Piureul de țelină are un gust deosebit, este cremos și reprezintă o alternativă elegantă și cu mai puțini carbohidrați la piureul de cartofi pe care obișnuiesc să îl gătească adesea numeroși români.

Piure de țelină, fin și cremos

Piureul de țelină este perfect ca garnitură pentru cina de sâmbătă sau duminică sau pentru o masă pregătită cu o ocazie specială ori pur și simplu când apare pofta de ceva bun și diferit. Cu smântână, mult usturoi și rădăcină de țelină savuroasă, acest piure are un gust deosebit.

Rețeta este simplă și rapidă. Sunt necesare doar șapte ingrediente ieftine și ușor de găsit în magazinele alimentare. Este nevoie de un blender, dar și de o strecurătoare fină, pentru cei care vor un piure deosebit de fin.

Cum se prepară piureul de țelină

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • O rădăcină mare de țelină, curățată și tăiată în bucăți
  • O lămâie stoarsă
  • 3 căței de usturoi, curățați de coajă și lăsați întregi
  • 80 de mililitri de smântână lichidă sau lapte  
  • Două linguri de unt
  • Sare, după gust
  • Un vârf de cuțit de piper cayenne sau după gust

Mod de preparare

Mai întâi, puneți într-o oală mare rădăcina de țelină, usturoiul, o jumătate din cantitatea de suc de lămâie și sarea. Acoperiți toate ingredientele cu apă și aduceți totul la punctul de fierbere. Apoi, reduceți focul la mediu spre mic și lăsați la fiert timp de un sfert de oră sau chiar 20 de minute, până când țelina se înmoaie.

După aceea, scurgeți apa din vas, cu grijă să nu pierdeți și bucățile de țelină. Într-un blender, mixați rădăcina de țelină fiartă cu cei 80 de mililitri de smântână lichidă sau lapte și cu cele două linguri de unt, până când se omogenizează toate ingredientele.

Ulterior, dacă doriți un piure mai fin, treceți pasta obținută printr-o strecurătoare fină, împingând cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu o spatulă. În cele din urmă, adăugați restul sucului de lămâie rămas și asezonați cu sare și piper Cayenne, după gust.

Idei de servire

Piureul de rădăcină de țelină cu smântână sau lapte, unt, suc de lămâie și usturoi reprezintă o garnitură perfectă pentru mai multe mese. Acesta se potrivește excelent lângă fripturi de porc, vită sau pui, dar și lângă pește – indiferent de modul în care sunt gătite aceste preparate.

O bună modalitate de a servi piureul de rădăcină de țelină este, de exemplu, lângă cod la cuptor și legume. Însă, persoanele vegetariene îl pot servi și simplu, lângă o salată de crudități, cu bruschete sau felii de pâine prăjită.

Beneficiile piureului de țelină

Piureul de țelină nu este doar gustos, ci și benefic organismului. Motivul este acela că rădăcina de țelină conține antioxidanți ce contribuie la combaterea inflamației din organism.

De asemenea, rădăcina de țelină este o sursă bună de vitamine din complexul B, vitamina C și vitamina K. În plus, aceasta are cantități mari de fibre, ce ajută la promovarea sănătății intestinelor și a inimii, oferind și senzație de sațietate. Totodată, acest ingredient conține minerale esențiale pentru organism, printre care se numără magneziu, fosfor și potasiu.

Calorii și valori nutriționale

O porție de piure de țelină are 140 calorii.

  • Calorii

    140kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    15g

  • Zaharuri

    2g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    9g

  • Grăsimi saturate

    6g

  • Colesterol

    28mg

  • Sodiu

    233mg

  • Potasiu

    439mg

  • Calciu

    79mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.