porumbul fiert

Modul clasic de a mânca porumb fiert este direct de pe știulete, cu sare sau unt, însă posibilitățile nu sunt deloc puține. Dacă vrei să încerci ceva nou, avem câteva sugestii:

  • Poate fi adăugat într-un sos chipotle sau ranch
  • Merge combinat cu verdețuri proaspete, precum busuioc, chives sau coriandru
  • Poți pune pe el paprika afumată sau praf de chili
  • Merge preparat și în stil mexican – uns cu sos adobo și peste el se presară brânză sau cașcaval ras

Cum se păstrează

Porumbul poate fi ținut în frigider, acoperit cu frunzele sale, între două și patru zile. Porumbul fiert rezistă până la cinci zile în frigider și chiar șase luni în congelator.