O rețetă de cotlete de porc la tigaie cu sos ce poate fi gata de pus pe masă în mai puțin de 30 de minute. Cotletele de porc sunt prăjite și apoi gătite într-un sos bogat.
Pentru acest fel de mâncare sunt de preferat cotletele cu os, deoarece oasele sunt înconjurate de o cantitate mică de grăsime, ce ajută la reținerea umidității în carne. Totodată, osul acționează și ca un conductor de căldură pentru a menține o temperatură uniformă atunci când gătiți cotletele.
Cum pot face cotlete de porc fragede?
Două lucruri sunt esențiale atunci când gătim cotletele de porc. În primul rând, puneți-le întotdeauna în saramură pentru a le frăgezi înainte de a fi gătite. Și în al doilea rând, folosiți un termometru pentru carne, pentru a le putea lua de pe foc la 68-70 de grade, astfel încât cotletele să nu se gătească prea mult și să devină tari și uscate.
Ingrediente
- 4 cotlete de porc
- 1 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru
- 1,5 lingură de ulei de măsline
Pentru amestecul de condimente:
- 1 lingură de făină universală
- 1 linguriță de pudră de chili (sau mai puțin dacă preferați focul mai mic)
- 1 linguriță de praf de usturoi
- 1 linguriță de praf de ceapă
- 1/2 linguriță de boia afumată
- 1/2 linguriță de salvie
- 1/2 linguriță de maghiran
- 1/4 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru
Pentru sos:
- 240 ml de supă de pui sau legume
- 1/2 lingură de oțet de mere
- 2 linguri de miere
- 2 linguri de unt nesărat
Mod de preparare
Se presară cotletele de porc cu 1/2 linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper acoperind toate părțile, apoi se lasă deoparte 30 de minute.
Astfel, în timp ce cotletele de porc se odihnesc, într-un castron mic, puneți amestecul de condimente, inclusiv făina, pudra de chili, pudra de usturoi, praful de ceapă, boiaua de ardei, salvia, maghiranul, piperul negru și sarea. După ce au trecut cele 30 de minute, tamponați cotletele de porc cu hârtie de bucătărie pentru a le șterge și apoi treceți prin amestecul de condimente până când sunt acoperite bine pe toate părțile.
Cum se gătesc cotletele de porc în tigaie
Între timp, într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline până se încinge și apoi puneți cotletele de porc, dar lăsați cam un centimetru între fiecare bucată de carne. Gătiți cotletele de porc la foc mediu-mare timp de 2-3 minute până se rumenesc, apoi întoarceți-le. Reduceți focul la mic și acoperiți tigaia cu un capac, apoi lăsați-le la făcut timp de 5-6 minute pentru cotlete subțiri și 8-10 minute pentru cele mai groase. Apoi, scoateți cotletele de porc din tigaie și lăsați-le deoparte (acoperiți pentru a menține căldura).
Cum se face sosul pentru cotlete
Următorul pas este să adăugați supa de pui și oțetul în tigaie și folosiți o lingură de lemn pentru a amesteca. Se pune și mierea, apoi se fierbe până când sosul scade la jumătate. După aceea, adăugați untul și amestecați până se topește. Luați tigaia de pe foc, adăugați cotletele de porc înapoi în sos astfel încât să le pătrundă pe toate părțile. Lăsați cotletele să se odihnească încă 1-2 minute în sosul din tigaie înainte de a le servi cu sos deasupra și cu un strop de pătrunjel proaspăt.
Sfaturi utile
Ajustați amestecul de condimente după preferințele dumneavoastră. Puteți folosi orice amestec de ierburi și condimente pe care îl preferați și chiar să omiteți praful de chili dacă doriți.
Carnea de porc merge foarte bine cu aproape orice fel de ierburi și condimente, așa că nu puteți greși acest fel de mâncare.
Cu ce se pot mânca cotletele de porc
Cotletele de porc la tigaie sunt atât de versatile, încât le puteți servi cu orice... Gândiți-vă la un piure de cartofi sau un orez alb pentru a absorbi sosul delicios... Sau chiar cu legume sote pentru a completa acest fel de mâncare savuros!