Retete cu tahini

Retete cu tahini

Salata De Cartofi Cu Sos Tahini Si Verdeata

O salata gustoasa si sanatoasa, perfecta pentru o cina usoara.

Cremă arăbească de iaurt cu tahini

Bucătăria orientală este una extrem de ofertantă, mai ales în ceea ce privește sosurile. Un sos cremos și aromat de iaurt se potrivește cu orice, de la preparate din carne, până la legume coapte și chiar simplu, cu pâine prăjită sau lipie.  Astăzi vă propunem o cremă arăbească de iaurt cu tahini, usturoi și lămâie. Pentru un rezultat delicios, alegeți un iaurt gras, de calitate. Un iaurt grecesc sau cu 10% grăsime ar fi ideal. 

Falafel Cu Seminte Si Sos Tahini

O reteta sanatoasa, fara gluten, cu seminte de floarea soarelui, caju, ierburi proaspete, condimente si seminte de susan.

Praline de tahini

200 gr tahini 3 Lg carob (sau cacao) 3 Lg miere (sau dupa gust) 1 Lg pudra de lucuma (optional) 50 ml ulei de cocos presat la rece (sau unt de cacao)

Tahini halva

2 cani zahar brun 2/3 cana tahini (pasta de susan) 2/3 cana lapte Arome la alegere: 1 lingurita esenta de vanilie sau 1 lingurita cacao sau fistic taiat bucatele sau migdale taiate bucatele

Hummus cu dovleac copt

Dovleacul este vedeta toamnei și poate fi inclus într-o mulțime de rețete, fie ele dulci sau sărate. Putem face plăcintă sau cheesecake cu dovleac, dar și supă sau hummus. Este la fel de gustos atât în combinații dulci, cât și sărate, iar aroma de copt dă preparatelor o savoare aparte.  Astăzi vă propunem o rețetă de hummus cu dovleac copt, simplă și delicioasă. Puteți savura pasta de năut cu dovleac cu lipii, pâine prăjită sau tartine, pe post de aperitiv. 

Burger vegetarian de naut

300 g naut uscat sau din conserva zeama de la 1/2 lamaie 1 ou 1 lingura de pasta de susan (tahini) 2 linguri de pesmet 1 lingura de ulei de masline 2 catei de usturoi 1 legatura de patrunjel 1 lingurita de curry

Baba Ghanoush - salată de vinete arăbească

Baba Ghanoush, rețeta orientală de salată de vinete, conține două ingrediente-cheie: iaurt și tahini (pastă de susan), care înlocuiesc maioneza din bucătăria românească.

Hummus cu ardei copți

Dacă v-ați plictisit de gustul de hummus tradițional, îi puteți da o notă de originalitate combinându-l cu ardei copt. Pe lângă gustul deosebit și aroma de fum, hummusul va avea și o culoare foarte frumoasă, portocalie, care îl va face extrem de apetisant. Puteți alege năut gata fiert, pentru a vă ușura treaba, sau puteți să îl fierbeți voi, dar trebuie să țineți cont de faptul că necesită câteva ore bune de fierbere. Și dacă tot aveți ardei copți la îndemână, vă invităm să încercați și Muhammara, această pastă de ardei copți cu nuci, inspirată tot din bucătăria orientală. 

Hummus cu avocado - de post

O porție de hummus este o alegere delicioasă și sănătoasă în orice moment al zilei, fie că țineți post sau nu. Puteți combina năutul din conservă, gata fiert, cu tot felul de ingrediente, pentru a-i da de fiecare dată alt gust.  Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă, sănătoasă și potrivită pentru perioada postului. Hummusul cu avocado este o alegere foarte sănătoasă și gustoasă, care vă asigură o sursă importantă de fibre, carbohidrați și grăsimi sănătoase pentru orice moment al zilei. 

Hummus libanez - de post

Unul dintre cele mai cunoscute aperitive orientale este hummus-ul. Celebra pastă de năut este foarte gustoasă, aromată și hrănitoare și este o variantă delicioasă în perioada postului.  Găsiți hummus gata preparat și la conservă, în supermarket, dar cel preparat acasă este mai gustos și puteți adapta ingredientele în funcție de gusturi. Puteți folosi năut uscat, pe care îl lăsați la înmuiat peste noapte și apoi îl fierbeți. Varianta mai rapidă este cu năut la conservă, deja fiert.

Clătite vegan cu hriscă și sos de ciocolată

Pentru clatite: 150 grame de faina de hrisca 1/2 cana faina de orez 1 lingura faina de arorut 1 cana lapte de soia 1 si 1/2 cani de apa 1 lingurita extract de vanilie 1 lingura zahar 1 lingura de seminte de in Ulei de cocos Pentru sosul de ciocolata: 1/2 ceasca tahini 3 linguri de lapte de soia sau lapte de migdale 2 linguri de sirop de artar 1/2 cana de curmale 1/4 cana de cacao

Hummus cu ardei copți și roșii uscate

Hummusul, celebra pastă de năut atât de cunoscută și apreciată în bucătăria orientală, poate fi combinată cu tot felul de alte ingrediente, în funcție de gusturi și de preferințe. Astăzi vă propunem să încercați o rețetă de hummus cu ardei copți și roșii uscate, cu o culoare foarte apetisantă și o aromă deosebită. Se face în câteva minute, poate fi savurată inclusiv în perioada postului și este potrivită și pentru vegetarieni. 

Pasta de susan - Tahini

seminţe de susan - plic de 100 gr din supermarket 25 ml ulei răbdare

Hummus cu muguri de pin

1 conserva naut fiert 2 linguri tahini (pasta de susan) 1 catel de usturoi zeama de lamaie ulei de masline sare patrunjel tocat muguri de pin

Cilbir - ouă poșate cu cremă de iaurt și usturoi

Cilbir este un preparat tradițional turcesc, o rețetă extrem de veche și de populară în bucătăria otomană. Se spune că sultanii otomani mâncau acest preparat delicios încă din secolul al 15-lea. Rețeta s-a păstrat până în zilele noastre și a devenit populară și în alte locuri din lume.  Cilbir este o combinație de cremă de usturoi cu iaurt, ouă poșate și unt infuzat cu mirodenii. Este o alternativă spectaculoasă la ouăle ochiuri sau poșate, simple, și îl puteți prepara pentru orice masă și în orice moment al zilei. 

Fatteh-Vita adaptat

200 gr orez basmati 2 linguri unt 350 gr carne de vita tocata 500 ml supa de carne 5 catei de usturoi 3 linguri tahini o p^aine araba mare un borcan de iaurt mare

Biscuiti Anzac Vegani

360g fulgi de ovaz 70g faina de nuca de cocos 160 ml sirop de artar 2 lingurite pasta de vanilie 90g tahini 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu 2 linguri ulei de nuca de cocos 70g de nuca de cocos tocata

Napolitane cu ciocolata - pentru prieteni

1 pachet de foi de napolitane 200 gr unt 1 pahar zahar 1/2 pahar apa 5 linguri cacao 1-2 linguri de tahini putina esenta de rom pentru ornat - nuca macinata sau faina de migdale sau ciocolata alba rasa

Hummus cu sfeclă coaptă (de post)

Hummusul, un preparat oriental, foarte simplu de făcut și sănătos, este o alegere extrem de nutritivă în perioada postului mai ales. Pasta clasică de năut o puteți combina cu diverse legume și arome, pentru a obține un preparat cu o savoare complet nouă și un aspect delicios.  Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă de hummus cu sfeclă coaptă, cu o culoare foarte apetisantă și un gust pe măsură. Îl puteți face și cu sfeclă fiartă, dacă nu aveți coaptă, vă asigurăm că nu vă va dezamăgi. 

Conopidă la cuptor în 3 feluri: italian, mexican și indian

Conopida la cuptor este varianta de top în cazul preparatelor din conopidă. Vezi cum o condimentezi în stil italian, mexican sau indian.

Urzici la tigaie (sote) cu usturoi - delicioase în doar câteva minute

Urzici sote, trase la tigaie cu usturoi - o mâncare tradițională de primăvară, simplă, delicioasă și plină de vitamine, gata în doar câteva minute.

Pasta din fasole neagra

400 gr de fasole neagra muiata peste noapte si fiarta pana devine moale. ptr pasta ne folosim de un pahar de fasole fiarta 1/3 pahar de tahini curat neprelucrat 2-3linguri de apa sucul de la o lamaie mica sau de la 1/2 mare 1-2 catei de usturoi sare, putin ulei de masline virgin

Hummus

Ingrediente necesare: * 500 gr de naut fiert sau de la conserva. * 2-3 linguri pasta de tahini ( adica pasta de susan care se gaseste pe la raionul cu produse internationale ) * zeama de lamaie dupa gust * 3-4 boabe de usturoi * chimen - aproximativ o lingurita * sare dupa gust * ulei de masline * apa in care a fiert nautul sau zeama din conserva

Mici picanti de peste

500 gr de peste alb-cod,pangasius-fara oase-macinat sau tocat marunt 1ceapa taiata cubulete mici 2catei de usturoi 1/2pahar frunze de patrunjel 1/2pahar frunze de menta 1/2ardei iute crud sare,piper coaja rasa de la 1/2 de lamaie 1-2linguri ulei de masline 2linguri de pesmet putin cumin ptr servire felii de lamaie iaurt de capra sos de tahini-mai consistent

Cartofi cu mărar (și smântână) în stil ucrainean - 2 rețete

Cartofii cu mărar și smântână sunt foarte des întâlniți în gospodăriile ucrainene. Poate și pentru că, în trecut, cartofii erau de bază la fermă sau în grădini. Asta deoarece erau foarte ieftini, atât pentru a fi cultivați cât și pentru a fi cumpărați și gătiți. Oricum, pe cât sunt de simplu de făcut, pe atât sunt de savuroși.

Chiftele de post în 7 rețete care îți lasă apă în gură

Chiftele de post prăjite, cu cartofi, cu dovlecei, sotate, coapte, fierte, la grătar sau gătite în sos de roșii - 7 rețete din care să alegeți cea mai bună variantă.

Clătite americane (pancakes) simple, din 3 ingrediente

Potivite atât ca mic dejun, cât și ca desert, aceste clătite americane se fac foarte rapid și ușor și aveți nevoie doar de trei ingrediente.

Cea mai simplă salată de vinete (fără maioneză)

Există o mulțime de feluri de a face salată de vinete, cu sau fără maioneză, în stil românesc sau în stil arăbesc. Unele mai simple, altele mai complicate. Pentru că încă se mai găsesc vinete, astăzi ne-am gândit să vă propunem cea mai simplă rețetă de salată de vinete pe care o puteți face.  Salata de vinete fără maioneză este potrivită și în perioadele de post sau pentru vegetarieni. Este ușor de făcut și nu aveți nevoie decât de patru ingrediente. În plus, este gata foarte repede și poate fi savurată imediat. 

Cuscus Cu Verdeata

Prepara acest cuscus pentru un pranz rapid si sanatos. Este gata in numai 20 de minute.

Sote de ciuperci - cea mai simplă rețetă

Sote de ciuperci este foarte ușor de făcut și nu are nevoie de multe ingrediente. În doar 15 minute ai o garnitură gustoasă și foarte aromată.

Baiț pentru miel - 6 rețete de marinată pentru cea mai bună friptură de miel

Cel mai bun baiț pentru carnea de miel la cuptor și de ce este el important atunci cănd faci o friptură. Rețete de marinată pentru miel foarte simplu de făcut.

Sparanghel la tigaie, cu parmezan

Sparanghelul tras la tigaie, cu un strop de parmezan este o garnitură gustoasă gata în câteva minute. Crocant și cu aromă de brânză, se potrivește cu orice fel de carne - pește, pui, vită, curcan sau porc.

Conopidă pane de post, rețeta simplă cu doar 3 ingrediente

Conopida pane este ideală pentru o masă consistentă, o garnitură grozavă și un fel principal de post sau vegetarian numai bun. Tu cum alegi să o servești?

Hummus cu ceapă dulce caramelizată

Încearcă rețeta de hummus cu ceapă caramelizată. Este extrem de delicioasă și se face repede. Unde mai pui că este și sănătoasă.

Piure din fasole boabe alba si linte rosie

&nbsp400 g fasole alba cu boabe mici &nbsp200 g linte rosie &nbsp1 lingurita de bicarbonat de sodiu &nbsp1 lingurita coriandru macinat &nbsp1 lingurita chimen macinat &nbsp1 lingurita rasa boia &nbsp1/2 lingruita pudra de turmeric (curcuma) &nbsp100 ml ulei la alegere (eu am folosit de masline) &nbsp50 g susan sau 4-5 linguri de pasta tahini &nbsp2 lingurite de sare &nbsp1 lingurita oregano uscat &nbsp1/2 de lam&acircie &nbsp1 ceasca de lapte dulce.

Piure de varza de Bruxelles

In mai putin de 15 minute poti prepara o garnitura perfecta pentru o friptura suculenta.

Cheesecake Cu Susan Si Curmale

300g crema de branza 200g iaurt grecesc 2 linguri malai 4 oua, usor batute 200g zahar pudra 2 linguri de tahini 6 smochine, injumatatite 100g miere 50g fistic, prajit, tocat Blat de susan: 60g zahar pudra 60g unt 75g seminte de susan 2 linguri malai 2 linguri faina 1/2 lingurita praf de copt 1 ou, usor batut 1 lingurita esenta de vanilie Compot de curmale: 100g curmale, fara samburi 50g fistic, prajite, macinat fin

Varza De Bruxelles Cu Parmezan

Este cel mai gustos mod in care poti gati varza de Bruxelles. Cu aceasta reteta sigur vei folosi aceasta garnitura din ce in ce mai des.

Maioneză vegetală de casă - cea mai simplă și rapidă rețetă

Maioneza este un ingredient nelipsit din bucătărie, dacă ne gândim numai la salata de vinete, salata de boeuf, ouă umplute sau salată de țelină. Însă, dacă țineți post sau nu vă plac ouăle, sau pur și simplu vreți o variantă vegetariană pentru maionează, această rețetă este foarte potrivită. Maioneza vegetală sau maioneza de post se face foarte ușor, acasă, iar avantajul este că știți ce puneți în ea, spre deosebire de cea din comerț. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și, poate cel mai important, un mixer vertical.

Sarmalute cu bulgur

2 cepe mari 1 ardei rosu 2 cartofi 1 rosie sau 3lg bulion 1 lgt curry un praf de chilli 200gr bulgur 1 varza proaspata sare si piper 1lg seminte de in macinate verdeata

Piure de mazăre - rețeta simplă gata în doar 5 minute

Acest piure de mazăre reprezintă garnitura perfectă, rapidă și sănătoasă pentru cină! Se face în mai puțin de 5 minute și poate fi servită cu pui sau cu somon la cuptor.

Clătite americane de post - rețetă vegană

Clătitele americane (pancakes) de post sunt ușoare, foarte pufoase și sunt făcute cu câteva ingrediente simple pe care, cel mai probabil, le aveți deja prin bucătărie!

Falafel Cu Sos Harissa

O reteta perfecta pentru vegetarieni, dar te poti bucura si tu de acest preparat, langa un sos picant.

Saorma de pui(specific arab)

-1/2 pui Marinata: -1 ceapa(nu mare),taiata pestisori -1,5 lingura otet -cam 4 catei de usturoi(batut) -cca1/2 lingurita de sare -2 linguri de iaurt -2-3 rondele de lamiiefiecare rondea taiata in 4 -1/4 lingurita de piper -un virf de cutit de cardamom pudra(sau dupa gust) -cam 6 boabe de cardamom -1,5 lingura de ulei de masline 3 lipii,subtiri.Fiecare lipie se taie in 4.Diametrul unei lipii este de cca 54 cm. Mai e nevoie de(pt.a se pune in sandvici) -4 linguri de tahini -4 linguri de iaurt -putina sare -cca 5 castraveti murati -1 ceapa -cca 1 lingurita "sumaq"(un condimenta se vedea pe google).Se poate si fara -2 rosii

Conopidă la cuptor. Rețeta simplă, în doar 2 pași

Această rețetă de conopidă la cuptor este foarte ușor de preparat. Gătită în acest mod, va avea o aromă incredibilă, dar va fi și ușor caramelizată deasupra.

Salată grecească de vinete (Melitzanosalata). Cum se prepară și cu ce se servește

Salată grecească de vinete sau Melitzanosalata. Aceasta este cea mai simplă versiune, fără complicații, a rețetei tradiționale de salată de vinete grecească, cu doar trei pași foarte simpli de urmat.

Legume mexicane congelate la tigaie cu unt și usturoi

Legumele mexicane se găsesc la pungă în orice supermarket și trebuie neapărat să le încercați în această rețetă.

Piure de conopidă, delicios și sărac în calorii

Piureul de conopidă este un fel de mâncare ușor, untos și cu o consistență fină. Este delicios și sărac în calorii, potrivit mai ales pentru cei care țin dietă.