Încearcă o combinație unică de arome cu rețeta de fenicul la cuptor cu parmezan, pesmet și salvie.

Fenicul la cuptor cu parmezan, pesmet și salvie

Feniculul este o legumă care începe să devină tot mai populară și în România. Parfumat, proaspăt și crocant, feniculul este adesea consumat crud. Însă, există, de asemenea, numeroase moduri de a savura feniculul gătit: prăjit, copt, fiert sau înăbușit.

Feniculul la cuptor cu parmezan, pesmet și salvie poate fi servit ca aperitiv, gustare sau garnitură gustoasă și foarte ușor de preparat, ce se potrivește de minune lângă diverse feluri de mâncare.

Această rețetă este simplu de făcut, dar cu rezultate surprinzătoare. Pur și simplu taie feniculul în felii subțiri. Apoi, asezonează-l cu un strop de ulei, un vârf de cuțit de sare și piper, pesmet, parmezan și salvie.

La final, dă-l la cuptor până când se rumenește complet. Rezultatul este un preparat crocant, gustos și absolut irezistibil.

Delicat și aromat în același timp, feniculul la cuptor cu parmezan poate fi servit cu orice fel de mâncare din carne sau pește.

Garnitura de fenicul este perfectă pentru un prânz în familie sau o cină cu prietenii. În plus, este perfect pentru a fi servit ca un aperitiv crocant sau ca o gustare vegetariană delicioasă.

Rețeta de fenicul la cuptor cu parmezan, pesmet și salvie

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 3 feniculi medii sau aproximativ 600 de grame
  • 100 de grame de pesmet
  • 80 de grame de Parmigiano Reggiano ras
  • 50 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
  • 4 frunze de salvie
  • Un cățel de usturoi
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Cum se taie feniculul pentru a fi copt

Pasul 1

Pentru a face rețeta de fenicul la cuptor, mai întâi trebuie să cureți și să tai feniculul.

Îndepărtează tulpinile și frunzele de la fenicul. Apoi, taie capătul rădăcinii și îndepărtează straturile exterioare dure, care sunt partea cea mai dură a feniculului.

Păstrează o parte din partea verde a feniculului, frunzele de fenicul, pe care le vei folosi mai târziu cu celelalte arome.

Pune bulbul în poziție verticală pe capătul rădăcinii. Ținând bulbul cu o mână, taie-l în două, de la capătul tulpinii la cel al rădăcinii.

La final, clătește-l sub jet de apă pentru a îndepărta orice rest de pământ.

Pasul 2

Acum taie feniculul în felii. Pune feniculul tăiat în două pe tocător și folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia feniculul pe lungime în felii.

Feliile de fenicul trebuie să fie subțiri, de aproximativ o jumătate de centimetru. Ar trebui ca feliile să fie suficient de subțiri pentru a se coace în cuptor timp de aproximativ un sfert de oră, dar nu atât de subțiri încât să se ardă.

Cum se condimentează feniculul

Pasul 3

Pune într-un robot de bucătărie frunzele de salvie, cățelul de usturoi și câteva frunzulițe verzi de fenicul, care sunt foarte parfumate. Toacă-le mărunt. Altfel, poți folosi un cuțit sau un mojar pentru a le zdrobi. 

Pasul 4

Pune feliile de fenicul într-un bol mare. Stropește-le cu uleiul de măsline extravirgin. Apoi, adaugă aromele tocate, sarea și piperul negru măcinat.

Pasul 5

La final, adaugă parmezanul ras și pesmetul, cu excepția a două sau trei linguri pe care le vei pune deoparte.

Cum se coace feniculul cu parmezan

Pasul 6

Folosește două linguri pentru a amesteca bine ingredientele, astfel încât să acoperi toate feliile de fenicul cu condimentele.

Tapetează o tavă de copt destul de mare cu hârtie pergament. Ai grijă să așezi feliile de fenicul într-un singur strat, fără ca acestea să se suprapună. Stropește-le cu puțin ulei și presară deasupra lingurile de pesmet rămase.

Pasul 7

Dă tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de aproximativ 15 minute, până când feliile de fenicul se rumenesc. Pentru un rezultat mai crocant, poți încheia timpul de gătire cu două minute în modul grill. 

Feniculul la cuptor cu parmezan este gata! Îi poți savura cald sau rece, ca aperitiv sau ca garnitură la carne sau pește.

Variante și adaptări ale rețetei

Dacă preferi, poți face ușoare modificări la această rețetă simplă pentru a se potrivi gusturilor tale. Iată câteva dintre ele:

Fenicul la cuptor cu pecorino

Pentru un fel de mâncare și mai apetisant, poți adăuga brânză pecorino în pesmet în loc de parmezan.

Fenicul la cuptor cu pesmet

Pe de altă parte, dacă vrei o garnitură mai blândă, fără brânză, poți folosi doar pesmet.

Fenicul la cuptor cu usturoi și cimbru

Poți aromatiza feniculul cu alte ierburi, cum ar fi cimbru, măghiran și rozmarin. Altfel, adaugă semințe de fenicul sau alte mirodenii, cum ar fi turmeric sau boia de ardei dulce.

Fenicul și cartofi la cuptor

Pentru o mâncare mai consistentă, poți adăuga felii subțiri de cartofi la cele de fenicul.

Cum se păstrează

Dacă ți-au rămas resturi de fenicul la cuptor cu parmezan, le poți păstra în frigider, într-un recipient ce se închide etanș, până la una sau două zile.

Reîncălzește-le în cuptor timp de cinci minute. Își vor recăpăta textura crocantă. Însă, atenție! Nu este recomandat să congelezi feniculul.