Salata bulgărească de roșii și castraveți este o adevărată delicatesă! Culorile vii și gustul proaspăt al acestei salate te vor face să uiți de toate celelalte!
Salata bulgărească tradițională cunoscută cu denumirea „Shopska” se prepară foarte repede și ușor din doar câteva ingrediente. Nu conține gluten și este perfectă pentru o masă vegetariană, pentru că nu are decât legume proaspete și brânză feta.
Salata bulgărească își are originea în regiunea Shopluk din Bulgaria. Este plină de culori și arome date de roșii, ardei roșu sau verde, castraveți și ceapă. La acestea se adaugă brânză feta fărâmițată sau rasă fin.
Cu toate că în această salată puteți folosi ulei de floarea-soarelui, este recomandat să folosiți ulei de măsline, pentru că acesta oferă preparatului un plus de savoare.
5 motive pentru care ar trebui să încerci salata bulgărească
- Este o salată sănătoasă și echilibrată, bogată în nutrienți și vitamine esențiale pentru organism
- Ingredientele proaspete și gustoase - cum ar fi roșiile, castraveții, ardeiul gras și brânza feta - se combină într-un mod perfect pentru a crea un gust unic și delicios
- Este o opțiune de mâncare ușoară și perfectă pentru zilele călduroase de vară sau pentru cineva care dorește să mănânce ceva light și sănătos
- Este o salată ușor de preparat și de adaptat, astfel încât să poți adăuga ingredientele preferate sau să o servești în diferite moduri
- Este o opțiune de masă vegană și vegetariană, dar poate fi de asemenea combinată cu diverse proteine cum ar fi pui sau pește
Rețeta de salată bulgărească
Ingrediente
Pentru salată:
- 4 roșii medii, tăiate mărunt
- Un castravete mare, necurățat de coajă, tăiat mărunt
- 4 ardei grași verzi roșii sau galbeni, tăiați mărunt
- O ceapă galbenă mare, tocată mărunt
- Două linguri de pătrunjel verde, proaspăt tocat
Pentru dressing:
- 120 de mililitri de ulei de măsline sau de floarea-soarelui
- 60 de mililitri de oțet de vin roșu
- Sare, după gust
- Piper negru proaspăt măcinat, după gust
Topping
- 60 de grame de brânză feta, fărâmițată sau rasă fin
Mod de preparare
Înainte de a începe prepararea salatei, spălați bine roșiile, castraveții, ardeii, ceapa și pătrunjelul sub jet de apă. Pe un tocător din lemn sau plastic, tăiați mărunt roșiile, castraveții, ardeii, ceapa și pătrunjelul. Puneți toate aceste ingrediente într-un castron destul de încăpător.
Cu ajutorul unei palete din lemn, silicon sau plastic, amestecați toate ingredientele, încet, astfel încât să nu zdrobiți roșiile.
Într-un borcan cu capac ce se închide ermetic, puneți uleiul de măsline sau de floarea-soarelui, oțetul de vin roșu, sarea și piperul. Puneți capacul borcanului, asigurați-vă că este închis ermetic și agitați-l până când se omogenizează bine dressingul pentru salată.
Pentru că fiecare persoană în parte are gusturi diferite, este bine ca salata să fie pusă în farfurii sau boluri fără dressing și brânză feta, astfel încât fiecare persoană prezentă la masă să își poată ajusta cantitățile din cele două ingrediente după bunul plac.
În plus, în timp ce unele persoane preferă să amestece brânza feta în salată, altora le place să o folosească doar ca topping. Persoanele vegane pot omite brânza feta sau o pot înlocui cu tofu, dacă doresc.
Sfaturi și trucuri pentru cea mai bună salată bulgărească
- Tăiați toate legumele în bucăți de dimensiuni egale, astfel încât să fie ușor de mâncat
- Folosiți ingrediente proaspete și coapte pentru cele mai bune arome
- După ce ați făcut salata, gustați puțin și ajustați condimentele după gust
Cum se servește salata bulgărească
Această salată poate fi servită ca aperitiv, pe pâine prăjită, sau ca garnitură pentru friptură de pui sau de porc la grătar. În plus, puteți folosi salata bulgărească ca umplutură pentru rulouri vegetariene.
Dacă doriți, amestecați salata cu paste sau orez fiert ce nu se lipește pentru a obține o salată răcoritoare de vară. Deasupra salatei adăugați pătrunjel tocat mărunt, atât pentru o aromă mai intensă cât și pentru a o face mai aspectuoasă.
Fără dressing, salata se poate păstra până la două zile la frigider. După două zile de refrigerare, roșiile se înmoaie, așa că cel mai bine este să o consumați imediat după ce ați preparat-o sau cel târziu a doua zi.
Adaugă o notă personală salatei bulgărești
Există multe alte ingrediente pe care le poți adăuga în salata bulgărească pentru a-i da o notă personală și un gust unic.
- Măsline - adaugă un gust sărat și delicios
- Avocado - oferă o textură cremoasă și o gamă largă de nutrienți
- Busuioc - oferă un gust proaspăt și aromat
- Usturoi - oferă o notă puternică și intensă
- Telemea de oaie - o alegere tradițională românească, oferă un gust sărat și textură cremoasă
- Quinoa - adaugă o textură pufoasă și o gamă largă de nutrienți, perfectă pentru o masă mai hrănitoare
- Ardei iute - adăugarea de ardei iute poate face salata mai interesantă și mai picantă
Calorii și valori nutriționale
100 de grame de salată bulgărească are aproximativ 101 calorii.
-
Calorii
101kcal
-
Carbohidrați
5g
-
Zaharuri
3g
-
Fibre
1g
-
Grăsimi
9g
-
Grăsimi saturate
2g
-
Colesterol
5mg
-
Sodiu
72mg
-
Potasiu
150mg
-
Calciu
37mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.
Salata bulgărească - opțiunea perfectă pentru o masă sănătoasă și gustoasă
Salata bulgărească este o alegere perfectă pentru oricine dorește să mănânce ceva ușor, sănătos și gustos. Această salată își are rădăcinile într-o țară bogată în cultură și tradiție culinară, care își păstrează autenticitatea și prospețimea ingredientelor.
Cu o combinație perfectă de gusturi și texturi, salata bulgărească este o salată vibrantă, bogată în nutrienți și foarte hrănitoare. Este o opțiune excelentă pentru oricine, indiferent de stilul de viață sau de preferințele culinare.
În plus, salata bulgărească este ușor de pregătit și de adaptat, astfel încât să o poți personaliza după gustul și preferințele tale. Așa că nu mai sta pe gânduri, încearcă această salată delicioasă și răsfață-ți papilele gustative cu o explozie de arome proaspete!