Dacă vrei ceva rapid și fără bătăi de cap, încearcă rețeta asta de plăcintă cu branza si spanac. E o rețetă tradițională românească, se face repede și nu ai cum să dai greș.

Plăcintă cu branza si spanac - rețetă tradițională românească

Plăcinta cu brânză și spanac e genul de rețetă pe care o faci fără prea mult efort. Se face cu un aluat simplu, fără drojdie, doar din făină, apă, ulei și sare. Doar îl frămânți puțin, îl lași să se odihnească și gata, e bun de întins. Nu trebuie să-l lași la crescut, ceea ce înseamnă că te apuci de plăcintă și în mai puțin de o oră ai ceva bun de pus pe masă.

La umplutură folosim telemea de vacă. E echilibrată, nu e nici prea sărată, nici prea moale. Dar dacă vrei să încerci ceva diferit, poți combina brânza de vaci cu urdă. Brânza de vaci e mai cremoasă, iar urda adaugă o notă ușor dulceagă. Dacă îți place brânza mai intensă, încearcă și cu puțină telemea de oaie.

Spanacul e partea care aduce prospețime. Dacă ai spanac proaspăt, e perfect, dar merge și cel congelat, doar să-l scurgi bine. E important să nu lași apă în exces, altfel umplutura va fi prea moale.

Plăcinta se face foarte ușor. Pui foi de plăcintă unse cu unt, torni toată umplutura, apoi acoperi cu alte foi și iarăși ungi cu unt. Apoi bagi la cuptor. În 40 de minute ai o plăcintă aurie, crocantă la exterior și moale la interior. O poți mânca simplă sau cu smântână. E foarte bună caldă, dar și rece își păstrează gustul.

Preparare 30 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 grame făină
  • 200 ml apă călduță
  • 3 linguri ulei
  • 1 linguriță sare

Pentru umplutură

  • 300 grame brânză de vacă
  • 200 grame spanac proaspăt (sau 150 grame spanac congelat)
  • 30 grame unt
  • 1/2 lingură făină
  • 2 ouă
  • Aprox. 100 ml lapte
  • Sare (după gust)
  • 2 linguri unt (pentru uns foile)

Mod de preparare

Prepară aluatul

Într-un bol mare, amestecă făina cu sarea. Adaugă treptat apa călduță și uleiul. Frământă până obții un aluat elastic și omogen. Acoperă-l cu un prosop și lasă-l să se odihnească 30 de minute.

Pregătește umplutura

Dacă folosești spanac proaspăt, spală-l bine și opărește-l timp de 2-3 minute. Scurge-l și toacă-l mărunt. Dacă ai spanac congelat, lasă-l la dezghețat și scurge excesul de apă.

Într-un castron, amestecă brânza de vacă cu untul moale.

Adaugă ouăle și amestecă bine.

Încorporează laptele, făina și spanacul tocat. Omogenizează compoziția și potrivește de sare.

Întinde foile

Împarte aluatul în 4 părți. Întinde fiecare parte într-o foaie subțire, cât mai fină. Lasă-le să se usuce ușor, apoi taie-le la dimensiunea tăvii.

Asamblarea plăcintei

Unge tava cu unt.

Așează 2 foi de plăcintă, ungând fiecare strat cu unt topit.

Adaugă toată umplutura și niveleaz-o uniform.

Acoperă cu ultimele foi de plăcintă, ungând fiecare strat cu unt.

Coacerea

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Bagă plăcinta la cuptor și coace timp de 35-40 de minute, până devine aurie și crocantă la suprafață.

După ce s-a copt, las-o 5-10 minute să se răcorească, apoi taie-o în pătrate. Se servește caldă, simplă sau cu smântână.