Negresa de post cu gem de prune este unul dintre deserturile preferate de mulți români în perioada postului. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Negresă de post cu gem acrișor de prune

Părinții sau bunicii obișnuiau să pregătească adesea această prăjitură ce este ieftină, dar foarte gustoasă, și poate fi servită simplă, dar și lângă lapte cald, tipul preferat de ceai, ciocolată caldă sau cafea.

Negresa cu gem de prune se prepară foarte ușor, din doar câteva ingrediente ieftine ce se găsesc în aproape orice casă și care de altfel pot fi găsite ușor în orice magazin alimentar.

Prepararea nu necesită folosirea unui număr mare de vase, astfel că nu se va pierde timp pentru curățarea lor. Nu este nevoie decât de un bol, o tavă și în final de o cratiță mică, pentru a pregăti glazura de cacao.

Rețeta de negresă cu gem de prune

Preparare 20 minute
Gătire 30 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru blat

  • Un borcan mare de gem de prune, de 800 de grame
  • 4 căni de făină
  • 3 linguri de cacao sau mai multe, după gust
  • 200 de grame de zahăr sau mai puțin, după gust
  • O cană de ulei
  • 3 căni de apă minerală
  • Două plicuri de praf de copt

Ingrediente pentru glazură

  • 6 linguri de zahăr
  • 4 linguri de cacao
  • Două linguri de ulei
  • 6 linguri de apă

Mod de preparare

Cum se prepară blatul

Mai întâi, se aprinde cuptorul la 170 de grade Celsius. Apoi, se pun cele patru căni de făină într-un bol încăpător. Se adaugă cele două plicuri de praf de copt, cele 200 de grame de zahăr sau cantitatea dorită și cele trei linguri sau mai multe de cacao. Se amestecă încet compoziția uscată.

Se adaugă apa și se omogenizează totul, amestecând energic cu un tel, până când zahărul se topește de tot. După aceea, se adaugă treptat puțin ulei și se amestecă în continuare, până când se încorporează bine. În cele din urmă, se adaugă gemul de prune și se amestecă din nou, până când se obține o compoziție omogenă.

Se toarnă aluatul astfel obținut într-o tavă tapetată cu făină sau, și mai bine, acoperită cu hârtie de copt. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. Se micșorează focul la mediu și se lasă la copt timp de aproximativ 30 de minute. La final, scobitoarea trebuie să iasă curată din prăjitură.

Cum se prepară glazura și cum se asamblează negresa cu gem de prune

După ce se răcește prăjitura, se pun într-o cratiță mică cele șase linguri de zahăr și cele patru linguri de cacao și se amestecă. Se pune cratița pe foc, se adaugă apa și uleiul și se lasă la fiert până când compoziția va ajunge la consistența potrivită pentru a glazura prăjitura.

Atenție! Este important ca glazura caldă să fie turnată peste prăjitură abia după ce aceasta s-a răcit. În final, se taie negresa cu gem de prune în forme pătrate, dreptunghiulare, sau în formă de romb, după cum preferă fiecare.

Cei care doresc să orneze și mai mult negresa cu gem de prune pot folosi, în afară de glazură, și ciocolată rasă, neagră și/sau albă, sau chiar fulgi de nucă de cocos, nuci mărunțite sau fistic mărunțit – pentru a-i da o notă orientală acestui desert iubit de mulți români.