O plăcintă cu mere și nucă, proaspăt scoasă din cuptor, este un desert delicios, fie că țineți post sau nu. Combinația de nucă și măr, aluatul crocant, toate rumenite în cuptor, fac din acest desert unul perfect atât pentru o după-amiază cu familia, cât și o ocazie în care aveți musafiri. 

Această plăcintă delicioasă este un desert nemaipomenit cu care vă puteți delecta în perioada postului, mai ales că se face ușor și cu ingrediente la îndemână. Puteți omite nucile, dacă nu aveți sau dacă nu vă place combinația de nucă și măr. 

Plăcintă cu mere și nucă - de post
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 6-7 mere
  • 200 g nucă
  • 1 cană apă minerală
  • 1/2 cană ulei
  • făină (cât cuprinde)
  • un praf de sare
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 6 linguri zahăr brun
  • 1 lingură griș
  • 1/2 linguriță scorțișoară

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluat. Puneți într-un bol apa minerală, uleiul și amestecați o cană de făină cu praful de copt și cu un praf de sare. Turnați făina peste apă și ulei și începeți să amestecați. Adăugați făină astfel încât să obțineți un aluat ferm, care nu se mai lipește de mâini. Lăsați aluatul deoparte cât timp vă ocupați de restul ingredientelor.

Spălați merele și curățați-le de coajă. Dați merele prin răzătoarea mare și scurgeți-le de suc. Puneți merele împreună cu zahărul și scorțișoara într-un vas pe foc. Amestecați și lăsați pe foc până când zahărul s-a topit și lichidul din vas a scăzut.

Lăsați merele să se răcească puțin, timp în care tocați nucile la cuțit sau mărunțiți-le cu un robot de bucătărie.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Întindeți jumătate din aluat pe blatul de lucru. Puneți foaia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presărați griș peste. Acesta va absorbi sucul din mere și aluatul nu va fi unul umed.

Întindeți merele deasupra, după care urmează un strat de nucă mărunțită. Întindeți și cealaltă foaie de aluat și puneți-o deasupra. Înțepați-o cu o furculiță și dați tava la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când plăcinta s-a rumenit.

Serviți plăcinta cu sau fără zahăr pudră deasupra, după ce s-a răcit.

Poftă bună!