Sparanghelul tras la tigaie, cu un strop de parmezan este o garnitură gustoasă gata în câteva minute. Crocant și cu aromă de brânză, se potrivește cu orice fel de carne - pește, pui, vită, curcan sau porc.

Sparanghel la tigaie, cu parmezan

Este una dintre cele mai ușoare garnituri pe care le puteți prepara. Poate fi servit chiar și alături de cartofi la cuptor cu parmezan și rozmarin.

Care este cel mai bun mod de a găti sparanghelul?

Cu siguranță cea mai bună variantă este să-l tragi la tigaie! Este cel mai rapid și mai ușor mod de a pregăti această legumă.

Cum se trage la tigaie sparanghelul?

Porniți aragazul, puneți o tigaie pe foc și turnați puțin ulei. Așteptați până când uleiul se încălzește și adăugați sparanghelul.

Cum se face sparangel cu parmezan, la tigaie?

În primul rând, clătiți sparanghelul sub un jet de apă. Apoi tăiați părțile dure, lemnoase.

Încingeți ulei de măsline într-o tigaie și, odată fierbinte, adăugați sparanghelul. Folosiți o spatula sau furculiță pentru a-l întoarce, astfel încât să se gătească pe fiecare parte.

Se lasa pe foc aproximativ 20-30 de secunde inainte de a agita tigaia. Acesta este cel mai simplu mod prin care vă puteți asigura că sparanghelul se va găti uniform. De asemenea, îl puteți asezona cu sare și piper în această etapă.

Tijele pe care le-am folosit noi erau de grosimea unui creion și a durat aproximativ 1-1,5 minute pentru a le găti, întorcându-le în mod regulat.

Când este gata, puneți sparanghelul pe o tavă curată și presărați parmezan cu generozitate, până când vedeți că este acoperit uniform.

Acum tot ce trebuie să faceți este să transferați preparatul pe o farfurie sau platou de servire și gata!

Pot să transform această rețetă într-una vegană?

Da, puteți. Tot ce trebuie să faceți este să omiteți parmezanul.

Sfaturi utile pentru prepararea sparanghelului la tigaie

  • Recomandăm să folosiți ulei de măsline (de preferință ulei de măsline extravirgin) și să nu îl înlocuiți cu ulei vegetal sau de floarea soarelui. Chiar dacă aveți nevoie doar de puțin, cu siguranță face diferența!
  • Dacă utilizați parmezan, nu veți avea nevoie de atâta sare, deoarece parmezanul este destul de sărat.
  • Parmezanul poate fi ușor înlocuit cu Grana Padano sau Pecorino. Pecorino este, de asemenea, destul de sărat, așa că nu preasezonați tijele atunci când utilizați această brânză.

Reteta de sparanghel la tigaie, cu parmezan

Preparare 3 minute
Gătire 2 minute
Timp total 5 minute

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 260g sparanghel
  • Sare și piper după gust
  • 2 linguri de parmezan, ras fin

Mod de preparare

Clătiți sparanghelul sub un jet de apă. Tăiați capetele (părțile dure ale tijelor) – aproximativ 2-3 cm.

Încingeți uleiul într-o tigaie. Puneți tijele în tigaie, fără a le aglomera. Dacă tigaia nu este suficient de mare, gatiți în mai multe tranșe.

Asezonați cu un praf de sare și piper negru. Se lasă pe foc timp de 1-1,5 minute, scuturând tigaia astfel încât tijele să se întoarcă și să se gătească uniform.

Când sunt gata, transferați-le pe o tavă și presărați o cantitate generoasă de parmezan peste ele, astfel încât să fie acoperite uniform.

Serviți imediat!

Sfaturi utile pentru sparanghel la tigaie

  • Dacă nu încape tot sparanghelul în tigaie, recomandăm să-l gătiți în mai multe tranșe.
  • Timpul de gătire poate varia. Acesta depinde de grosimea tijelor folosite și de dimensiunea tigăii (dacă gătiți în mai multe tranșe, atunci și timpul de gătire va fi mai mare). Sparanghelul subțire este gata în doar 1-1,5. Tijele mai groase vor avea nevoie de mai mult timp. Ca să fiți sigur, gustați una ca sa vedeți dacă vă place.
  • Opțiune vegană – omiteți parmezanul!
  • Utilizarea uleiului de măsline extravirgin sau a uleiului de măsline pentru gătit sunt cele mai bune alegeri.

Calorii și valori nutriționale

Sparanghelul la tigaie cu parmezan are 104 calorii/porție.

  • Calorii

    104kcal

  • Carbohidrați

    3g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    9g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Colesterol

    1mg

  • Vitamina A

    500IU

  • Vitamina C

    3mg

  • Calciu

    52mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.