Plăcinta americană cu struguri și pere este delicioasă și ușor de făcut. Urmărește rețeta noastră pas cu pas pentru un desert de toamnă aromat și irezistibil, ideal pentru orice ocazie.

Plăcintă americană cu struguri și pere

În lumea deserturilor, există anumite rețete care strălucesc prin simplitatea lor, dar și prin capacitatea de a aduce un zâmbet pe buzele oricui le gustă.

Plăcinta americană cu struguri și pere este exact astfel de desert: un amestec perfect între dulceața naturală a fructelor și o crustă crocantă, fragedă, care te face să te gândești la zilele liniștite de toamnă.

Această plăcintă de toamnă te va cuceri prin combinația de struguri aromați, pere suculente și o crustă festivă de top. În plus, poți să-ți pui la treabă imaginația și să o transformi într-un desert-spectacol cu fel și fel de forme pe care le poți da aluatului de la suprafață.

Dacă vrei să-ți faci munca și mai ușoară, poți sări peste modelarea celui de-al doilea disc de aluat, pe care îl poți pune simplu, direct peste plăcintă. Nu va arăta deloc rău nici în acest fel. Ingredientele de mai jos sunt pentru o plăcintă cu diametrul de 22 - 23 de centimetri.

Rețeta de plăcintă americană cu struguri și pere

Timp total 3 ore

Ingrediente

Pentru crusta de plăcintă

  • 310 grame de făină, plus ceva mai multă pentru rulat
  • O linguriță de sare
  • 1,5 lingurițe de zahăr granulat
  • 8 linguri de unt nesărat, tăiat în bucăți mici și congelat timp de 15 minute
  • 95 de grame de untură vegetală solidă refrigerată, tăiată în bucăți și refrigerată timp de 15 minute
  • Un ou mare, bătut
  • Zahăr tos, pentru presărat

Pentru umplutură

  • Un kilogram de struguri aromați
  • 94 de grame de zahăr granulat
  • Aproximativ 7 pere, decojite, tăiate în sferturi, fără miez și tăiate în felii de câte 0,6 centimetri
  • 30 de grame de amidon de porumb
  • Două linguri de suc de lămâie
  • Un sfert de linguriță de sare  

Mod de preparare

Pasul 1

În bolul unui robot de bucătărie, pulsează cele 312 de grame de făină, sarea și zahărul. Adaugă untul și untura și pulsează până când se formează firimituri grosiere, de mărimea unui bob de mazăre, aproximativ 10 secunde.

Cu aparatul în funcțiune, adaugă cinci linguri de apă cu gheață și continuă să amesteci timp de aproximativ 30 de secunde, până când se adună aluatul. Presară o cantitate mică de aluat între degete: Dacă este foarte sfărâmicios, adaugă mai multă apă cu gheață, câte o lingură pe rând - cel mult două linguri. Atenție! Nu frământa prea mult aluatul.

Pasul 2

Răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină și formează o bilă din el. Frământă-l de câteva ori. Apoi, împarte-l în două bile de dimensiuni egale. Aplatizează bilele de aluat în discuri cu margini netede, fără crăpături, acoperă-le cu folie de plastic și pune-le în frigider timp de cel puțin o oră sau peste noapte.

Pasul 3

Între timp, într-o cratiță încăpătoare, amestecă strugurii și zahărul. Gătește fructele la foc mediu-mare, amestecând ocazional, până când compoziția ajunge la fierbere. Continuă să o gătești timp de încă aproximativ 20 de minute, până când strugurii se desfac și sucul se îngroașă.

Pasul 4

Așază o sită cu ochiuri fine deasupra unui castron mare și strecoară amestecul de struguri în castron, apăsând pe părțile solide pentru a elibera tot lichidul. Aruncă bucățile solide din sită.

Întoarce amestecul de struguri strecurat în oală și adaugă perele, păstrând bolul pe suprafața de lucru. Gătește fructele până când lichidul se eliberează și se îngroașă, dar perele își păstrează forma, timp de încă 15 până la 20 de minute, în funcție de gradul de coacere al perelor.

Apoi, încorporează ușor amidonul de porumb, sucul de lămâie și sarea și toarnă umplutura de struguri și pere în castron. Lasă compoziția să se răcească în timp ce întinzi aluatul.

Pasul 5

Pe o suprafață ușor presărată cu făină, întinde un disc de aluat într-o formă rotundă de 33 de centimetri. Înfășoară aluatul lejer în jurul sucitorului sau făcălețului, apoi rulează-l ușor în tava de plăcintă. Ridică ușor și așază aluatul în tavă.

Taie excesul de aluat cu o foarfecă, lăsând o margine de 2,5 centimetri. Întoarce marginea aluatului sub ea însăși și apoi încrețește-o după cum dorești. Las-o la rece timp de cel puțin 30 de minute.

Pasul 6

Întinde celălalt disc de aluat pe o suprafață ușor presărată cu făină până la o grosime de 0,6 centimetri. Folosește tăietorul de biscuiți sau un simplu cuțit pentru a tăia cât mai multe forme din aluatul întins (dacă vrei, reîntinde resturile). Transferă formele pe o foaie de copt și dă-le la rece pentru cel puțin 30 de minute.

Pasul 7

Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius cu un grătar pus pe treapta inferioară și un alt grătar în centrul cuptorului. Așază o tavă de copt cu margini pe grătarul de jos.

Pasul 8

Toarnă umplutura în coaja de plăcintă răcită, dar nu o umple prea mult. Unge marginea plăcintei și formele decupate de pe foaia de copt cu oul bătut și presară zahăr grosier pe toată suprafața desertului.

Așază formele decupate deasupra umpluturii, lucrând în spirală și suprapunându-le ușor, lăsând să se întrevadă o parte din umplutură. Lasă plăcinta la rece timp de 30 de minute.

Pasul 9

Dă plăcinta la cuptor pe tava de copt preîncălzită, în partea inferioară a cuptorului. După 30 de minute, rotește tava de copt și pune-o pe raftul central al cuptorului. Coace plăcinta până când crusta este aurie și sucul bolborosește, timp de încă 25 - 35 de minute (Acoperă marginea crustei cu folie de aluminiu dacă începe să se rumenească prea mult).

Transferă plăcinta pe un grătar de sârmă. Trebuie să stea până când se răcește complet, timp de aproximativ trei ore, înainte de a fi tăiată. Plăcinta se va păstra bine până la două zile, acoperită lejer cu folie de aluminiu, la temperatura camerei.

Tips & tricks

Aluatul de plăcintă poate fi preparat cu până la trei zile înainte și răcit sau poate fi congelat timp de până la trei luni. Se decongelează înainte de utilizare. Umplutura poate fi preparată cu până la două zile înainte sau congelată timp de până la trei luni.

Dacă nu ai untură vegetală pentru crusta plăcintei, există câteva alternative pe care le poți folosi.

  • Mai mult unt: Poți înlocui untura vegetală cu o cantitate egală de unt. Asta va face ca aluatul să fie puțin mai fraged și mai bogat în gust. Folosește unt rece pentru a menține textura aluatului.
  • Margarină: Dacă ai margarină, poți să o folosești ca înlocuitor. Margarina are o textură similară unturii vegetale și poate fi folosită în aceeași cantitate.

Când înlocuiești untura vegetală cu aceste alternative, este important să reții că textura și gustul aluatului pot varia puțin.