O rețetă bună de clătite fără lapte trebuie să existe în orice bucătărie pentru cazul în care printre pofticioși se numără și vegani sau persoane cu intoleranță la lactoză.
Această rețetă de clătite fără lapte este utilă și pentru situațiile în care pur și simplu apare pofta de ceva bun, dar din frigider lipsește laptele și nu are nimeni chef să meargă la un magazin alimentar sau este o oră prea târzie pentru ca acest ingredient să poată fi cumpărat.
Pentru că, de ce nu? Poftele își pot face apariția și în toiul nopții, atunci când somnul se lasă mult așteptat.
Modul de pregătire este extrem de ușor, la fel ca în cazul clătitelor clasice. Pregătirea lor se poate transforma într-o activitate relaxantă de după-amiază, în care pot fi implicați și copiii, în weekend sau chiar în zilele de lucru.
Această rețetă de clătite este chiar mai ieftină decât cea clasică, iar rezultatul nu lasă deloc de dorit. Clătitele fără lapte ar putea chiar să devină preferatele întregii familii, chiar dacă nu toți membrii evită să consume lapte.
Rețeta de clătite fără lapte
Ingrediente
- 2 – 3 căni cu apă, de preferat minerală, astfel încât clătitele să iasă mai pufoase
- 2 - 3 căni de făină
- 2 lingurițe de unt sau ulei
- 2 – 3 lingurițe de zahăr sau miere de albine
- 1 ou
- puțină sare
Mod de preparare
Mai întâi, spargeți oul într-un bol. Adăugați zahărul peste el, praful de sare și cele două lingurițe de unt sau ulei. Amestecați cu un tel sau cu mixerul până când obțineți o compoziție omogenă, iar zahărul este topit complet.
Adăugați și cele două sau trei căni de făină, respectiv de apă minerală, și amestecați pentu câteva minute, până când obțineți o compoziție ușoară, fluidă, fără cocoloașe.
Puneți o tigaie pe foc și încingeți puțin ulei. Turnați un polonic din compoziția de clătite fără lapte. Coaceți fiecare clătită pe ambele părți și așezați-le una peste alta pe un platou. Când sunt gata, au o culoare ușor maronie.
Umpluturi pentru clătitele fără lapte
După ce se răcesc, puteți umple clătitele cu gem sau dulceață din fructele preferate sau din trandafir, salcâm sau soc, cu bucăți de nuci sau sos de ciocolată neagră acolo unde gusturile se completează armonios, după preferința fiecăruia. Ele pot fi servite și cu puțină miere de albine sau cu sirop de arțar.
Însă, dacă printre cei care servesc clătitele se numără și persoane care pot consuma lapte, clătitele pot fi umplute, de exemplu, și cu cremă de brânză dulce cu stafide sau cu smântână și gem sau dulceață de căpșuni sau cireșe.