Când vine vorba despre bucătăria din zona Moldovei, colțunașii sunt un preparat pe care nu aveți voie să îl ratați. Se prepară atât cu umplutură dulce, cât și sărată, sunt ușor de făcut și delicioși în orice combinație. 

Colțunașii sunt un preparat de inspirație rusească, foarte popular și acum în bucătăria slavă. Astăzi vă propunem o rețetă de colțunași potrivită pentru desert, dar o puteți adapta la orice ocazie, schimbând doar umplutura. De exemplu, dacă vreți să îi serviți pe post de aperitiv, îi puteți umple cu brânză sărată. 

Colțunași cu brânză dulce
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 200 ml apă
  • 3 linguri ulei
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 400 g brânză dulce
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • unt topit pentru servit

Mod de preparare

Amestecați făina cu oul, uleiul, un praf de sare. Amestecați bine totul, adăugând apa treptat. Frământați un aluat tare, care să nu se mai lipească de mâini. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l deoparte pentru 30 de minute.

Între timp, vă puteți ocupa de umplutură. Scurgeți bine brânza de apă și puneți-o într-un bol. Adăugați peste ea ouăle, zahărul și vanilia și amestecați bine, până când obțineți o compoziție omogenă.

Pentru a pregăti colțunașii, puneți puțină făină pe blatul de lucru. Împărțiți aluatul în două, pentru a vă fi mai ușor să lucrați. Întindeți aluatul într-o foaie subțire. Tăiați aluatul în bucăți rotunde sau pătrate. Folosiți o formă pentru ravioli, dacă aveți, pentru a forma colțunașii.

Puneți o linguriță de umplutură în mijlocul bucății de aluat și sigilați bine marginile, cu ajutorul formei sau cu o furculiță. Continuați până când terminați aluatul și compoziția.

Pentru a fierbe colțunașii, puneți o oală cu apă și sare la fiert. Când apa clocotește, puneți cățiva colțunași, pentru a avea loc să fiarbă. Lăsați să fiarbă până când se ridică la suprafață, plus încă 2-3 minute. Soateți colțunașii cu o paletă pentru a-i scurge de apă.

După ce i-ați scos, ungeți colțunașii cu unt topit. Serviți-i cu smântână proaspătă, cu zahăr sau cu orice vă place.

Poftă bună!