Sosul bearnaise este unul dintre sosurile care stau la baza gastronomiei franțuzești. Un sos făcut la cald, care se potrivește perfect cu o friptură de vită sau o bucată de pește. Este adevărat că este un preparat destul de pretențios și, la fel ca sosul olandez, este nevoie de puțină neatenție pentru a-l strica. 

Atunci când preparați un sos bearnaise, trebuie să țineți cont că acesta se servește imediat, pentru că există riscul să se taie rapid. Așa că dacă îl includeți în prepararea unei mese, asigurați-vă că îl faceți ultimul, pentru a se păstra proaspăt. 

Sos Bearnaise
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie mică
  • 2 linguri vin alb
  • 3 gălbenușuri
  • 1 linguriță tarhon
  • 150 g unt
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 lingură apă rece
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Puneți vinul, zeama de lămâie, ceapa tocată mărunt, piperul, sarea și tarhonul într-un vas pe foc. Lăsați pe foc 5-7 minute, amestecând încontinuu sau până când amestecul scade la jumătate.

Puneți gălbenușurile și apa rece și amestecați. Sosul va începe să se lege și să se deschidă la culoare. Reduceți focul la minimum și amestecați încontinuu cu un tel. Dacă oul dă semne că se coagulează, dați la o parte vasul de pe foc și puneți un strop de apă rece.

Când sosul s-a îngroșat și telul lasă urme pe fundul vasului atunci când amestecați, opriți focul. Adăugați untul topit câte o lingură și continuați să amestecați, până când terminați să-l încorporați.

Serviți cu friptura preferată, cu pește sau cu orice vă place.

Poftă bună!