Rețeta de mușchiuleț în crustă de muștar cu miere este potrivită pentru orice ocazie, fie că e o cină obișnuită sau o masă festivă. Este perfect pentru momentele în care vrei să gătești ceva special, dar fără să complici lucrurile.

Mușchiuleț de porc în crustă de muștar cu miere

Mușchiulețul de porc este o carne fragedă și aromată, perfectă pentru o masă gustoasă. Gătit corect, rămâne suculent și se potrivește perfect cu combinația de muștar, miere și condimente care îi scot în evidență savoarea.

Glazura de muștar cu miere e unul dintre punctele forte – are un gust dulce-picant care se potrivește perfect cu carnea suculentă. În plus, condimentele precum cimbrul, rozmarinul și chimenul îi dau aromă și o transformă într-un preparat special.

Marinarea cărnii înainte de gătire este esențială. Ajută la frăgezire și la impregnarea aromelor. În plus, coacerea cu vin roșu și usturoi adaugă o notă subtilă și păstrează carnea moale. La final, glazura de miere și muștar formează o crustă rumenită care arată bine și are un gust excelent.

Dacă adaugi și legume în tavă, ai o garnitură gata făcută, fără efort în plus. Legumele se coc în sosul din tavă și devin fragede și aromate.

Această rețetă e simplă, rapidă și plină de gust. E potrivită pentru o masă de familie sau o ocazie specială. Încearc-o și vei vedea cât de bine se combină toate aromele!

Preparare 1 oră și 10 minute
Gătire 1 oră și 30 minute
Timp total 2 ore și 40 minute

Ingrediente

Pentru mușchiulețul de porc

  • Mușchiuleț de porc (aprox. 800-900 grame)
  • 50 ml vin roșu demi-sec (pentru coacere)
  • 2 căței de usturoi (tăiați felii)
  • 1 foaie de dafin
  • 100 ml apă
  • 2 linguri muștar
  • 1 linguriță miere
  • 1/2 linguriță cimbru uscat

Pentru marinadă

  • 50 ml vin roșu demi-sec
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță rozmarin uscat
  • Sare și piper (după gust)

Pentru garnitură (opțional)

  • 2 morcovi (tăiați bastonașe)
  • 1 păstârnac (tăiat bastonașe)
  • 3-4 cartofi medii (tăiați în jumătăți sau sferturi)
  • Sare și piper (după gust)

Mod de preparare

Spală mușchiulețul sub un jet de apă rece și usucă-l cu șervețele de bucătărie.

Pregătește marinada amestecând 50 ml vin roșu cu chimen, cimbru, rozmarin, sare și piper.

Masează mușchiulețul cu marinada, asigurându-te că este bine acoperit.

Acoperă carnea și las-o la frigider pentru cel puțin 1 oră (ideal peste noapte).

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Scoate mușchiulețul din marinadă, împănează-l cu felii de usturoi și așează-l într-o tavă.

Adaugă în tavă vinul (50 ml), 100 ml apă și o foaie de dafin. Acoperă tava cu folie de aluminiu pentru a păstra carnea suculentă.

Pune tava în cuptor și coace timp de 1 oră.

După 1 oră, scoate tava din cuptor și îndepărtează folia de aluminiu.

Amestecă muștarul cu mierea și cimbrul uscat. Unge mușchiulețul cu acest amestec, folosind o pensulă de bucătărie.

Introdu tava înapoi în cuptor, fără folie, și continuă coacerea timp de 20-30 de minute, până când carnea capătă o crustă aurie și bine rumenită.

Dacă vrei să adaugi garnitură, pune morcovii, păstârnacul și cartofii în tavă, asezonează-i cu sare și piper și amestecă-i în sosul format. Coace până când legumele devin fragede.

După ce scoți mușchiulețul din cuptor, lasă-l să se odihnească timp de 5-10 minute înainte de a-l felia.

Servește-l alături de legume coapte sau garnitura ta preferată.

Sfaturi utile pentru un mușchiuleț de porc perfect

  • Alege o bucată proaspătă și uniformă
    Mușchiulețul de porc trebuie să fie ferm, fără pete sau grăsime excesivă. O bucată uniformă se va găti mai bine.
  • Nu sări peste marinare
    Marinarea face diferența! Ajută carnea să absoarbă arome și o face mai fragedă. Dacă ai timp, lasă mușchiulețul la marinat peste noapte.
  • Scoate carnea din frigider cu 30 de minute înainte de gătire
    Permite cărnii să ajungă la temperatura camerei. Așa se va găti uniform și va rămâne mai suculentă.
  • Nu găti prea mult
    Mușchiulețul de porc se usucă ușor dacă e gătit prea mult. Folosește un termometru de bucătărie – temperatura internă ideală este de 64-65°C. Lasă carnea să se odihnească 5-10 minute după gătire; va continua să se gătească ușor și va rămâne suculentă.
  • Unge glazura de muștar și miere la momentul potrivit
    Aplică glazura în ultimele 20-30 de minute de coacere. Dacă o pui prea devreme, riscă să se ardă.
  • Folosește folie de aluminiu la începutul coacerii
    Acoperirea tăvii în prima parte a procesului ajută carnea să rămână suculentă. Îndepărteaz-o spre final pentru o crustă frumoasă.
  • Adaugă un strop de suc de lămâie sau oțet în marinadă
    Aciditatea ajută la frăgezirea cărnii și intensifică gustul. Pentru un plus de aromă, poți adăuga și o linguriță de boia dulce sau iute.
  • Nu ezita să folosești condimente după gust
    Poți adăuga boia dulce sau iute, usturoi pudră sau chiar puțin chili, dacă preferi o aromă mai intensă.
  • Nu lăsa sosul să se irosească
    Sosul format în tavă poate fi strecurat și folosit ca dressing pentru carne sau garnitură. Dacă e prea gros, diluează-l cu puțină apă sau vin.