Timp total 30 minute
Ingrediente
- 1 litru apa
- 4 cani de zahar
- sucul de la 2 lamai
- coaja de la 2 lamai
- 1 lingurita acid citric
- 25 de flori de soc (aproximativ 2 cani de flori)
Mod de preparare
1. Pune florile de soc intr-un borcan mare, in care sa incapa litrul de apa dar sa ramana loc si pentru zahar si lamai.2. Intr-un castron puneti coaja de la lamai, acidul citric si sucul de lamaie.
3. Separat, puneti la foc zaharul si litrul de apa. Se amesteca pana cand se dizolva zaharul si pana incepe sa fiarba. Apoi se lasa sa se raceasca si turnam peste el siropul obtinut din coaja de lamaie, acidul citric si sucul de lamaie.
4. Toata compozitia se toarna peste florile de soc, se amesteca bine, se acopera borcanul si se lasa la fermentat 2-3 zile. Puneti capac la borcan sau la vasele folosite insa nu le inchideti complet pentru a le lasa sa "respire". In aceste trei zile compozitia trebuie amestecata de cel putin doua ori pe zi.
5. Apoi sucul se strecoara printr-o sita deasa sau printr-o panza de tifon, se pune in sticle cu dop/capac si se depozitază la frigider sau in camara de alimente in loc intunecos si rece.
Sucul in sticle se aciduleaza, deci atentie, daca deschideti o sticla care a stat mai mult timp, sa nu o agitati inainte pentru ca exista riscul ca la desurubare sa tasneasca afara exact ca si sampania.
Socata se serveste rece iar in zilele calduroase puteti adauga in pahare si 2-3 frunze de menta.