Ciorba de porc ardelenească este un fel de mâncare autohon gustos, hrănitor și sățios, ce se poate servi la prânz și la cină mai ales în zilele și serile reci de toamnă și de iarnă.

Ciorbă de porc ardelenească

Rețeta de ciorbă de porc ardelenească este foarte ușoară și poate fi pregătită chiar și de persoanele care nu au prea multă experiență în bucătărie.

Este nevoie doar de câteva ingrediente simple, ce se găsesc în aproape orice magazin alimentar. Deși este simplă, această rețetă este una de impact. Toată lumea prezentă la masă îi va face complimente bucătarului sau bucătăresei pentru un asemenea deliciu.

Ciorba de porc ardelenească poate fi pregătită atât în zilele obișnuite ale săptămânii, în weekend-uri, cât și în perioada sărbătorilor de iarnă, când oricum în cele mai multe bucătării din România se gătesc preponderent mâncăruri din carne de porc.

Rețeta de ciorbă de porc ardelenească

Ingrediente

  • 600 de grame de carne de porc - pulpă sau spată fără os
  • 80 de grame de orez
  • Două cepe
  • Doi morcovi
  • Doi ardei grași
  • 200 de grame de țelină
  • O rădăcină de pătrunjel
  • Un păstârnac
  • 250 de mililitri de smântână
  • O lingură rasă de amidon
  • O legătură de tarhon tocat
  • Oțet, după gust
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pregătirea ciorbei ardelenești cu carne de porc este foarte simplă și durează puțin. Primul pas este să spălați, curățați și tăiați carnea în cuburi de dimensiuni aproximativ egale. Apoi, puneți bucățile de carne la fiert, în doi litri și jumătate de apă rece, pentru 45 de minute, la foc potrivit.

Atenție! Este foarte important să îndepărați spuma de fiecare dată când aceasta se formează la suprafața apei în care fierbe carnea de porc.

Între timp, curățați, spălați și tocați toate legumele și rădăcinoasele. Într-o tigaie încăpătoare, încingeți ulei de floarea-soarelui. Puneți ceapa tocată, ardeiul și rădăcinoasele. Căliți-le timp de un sfert de oră, la foc mic, amestecând din când în când, până când se înmoaie toate.

Atunci când carnea de porc este pe jumătate fiartă, adăugați legumele călite în supă. Puneți sare și piper după gust. Lăsați oala de ciorbă pe aragaz, la foc mic, până când fierb toate ingredientele.

Separat, într-o oală mai mică, puneți la fiert cele 80 de grame de orez. După ce boabele devin moi, scurgeți orezul și clătiți-l cu apă călduță.

Într-un bol, amestecați smântâna cu lingurița de amidon. Adăugați treptat, cu un polonic, supă fierbinte, amestecând încontinuu. După aceea, turnați ușor acest amestec în oala de ciorbă, amestecând fără încetare.

Adăugați și tarhonul tocat, precum și oțet, sare și piper, după gust, și mai lăsați ciorba să clocotească, la foc mic, pentru încă 5 până la 10 minute. La acest pas, se poate folosi și tarhon conservat în oțet, cu tot cu oțetul din borcan. În acest fel, gustul preparatului va fi mult mai bogat.

După ce trec cele 5 până la 10 minute în care oala mai stă pe foc, adăugați în ciorbă orezul fiert, amestecați și lăsați oala acoperită măcar 10 minute. Asta a fost tot. Serviți ciorba de porc ardelenească simplă sau împreună cu un ardei iute, cu pâine proaspătă, pâine prăjtă sau mămăligă, după preferință.


Cum se servește ciorba de porc ardelenească

Ciorba de porc ardelenească poate fi servită la prânz sau la cină, simplă, dar merge de minune și cu mămăligă sau pâine normală ori prăjită, precum și cu ceapă galbenă, albă sau roșie și sare sau cu un ardei iute lângă.