Plăcinta cu ciuperci este un preparat clasic și practic. Este genul de mâncare care se potrivește atât pentru o cină în familie, cât și pentru un platou de aperitive atunci când vin musafiri.
Unul dintre motivele pentru care merită încercată este simplitatea. Aluatul se face repede, doar cu praf de copt, așa că nu trebuie să aștepți să dospească. În mai puțin de 20 de minute plăcinta e pregătită să intre la cuptor.
Ciupercile sunt ingredientul principal și dau toată personalitatea rețetei. Au puține calorii, sunt sățioase și conțin fibre, proteine și vitamine din complexul B. Dacă folosești ciuperci proaspete, vei obține o aromă mai intensă. Dacă alegi varianta la conservă, câștigi timp, dar trebuie scurse bine ca să nu lase apă în plăcintă.
Un alt element important este stratul de deasupra, făcut din smântână și ouă. Pe lângă faptul că leagă plăcinta, oferă o crustă frumoasă, rumenă și un aspect apetisant. Se poate adăuga și cașcaval ras pentru un plus de savoare.
Plăcinta cu ciuperci nu este o rețetă de dietă, dar nici nu intră la categoria „plăcinte grele”. Este suficient de consistentă încât să țină de foame, însă rămâne mai ușoară decât o plăcintă cu carne sau cu brânză grasă. Poate fi mâncată caldă, proaspăt scoasă din cuptor, sau rece, a doua zi, când aromele s-au combinat mai bine.
Poți să îl faci în sezonul rece, când ai nevoie de mâncăruri calde și consistente, dar merge la fel de bine și vara, servit rece, ca aperitiv. Dacă vrei să o transformi într-o variantă de post, poți elimina ouăle și smântâna și să te rezumi doar la aluat și umplutură.
Ce ciuperci folosim la plăcintă
Un detaliu important ține de alegerea ciupercilor. Cele mai des folosite sunt champignon (albe sau brune). Sunt accesibile, se gătesc repede și au o aromă plăcută, neutră, care se potrivește perfect cu ceapa și condimentele.
Dacă vrei un gust mai intens, poți să folosești hribi, gălbiori sau ciuperci pleurotus, dar acestea au nevoie de puțin mai mult timp la gătit. Se pot combina și mai multe tipuri de ciuperci pentru un gust mai bogat.
Dacă alegi ciuperci la conservă, trebuie doar să le scurgi foarte bine.
Cum gătești ciupercile corect pentru plăcintă
Secretul e să nu le pui direct crude peste aluat. Ciupercile conțin multă apă și, dacă nu le sotezi înainte, aceasta va ieși în timpul coacerii și va înmuia plăcinta.
Ideal este să le tai felii și să le pui într-o tigaie încinsă, fără capac, până când se evaporă lichidul. Abia după aceea adaugi ulei și ceapă, ca să le călești împreună.
În felul acesta, umplutura rămâne gustoasă și legată, iar aluatul rămâne fraged și uscat.
Ingrediente
Pentru aluat
- 500 grame făină
- 2 linguri ulei
- 2 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 100 ml apă călduță (dacă aluatul iese prea tare)
Pentru umplutură
- 1 kg ciuperci proaspete (sau 2-3 cutii de ciuperci conservate, aproximativ 700 grame scurse)
- 2 cepe mari
- 3 linguri ulei
- Sare și piper, după gust
- Un cățel de usturoi sau verdeață tocată (mărar/pătrunjel) pentru un plus de aromă
Pentru stratul de deasupra
- 200 grame smântână
- 3 ouă
- Un praf de sare
Mod de preparare
Pregătești aluatul
Pui făina într-un bol, adaugi ouăle, praful de copt, sarea și uleiul. Amesteci. Dacă vezi că aluatul e prea vârtos, torni puțină apă călduță. Frămânți până obții o cocă elastică. Îl lași deoparte 10-15 minute să se odihnească.
Faci umplutura
Ciupercile se taie felii și se pun direct într-o tigaie încinsă, fără capac. Se lasă pe foc până când scade tot lichidul pe care îl lasă. Abia apoi se adaugă uleiul și ceapa tocată mărunt. Se continuă gătirea câteva minute, până când ceapa devine aurie și aromele se combină. Se asezonează cu sare și piper, iar pentru un plus de gust se poate pune și usturoi zdrobit sau verdeață tocată.
Asamblezi plăcinta
Împarți aluatul în două părți. Întinzi prima foaie și o așezi într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină. Torni umplutura de ciuperci și nivelezi. Acoperi cu a doua foaie de aluat.
Prepari stratul de deasupra
Bați ouăle cu smântâna și un praf de sare. Torni peste plăcintă.
Coci plăcinta
Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Lași aproximativ 40-45 de minute, până când deasupra se rumenește frumos.