Dacă vrei niște brioșe cu mascarpone fragede și pufoase, rețeta asta e pentru tine. Se fac rapid și ies mereu bune. Sunt perfecte pentru mic dejun, gustare sau chiar desert.

De ce să pui mascarpone în brioșe? Pentru că face aluatul mai moale și mai cremos. Spre deosebire de unt sau smântână, mascarpone dă brioșelor o textură mai fină și le ajută să rămână fragede mai mult timp. Nu le face grele și nici nu schimbă gustul. În plus, nu ai nevoie de mult zahăr, pentru că mascarpone are o ușoară dulceață naturală.
În rețetă am adăugat și ciocolată și nuci. Ciocolata se combină perfect cu mascarpone. Dacă nu vrei, le poți lăsa deoparte și brioșele vor fi la fel de bune.
În rest, rețeta este simplă. Amesteci ingredientele, pui aluatul în forme și coci brioșele 25-30 de minute. În total, ai nevoie de aproximativ 40 de minute pentru a le pregăti. Se păstrează bine câteva zile și sunt la fel de bune și reci, dar le poți încălzi câteva secunde la microunde.
Ingrediente
- 250 grame făină
- 250 grame mascarpone
- 100 grame unt, topit și răcit
- 180 grame zahăr
- 3 ouă
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 plic praf de copt
- 100 ml lapte
- Aproximativ 50 grame ciocolată
- 1 linguriță esență de rom
- Coaja rasă de la 1 lime
- 100 grame nuci, tocate grosier
Mod de preparare
Într-un bol mare, bate ouăle întregi cu zahărul până când se albesc și devin spumoase.
Adaugă zahărul vanilat și esența de rom. Amestecă bine.
Încorporează mascarponele și omogenizează compoziția.
Toarnă untul topit și răcit, apoi laptele. Amestecă până se omogenizează.
Cerne făina și amestec-o cu praful de copt. Încorporează treptat în compoziție, amestecând ușor cu o spatulă sau mixer la viteză mică.
Adaugă ciocolata (dată prin răzătoare) și nucile tocate în compoziție.
Rade coaja de lime și amestecă ușor.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Pregătește o tavă de brioșe cu forme de hârtie sau unge-le cu unt.
Umple fiecare formă până la 3/4 din capacitate.
Coace 25-30 de minute, până când brioșele sunt aurii și trec testul scobitorii.
Lasă-le să se răcească puțin înainte de a le scoate din forme. Pudrează-le cu zahăr și servește-le simple sau alături de un ceai, cafea sau lapte.