Gogoșari murați în saramură sunt gustoși și merg de minune savurați cu o listă lungă de preparate culinare. Vezi cum se pun la murat.

Gogoșari murați în saramură

Alături de castraveții murați, gogoșarii în saramură sunt nelipsiți din casele românilor, mai ales în lunile friguroase de iarnă. Sunt gustoși și merg de minune savurați cu o listă lungă de preparate culinare, de la orez, pilaf, tocănițe, friptură, până la banalul sandviș.

Dacă te-ai săturat să îi tot cumperi de pe rafturile magazinelor, fără să ai control asupra ingredientelor folosite, este momentul să te mobilizezi și să te „înarmezi” cu o rețetă simplă ce îți garantează rezultate delicioase.

Este important de precizat că gogoșarii se pun la murat la început de toamnă. Au o aromă ușor dulce și sunt o adevărată încântare pentru papilele gustative. Pentru că au o pulpă groasă și o coajă dură, aceștia pot să reziste în borcane o perioadă destul de lungă de timp, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te grăbești să îi consumi.

Rețeta de gogoșari murați în saramură

Timp total 1 oră

Ingrediente

Pentru această rețetă de gogoșari în saramură, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Două kilograme de gogoșari
  • Două rădăcini de hrean
  • O rădăcină de țelină mică
  • Apă
  • Sare neiodată
  • Boabe de muștar – se folosește de cele mai multe ori cel negru
  • Boabe de piper
  • Tije de țelină sau de mărar

Mod de preparare

Se spală gogoșarii cu simț de răspundere, se taie în jumătăți, se curăță cu grijă de semințe și cotoare și apoi se taie din nou în bucăți mari.

Se ia apoi hreanul și se curăță, se taie felii subțiri sau tije. Același lucru se face și cu țelina.

Umple borcanele pe care vrei să le folosești cu apă și varsă tot lichidul într-un vas suficient de mare. Borcanele și capacele se vor steriliza apoi, acestea putând fi ținute în jur de 20 sau 25 de minute în cuptor, și se păstrează la cald.

În apă, se adaugă sare neiodată – câte o lingură cu vârf la fiecare litru de lichid – și se pune pe foc, amestecând din când în când, până se dizolvă sarea. Saramura obținută astfel se lasă apoi la răcit.

Se pun bucățile de gogoșari în borcane, destul de înghesuite, astfel încât că încapă cât mai multe. Printre ele se pun feliile de hrean, țelină, boabele de muștar și cele de piper.

Se fixează apoi legumele cu tije de țelină și câteva frunze de mărar sau țelină, asigurând astfel că acestea vor rămâne presate și nu se vor ridica.

Saramura se toarnă în borcane cât este caldă. Se închid borcanele cu capace și se lasă recipientele la temperatura camerei pentru câteva zile. Abia după această etapă se pot muta recipientele pe rafturile din cămară. Inițial, saramura va începe să se tulbure. Acest lucru se întâmplă la începutul procesului de fermentație, însă lichidul se va limpezi în două sau trei săptămâni.