Toba, caltaboșul, lebărul și cârnații sunt printre preparatele tradiționale de Crăciun care nu lipsesc de pe mesele românilor iarna. Le puteți cumpăra gata făcute sau le puteți prepara în casă, dacă aveți la îndemână carne proaspătă de porc. Astăzi vă prezentăm o rețetă tradițională de tobă, ușor de făcut și perfectă pentru masa de sărbători și nu numai.
Timp total 3 ore
Ingrediente
- 1 căpățână de porc
- rinichii
- inima
- 1/4 ficat de porc
- o fâșie de șorici
- sare
- piper
- foi de dafin
- 3 linguri oțet
- membrană pentru umplut (stomac de porc)
Mod de preparare
Spălați bine capul și organele de porc și tăiați-le bucăți. Puneți apă rece peste ele și puțin oțet. În acest fel, organele vor elimina sângele și mirosul care a mai rămas. Lăsați-le așa o jumătate de oră.Scurgeți apa și mai clătiți cu un jet de apă rece, după care puneți totul la fiert. Adăugați sare, piper și foi de dafin și aveți grijă să îndepărtați spuma tulbure care se adună la suprafață.
Lăsați să fiarbă la foc potrivit cel puțin două ore. Între timp, curățați bine stomacul de porc și puneți-l în apă cu oțet, pentru a scăpa de miros.
Când carnea a fiert, tocați-o cubulețe, la cuțit. Asezonați cu sare și piper după gust și puneți puțină zeamă din vasul în care a fiert carnea. Umpleți stomacul de porc cu amestecul de carne și coaseți cu ac și ață. Faceți câteva găuri cu acul și puneți din nou la fiert, în apa în care au fiert organele de porc, 30-40 de minute.
După ce a fiert, scoateți toba și așezați un tocător de lemn și o greutate deasupra, pentru a se presa. Lăsați așa până a doua zi, după care puteți tăia toba.
Poftă bună!