Gemul de smochine fără zahăr este dulce, gustos, ieftin, dar și foarte sănătos. Se pregătește extrem de ușor și repede, din doar cinci ingrediente, și poate fi savurat pe pâine prăjită, biscuiți sau chiar lângă brânză brie proaspătă sau alte tipuri de brânzeturi, după preferințele fiecăruia.

Gem de smochine fără zahăr

Pentru această rețetă este important să folosiți smochine bine coapte, adică moi, astfel încât să fie cât mai dulci și să se zdrobească ușor în oală.

La fel de important este să nu le curățați coaja, deoarece aceasta conține pectine, ce acționează ca un agent de îngroșare și ca stabilizator.

Rețeta de gem de smochine fără zahăr

Preparare 10 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 20 minute

Ingrediente

  • 1 kg de smochine proaspete coapte, spălate și tăiate în patru, cu tot cu coajă
  • 60 mililitri de apă, de preferat plată, nu de la robinet
  • 60 mililitri de suc proaspăt de lămâie
  • 2 lingurițe de coajă de lămâie, de preferat netratată sau bio
  • 1 linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare

Mai întâi, amestecați apa cu smochinele și coaja de lămâie, într-o oală mare. Lăsați-le la fiert la foc mediu, amestecând constant. Când compoziția se îngroașă și devine lipicioasă, adăugați sucul de lămâie, acoperiți oala cu un capac și lăsați gemul la fiert timp de o oră, amestecând din când în când.

După ce trece o oră, adăugați esența de vanilie. Dacă vă doriți un gem mai fin, îl puteți da printr-un blender, dar nu pentru prea mult timp. Apoi, trebuie să-l mai puneți la fiert pentru 15 minute. După acest sfert de oră, îl puteți lua de pe foc.

Gemul fierbinte se pune în borcane sterilizate, se așează capacele, după care se lasă să se răcească natural. Când umpli borcanele, nu uita să lași un spațiu de cel puțin un centimetru între partea inferioară a capacului și partea superioară a preparatului.

Pregătit în acest fel, gemul de smochine fără zahăr, gustos, natural și sănătos, poate rezista până la o săptămână în frigider sau până la o lună în congelator.

Dacă vreți să țină o perioadă mai mare de timp (1 an sau chiar mai mult), trebuie să sigilați borcanele. Așezați borcanele pe un suport în apa fierbinte din interiorul unei cratițe. Adăugați suficientă apă fierbinte sau clocotită pentru a aduce nivelul apei la 3-5 cm deasupra borcanelor. Fierbeți borcanele timp de 10 minute.

Lăsați borcanele să se răcească la temperatura camerei și depozitați-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat.

Cât de benefice sunt smochinele pentru organism

Smochinele conțin numeroase vitamine și minerale importante pentru organism, precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu, vitaminele C, B1, B2, B3, B6, A, E și K, precum și fibre și carbohidrați.

Aceste fructe, cunoscute și drept „fructele regilor”, au numeroase beneficii importante pentru sănătate. Studiile ce au fost efectuate de-a lungul timpului au arătat că smochinele pot regla pH-ul corpului și nivelul insulinei. În plus, ele contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la digestie, precum și la menținerea sănătății pielii și la combaterea insomniei.

Mai mult, smochinele acționează ca un bun energizant sau tonic, astfel că sunt recomandate în dieta sportivilor de performanță, a femeilor însărcinate, a oamenilor care depun în general mult efort fizic sau psihic, precum și în regimul alimentar al convalescenților, cu acordul medicilor.

Calorii și valori nutriționale

O lingură de gem de smochine fără zahăr are 19 calorii.

  • Calorii

    19kcal

  • Carbohidrați

    5g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    1g

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Smochinele, în istorie. Cine le adora

Cât despre istoria smochinelor, aceasta ar fi extrem de lungă. Smochinul s-a numărat printre primele plante cultivate de om. Au fost descoperiți smochini fosilizați datați în jurul anilor 9.400 – 9.200 înainte de Hristos.

În cartea Genezei, Adam și Eva se acoperă cu frunze de smochin. În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt, deoarece Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin. De altfel, romanii erau mari consumatori de smochine și considerau că acestea sunt un dar de la zeul fertilității. Ele ar fi fost preferatele Cleopatrei.