Bruschete cu roșii proaspete, tocate, cu usturoi, busuioc, ulei de măsline și oțet, servite pe felii prăjite de pâine.

Bruschete cu roșii, usturoi și busuioc. Cea mai gustoasă combinație

Bruschetele sunt un preparat tipic italian, din categoria "antipasti", adică aperitiv. Chiar dacă este un preparat simplu, din câteva ingrediente, dacă ele sunt proaspete, din grădină sau din piață, veți avea o explozie de arome în farfurie.

Bruschete cu roșii, usturoi și busuioc sunt perfecte pentru petreceri, deoarece puteți face din timp o cantitate mare de topping. Fie aduceți un bol cu toppingul de bruschete pentru ca oamenii să își pună singuri pe pâinea prăjită, fie faceți-o pentru ei chiar înainte de servire.

Rețeta de bruschete cu roșii, usturoi și busuioc

Preparare 15 minute
Gătire 20 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 6 - 7 roșii
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt (aproximativ 2 lingurițe)
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță de oțet balsamic
  • 6 - 8 frunze de busuioc proaspăt, tăiate mărunt
  • 3/4 linguriță de sare de mare, mai mult sau mai puțin după gust
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat, mai mult sau mai puțin după gust
  • 60 ml de ulei de măsline
  • 1 baghetă, pâine franțuzească sau o pâine italiană similară

Mod de preparare

Dați o oală cu 1 litru de apă în fiert. În timp ce apa se încălzește, faceți tăieturi superficiale în cruce la capetele roșiilor (astfel vor fi mai ușor de decojit).

Odată ce apa clocotește, se ia oala de pe foc. Puneți roșiile crestate în apa fierbinte timp de 1 minut.

Scoateți-le cu o lingură și lăsați-le deoparte până când se răcesc suficient de mult pentru a fi manevrate. Apoi, desprindeți ușor pielițele. Tăiați baza tulpinii cu un cuțit.

Tăiați roșiile în jumătăți sau sferturi și îndepărtați semințele.

Preîncălziți cuptorul la 230°C și plasați grătarul în partea superioară a cuptorului.

Tăiați fin roșiile și puneți-le într-un castron mediu. Adăugați usturoiul tocat mărunt, 1 lingură de ulei de măsline extravirgin și oțetul balsamic.

Încorporați busuiocul și adăugați sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust. Notă: roșiile absorb sarea așa că s-ar putea să fie nevoie să adăugați mai multă decât vă așteptați.

Folosiți un cuțit pentru a tăia bagheta pe diagonală, în felii groase de jumătate de centimetru. Ungeți o parte a fiecărei felii cu ulei de măsline (o pensulă de bucătărie ajută) și așezați-o cu partea cu uleiul de măsline în jos pe o foaie de copt sau într-o tavă.

Feliile de pâine se vor prăji cel mai bine pe raftul de sus al cuptorului, așa că s-ar putea să fie nevoie de mai multe tranșe pentru a le prăji pe toate.

Când cuptorul a ajuns la 230°C, puneți feliile în cuptor pe grătarul de sus și prăjiți-le timp de 5-6 minute, până când se rumenesc ușor pe margini.

Dacă doriți, puteți prăji feliile de pâine fără să le acoperiți mai întâi cu ulei de măsline. Prăjiți-le până când se rumenesc ușor pe ambele părți. Apoi, tăiați un cățel de usturoi în jumătate și frecați-l pe o parte a pâinii prăjite. Apoi, ungeți-o cu ulei de măsline.

Așezați pâinea prăjită pe un platou, cu partea cu ulei de măsline în sus (uleiul de măsline va împiedica pâinea să se înmoaie din cauza roșiilor tocate).

Serviți pâinea prăjită simplă, cu amestecul roșii alături, pentru ca oamenii să își pună singuri, sau folosiți o lingură pentru a pune ușor pe fiecare felie de pâine prăjită o parte din amestecul de roșii. Dacă acoperiți fiecare felie individual, faceți-o chiar înainte de servire.

Trucuri pentru cele mai bune bruschete cu roșii, usturoi și busuioc

Bruschete cu roșii, usturoi și busuioc

Folosiți orice roșie aromată și coaptă pentru această rețetă. Dacă folosiți roșii cherry, doar tăiați-le în patru, nu vă obosiți să le opăriți sau să le decojiți.

Pentru a tăia felii subțiri de frunze de busuioc, puneți frunzele una peste alta și înfășurați-le ca pe un trabuc. Apoi, tăiați felii subțiri de la un capăt la celălalt.

Cum să decideți ce fel de pâine să folosiți pentru bruschete

A decide ce fel de pâine să folosiți pentru bruschete este o chestiune de preferințe personale, dar există câteva lucruri pe care ați putea să le luați în considerare:

  • În primul rând, trebuie să vă gândiți la cât timp aveți la dispoziție înainte de sosirea oaspeților și cât de înfometați sunt. Cu cât pâinea este mai uscată, cu atât va rezista mai bine cu toate acele topping-uri, dar dacă faceți multe bruschete sau dacă invitații sunt deja destul de sătui, atunci optați pentru ceva mai moale.
  • În al doilea rând, luați în considerare ce toppinguri intenționați să folosiți - dacă este ceva care va fi foarte umed (cum ar fi roșiile proaspete sau pesto), atunci o pâine moale ar fi probabil cea mai bună. Dacă este ceva mai uscat (cum ar fi măslinele sau brânza), atunci folosiți o pâine mai tare, cum ar fi ciabatta sau baghetă.
  • În cele din urmă, dacă pregătiți bruschetele ca aperitiv, alături de băuturi, înainte de cină - ceea ce se face adesea în Italia - atunci luați în considerare tăierea pâinii în bucăți de mărimea unei mușcături, astfel încât toată lumea să poată lua una cu ușurință!

Țineți cont de aceste întrebări pentru a vă ajuta să luați o decizie:

  • Aveți o preferință pentru un anumit tip de pâine?
  • Vreți ca aceasta să fie crocantă sau moale?
  • Vreți să fie groasă sau subțire?
  • Vreți să fie dulce sau sărată?

Ce se întâmplă dacă ai nevoie să pregătești multe bruschete?

Dacă trebuie să pregătiți o cantitate mai mare de bruschete, o să vă întrebați ce fel de pâine să folosiți.

Cel mai bun mod de a proceda este să vă gândiți cât de multe doriți să faceți și apoi să alegeți un tip de pâine care va putea rezista sub greutatea toppingului.

De exemplu, dacă faceți o porție mare pentru o petrecere, veți dori ceva de genul ciabatta sau focaccia care are o crustă rezistentă, dar și un interior moale.

Dacă pregătiți doar o cantitate mică pentru dumneavoastră sau pentru familie, folosiți baghete în schimb - acestea sunt mai ușoare și mai flexibile decât alte tipuri de pâine.

Cum faci ca pâinea pentru bruschete să nu se înmoaie

Iată câteva sfaturi pentru a păstra bruschetele crocante:

  • Prăjiți bine pâinea. Acest lucru va ajuta la absorbția umezelii înainte de a adăuga toppingurile.
  • Nu vă zgârciți cu uleiul de măsline. Cu cât mai mult ulei, cu atât mai puțină umiditate.
  • Dacă adăugați brânză sau carne la bruschete, lăsați-o să stea deasupra pâinii prăjite cât timp este încă fierbinte, apoi puneți-o în cuptor pentru a se topi/rumeni înainte de a o servi.
  • Dacă acoperiți pâinea prăjită cu fructe sau legume, adăugați-le imediat pentru ca acestea să poată începe să se usuce imediat.