Lebărul de casă, după o rețetă tradițională moldovenească, este una dintre mâncărurile românești de Crăciun. Încă de când eram copii, bunicii puneau pe mesele de sărbătorile de iarnă lebăr.

Lebăr de casă - rețeta moldovenească

Ce este Lebărul?

Lebărul este un preparat din ficat, slănină, carne de porc, ceapă tocată și ouă întregi. Mai exact, carnea, ficatul și slănina sunt tăiate și fierte înainte de a fi tocate și amestecate cu ceapa, condimentele și ouăle.

De aici, rețetele variază, tocătura este mai groasă sau mai fină, iar amestecul se fierbe înainte sau după ce a fost introdus într-un maț de porc. De altfel, tot în funcție de rețetă și de zonă, pentru compoziție se folosesc și alte organe de porc precum rinichii, inima, plămânii sau gușa. Cu toate acestea, condimentele cele mai folosite sunt cimbrul, piperul sau foile de dafin.

Ceea ce trebuie să știți este că proporția de ficat de porc variază între 10 și 15%. În cazul în care adăugați mai mult, va avea un gust mai intens, ceea ce nu este chiar pe placul tuturor.

Rețeta moldovenească de lebăr de casă

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1 kg de ficat de porc
  • 1 kg de guşă de porc
  • 1 inimă de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 2 metri de mațe groase de porc
  • 1 ceapă
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguţă de cimbru
  • 1 linguriţă de piper boabe
  • 1 linguriţă de sare

Mod de preparare

Începeți prin a spăla carnea de porc. Ba chiar, lăsați ficatul în apă rece într-un bol pentru a ieși sângele din el, apoi îl puneți la fiert, dar fără sare și îi luați spuma. Este indicat să îl încercați cu furculița, iar atunci când nu mai iese sânge din el înseamnă că este gata.

După aceea, se fierb inima, rinichii și gușa de porc, iar în apă ar fi bine să puneți o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriţă de piper boabe şi două foi de dafin. Luați spuma și scoateți gușa pentru că se va fierbe prima. Atunci când sunt gata şi inima şi rinichii se scot într-o farfurie şi se lasă toate să se răcească.

Apoi, curățați gușa de șorici și dați carnea tăiată bucăți prin mașina de tocat. Adăugați sare, boia iute, cimbru măcinat şi puțin din zema în care a fiert carnea. Amestecați foarte bine, până devine o pastă omogenă, consistentă, nici prea tare, nici prea moale, asemenea celei de cârnați.

Ca un truc, ar trebui să aveți o compoziție cam așa: aproximativ 75% carne de la ficat, rinichi, inima, guşă şi restul de 25% grăsime de la guşă.

În paralel, spălați bine mațele de porc cu apă caldă şi puţin oţet, apoi clătiți-le și tăiați-le astfel încât să încapă în cratița în care le veți fierbe. Apoi, se umplu, dar aveți grijă să nu îndesați prea multă compoziție pentru că vor plesni la fiert. Legați-le bine la capete cu ață sau le puteți face un nod, înțepați-le cu o furculiță și puneți-le la fiert.

Lebărul se lasă la foc mic, în jur de 30 de minute, în apa în care a fiert carnea, se întoarce din când în când de pe o parte pe alta, apoi se scoate pe un platou și se așează un fund deasupra pentru a se presa. Îl puteți lăsa așa până a doua zi, apoi îl scoateți afară la aer.

lebar pe paine cu ceapa verde

Lebărul se servește tartinat cu ceapă verde sau felii, cu muștar sau murături.