O mâncare ușor de făcut, dar sățioasă. Rețeta cu varză de Bruxelles, legume și pui se prepară simplu, la cuptor, fără să fie nevoie să stai lângă ea. Conține legume, proteină și tot ce trebuie pentru o masă completă.

Este potrivită pentru prânz sau cină. Se poate lua și la pachet.

Varza de Bruxelles e genul de ingredient care ori îți place, ori n-ai avut ocazia să o gătești cum trebuie. Mulți o evită pentru că au mâncat-o fiartă prea mult sau fără gust. Dar dacă o faci la cuptor, cu ulei, condimente și legume lângă, devine cu totul altceva. Capătă o textură crocantă la exterior și rămâne fragedă în interior. Și gustul e mai dulceag, deloc amar.

Pe lângă varză, mai pui și legume care se găsesc tot timpul anului – morcovi, ardei, dovlecel, ceapă. Le tai, le condimentezi și le bagi în tavă. Adaugi și piept de pui tăiat cuburi și ai o masă completă.

E o rețetă bună și pentru cei care țin dietă, dar și pentru cei care vor ceva mai ușor, fără prăjeli sau sosuri grele. Practic, totul se gătește într-o tavă, la cuptor, 30-35 de minute.

În plus, rețeta se poate adapta foarte ușor. Dacă n-ai varză de Bruxelles proaspătă, merge și congelată. Dacă vrei fără carne, scoți puiul și pui năut sau ciuperci. Dacă ai copii care nu se dau în vânt după legume, le poți tăia mai mici, amesteca bine cu condimente și ies mai gustoase decât par.

În plus, se păstrează bine la frigider 2-3 zile și merge încălzită fără probleme. Sau chiar mâncată rece, ca o salată caldă de legume cu carne.

Așadar, dacă vrei o rețetă rapidă, sănătoasă și gustoasă, încearcă combinația asta.

Preparare 10 minute
Gătire 35 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 500 grame piept de pui, tăiat cubulețe
  • 400 grame varză de Bruxelles (proaspătă sau congelată)
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 dovlecel mic
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi medii
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță usturoi pudră (sau 2 căței usturoi tocați fin)
  • Zeama de la o jumătate de lămâie
  • 1/2 linguriță oregano uscat (opțional)
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pornește cuptorul la 200 de grade (cu ventilator, dacă ai).

Spală varza de Bruxelles. Dacă sunt mari, taie-le în jumătate.

Curăță și taie morcovii rondele subțiri, ceapa felii, dovlecelul și ardeiul cuburi.

Pune totul într-un bol mare: legumele și puiul.

Adaugă uleiul, sarea, piperul, boiaua, usturoiul și oregano (dacă folosești).

Amestecă bine până se acoperă toate cu condimente.

Toarnă totul într-o tavă întinsă, într-un singur strat.

Dă la cuptor pentru 30-35 de minute. După 20 de minute, amestecă o dată în tavă.

Când legumele sunt rumenite ușor și puiul e gătit complet, scoate tava.

Stoarce puțină lămâie deasupra, dacă vrei extra prospețime.

Note

Când mâncarea e gata, puiul trebuie să fie alb în interior, fără urme roz. Varza de Bruxelles trebuie să fie moale, dar nu fleșcăită. Legumele trebuie să aibă margini ușor rumenite. Asta înseamnă că totul s-a gătit corect și are gustul potrivit.