Descoperă cheesecake-ul cu caramel, un desert deosebit, cremos și bogat în arome. Bucură-te de combinația perfectă dintre crusta crocantă, crema fină de brânză și topping-ul delicios de caramel.

Cheesecake cu caramel - desertul delicios și rafinat

Cheesecake-ul cu caramel este un desert deosebit și elegant, perfect pentru mesele de sărbătoare. Niciun invitat nu îi va rezista și nu îl va uita. Modul de preparare nu este foarte complicat, dar pentru a căpăta textura perfectă, acest cheesecake are nevoie de un timp destul de îndelungat de răcire, mai întâi în cuptor, apoi la temperatura camerei și ulterior în frigider.

În această rețetă, sosul de caramel sărat se folosește în umplutură și poate fi adăugată o cantitate suplimentară deasupra, eventual împreună cu puțină sare de mare. De-a dreptul spectaculos, și în ceea ce privește aspectul, și în ceea ce privește gustul, acest desert este demn de cele mai luxoase restaurante și cofetării.

De ce să alegi cheesecake cu caramel

  1. Combinația dintre crema fină de brânză, crusta crocantă și topping-ul de caramel aduce un gust irezistibil și sofisticat
  2. Cheesecake-ul cu caramel are o textură bogată și cremoasă, care îl face să fie perceput ca un desert de lux. Caramelul adaugă o notă de dulceață și o consistență suplimentară, creând o experiență culinară deosebită.
  3. Este un desert versatil, care poate fi servit în orice ocazie, fie că este vorba de o petrecere, o cină în familie sau o seară romantică.
  4. Poți adăuga diferite ingrediente, cum ar fi nuci prăjite, ciocolată rasă sau fructe proaspete, pentru a personaliza cheesecake-ul cu caramel și a-i conferi un gust și o aromă unică.

Rețeta de cheesecake cu caramel

Preparare 45 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 45 minute

Ingrediente

Pentru sosul de caramel sărat (sau folosiți propria rețetă sau versiunea cumpărată din magazin)

  • 300 de grame de zahăr alb tos
  • 110 grame de unt nesărat tăiat în cuburi
  • 180 de mililitri de smântână sau frișcă cu 33 - 35% grăsime
  • O linguriță de esență de vanilie
  • O jumătate de linguriță de sare grunjoasă

Crustă de biscuiți graham

  • 210 grame de firimituri de biscuiți graham
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 150 de grame de unt nesărat topit

Umplutură de cheesecake

  • 680 de grame de cremă de brânză integrală, la temperatura camerei
  • 150 de grame de zahăr alb
  • O lingură de amidon de porumb
  • 180 de mililitri de sos de caramel sărat
  • 180 de mililitri de smântână acră la temperatura camerei
  • 3 ouă mari
  • Un gălbenuș mare de ou

Pentru a servi

  • 60 de mililitri de sos de caramel sărat
  • Sare grunjoasă

Mod de preparare

Pentru sosul de caramel sărat

Mai întâi, turnați zahărul într-o cratiță mare, cu fundul gros, și așezați-o pe aragaz, la foc mediu. Alegeți o cratiță cu pereții înalți, care să fie mai mare decât credeți că veți avea nevoie.

Amestecați ușor cu o spatulă de silicon pe măsură ce zahărul se încălzește. Acesta va forma mai întâi cocoloașe ce apoi se vor topi complet. În cele din urmă, veți obține un caramel de culoarea chihlimbarului.

Odată ce siropul de caramel capătă o nuanță închisă de chihlimbar, fără cocoloașe, adăugați untul tăiat mărunt. Se vor forma bule. Bateți untul până când se topește complet.

Luați tigaia de pe foc și adăugați smântâna. Puneți din nou cratița pe foc și continuați să bateți până când obțineți un sos ce arată uniform. Nu ar trebui să se mai vadă smântâna sau untul topit. Îndepărtați tigaia de pe foc și adăugați esența de vanilie și sarea grunjoasă.

Folosiți trei sferturi din sosul de caramel în umplutură. Păstrați restul de sos pentru acoperirea cheesecake-ului. Puneți-l într-un borcan de sticlă sau într-un recipient ce se închide etanș și păstrați-l la frigider.

Pentru crusta de biscuiți graham

Preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius. Înfășurați exteriorul unei forme de copt cu diametrul de 23 de centimetri cu folie de aluminiu de cel puțin patru ori, astfel încât fundul și părțile laterale să fie acoperite, iar toate parțile foliei să fie acoperite cel puțin o dată. Ungeți ușor tava cu spray de gătit antiaderent sau cu puțin ulei sau unt topit.

Într-un bol mediu, amestecați împreună firimiturile de biscuiți graham și zahărul brun. Apoi, turnați untul topit.

Turnați amestecul în tava pregătită și întindeți-l astfel încât fundul tăvii să fie acoperit uniform. Presărați firimiturile pe fundul tăvii și în sus, pe pereții acesteia, astfel încât să fie acoperite cam o jumătate până la două treimi din părțile laterale.

Coaceți crusta de biscuiți graham în cuptorul preîncălzit, timp de 10 minute. Scoateți crusta din cuptor, păstrând cuptorul pornit și lăsând-o în forma de copt învelită în folie de aluminiu.

Pentru umplutura de cheesecake

Într-un castron mare, bateți crema de brânză și zahărul până când nu se mai văd cocoloașe. Opriți mixerul și răzuiți pe pereții și pe fundul bolului, dacă este necesar.

Adăugați amidonul de porumb și sosul de caramel sărat, ce trebuie să fie complet răcit. Opriți mixerul și radeți pereții și fundul bolului. Cu mixerul la viteză mică, amestecați smântâna.

Într-un castron mic, puneți împreună cele trei ouă și gălbenușul suplimentar. Cu mixerul la viteză mică, bateți ouăle până când se combină. Atenție! Aveți mare grijă să nu mai amestecați imediat după ce ouăle sunt combinate.

Așezați tava de cheesecake, încă învelită în folie de aluminiu, în mijlocul unei tăvi mari de copt. Turnați aluatul pentru cheesecake peste crustă și neteziți partea de sus.

Turnați apă în tava mare de copt. Ar trebui să aveți cam doi centimetri din înălțimea tăvii acoperiți de apă. Dați la cuptor pentru aproximativ 60 de minute (sau între 50 și 75 de minute).

După încheierea timpului de coacere, partea de sus a desertului ar trebui să arate ca și cum s-ar fi întărit (cu excepția părții din mijloc). Dacă scuturați puțin tava, mijlocul cheescake-ului ar trebui să se clatine ca un jeleu sau ca o budincă. Însă, atenție! Nu trebuie să arate lichid.

Opriți cuptorul și deschideți ușa acestuia. Răciți cheesecake-ul în cuptor timp de 30 de minute, apoi scoateți-l din cuptor și continuați să îl răciți până când ajunge la temperatura camerei.

Scoateți forma de copt din baia de apă și acoperiți-o cu folie de plastic sau folie de aluminiu. Dați-o la frigider pentru a se răci timp de cel puțin șase ore sau peste noapte.

Servirea

Cheesecake-ul cu caramel poate avea un gust sărat dacă se adaugă sare în caramel. Această combinație de sărat și dulce aduce un echilibru deosebit de savuros desertului.

Când sunteți gata de servire, scoateți cheesecake-ul din frigider. Trasați cu grijă marginea cheesecake-ului, între crustă și tavă, cu un cuțit subțire, apoi desfaceți inelul exterior al formei de copt.

Dacă există condens pe partea de sus a cheesecake-ului, tamponați-o cu un prosop de hârtie. Puneți cu lingura sosul de caramel sărat peste cheesecake și întindeți-l bine deasupra. Opțional, presărați partea de sus cu puțină sare grunjoasă.

Feliați cheesecake-ul cu un cuțit ascuțit și subțire. Aveți grijă să tăiați până la capăt prin crustă. Pentru tăieturi curate, ștergeți cuțitul cu un prosop de hârtie între fiecare felie.

Sfaturi utile pentru prepararea celui mai bun cheesecake

  • Dacă folosiți sos de caramel cumpărat din magazin, asigurați-vă că alegeți un sortiment gros și aromat.
  • Pentru această rețetă este necesară o tavă cu fund detașabil. Asigurați-vă că folosiți una cu diametrul de 23 de centimetri. Firimiturile de biscuiți graham pot fi înlocuite cu firimituri de biscuiți digestivi zdrobiți.
  • Crema de brânză nu ar trebui să fie etichetată ca fiind light, tartinabilă sau bătută. În plus, crema de brânză, smântâna și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a începe. Scoateți-le din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de a face crusta.
  • Amidonul de porumb poate fi înlocuit cu o lingură de făină universală, dar textura cheescake-ului nu va mai fi la fel de fină.
  • Răcirea cheesecake-ului este absolut necesară pentru ca acesta să se întărească corespunzător. Păstrați resturile într-un recipient etanș în frigider pentru până la patru zile.