Salata de gogoșari cu ceapă, un preparat specific lunilor friguroase de iarnă, este printre preferatele celor care adoră mâncarea condimentată.
Odată cu primele zile de toamnă se dă startul sezonului murăturilor, ceea ce înseamnă că este momentul ideal să afli cât de simplu poți prepara această rețetă. Salata de gogoșari cu ceapă este garnitura perfectă, ideală lângă o friptură savuroasă.
Rețeta de salată de gogoșari cu ceapă
Ingrediente
- Două kilograme de gogoșari tăiați în jumătăți și spoi în felii subțiri
- Două kilograme de ceapă tăiată la fel ca gogoșarii
- Un litru de oțet – este recomandat cel de mere
- Un litru de apă
- Două linguri de zahăr
- Foi de dafin
- Boabe de muștar
- Două linguri mari de sare pentru lichid
- Două sau trei linguri de sare ce va fi presărată peste legumele tăiate
Mod de preparare
Primul pas este spălarea cu simț de răspundere a gogoșarilor, care mai apoi se curăță de semințe și cotoare și se taie felii subțiri. Ceapa se curăță și se taie solzișori. Legumele se stropesc cu două sau trei linguri de sare, se amestecă totul bine și se lasă în jur de două ore, timp în care acestea să își lase sucul.
Oțetul, apa, zahărul, boabele de piper și frunzele de dafin se pun la fiert. După ce dau în clocot, se lasă să se răcească. După aproape două ore, se storc legumele bine de zeama pe care au lăsat-o, iar lichidul se aruncă.
Se toarnă peste legume oțetul, apa și celelalte ingrediente – compoziție ce s-a răcit între timp - și se mai lasă încă aproximativ două ore.
După acest interval, se pune salata în borcane sterilizate, având grijă să nu presezi legumele, recipientele se închid bine și se pun în cămară până la momentul în care salata de gogoșari cu ceapă va fi consumată.