- Calorii și valori nutriționale
-
Beneficiile consumului de edamame
- Sunt o bună sursă de proteine
- Conțin toți aminoacizii esențiali
- Pot reduce colesterolul
- Promovează reglarea sănătoasă a zahărului din sânge
- Poate reduce riscul de apariție a cancerului la sân
- Ameliorează simptomele de menopauză
- Pot reduce riscul de apariție a cancerului de prostată
- Pot încetini pierderea osoasă
- Edamame - Efecte adverse și contraindicații
- Cum se mănâncă edamame
Edamame sunt boabe tinere de soia ce au fost recoltate înainte de a apuca să se coacă sau să se întărească. Sunt numite uneori soia verde.
Aceste boabe sunt verzi, o culoare diferită față de cea pe care o are soia în mod oșinuit – maro deschis, cafeniu sau bej.
Soia este una dintre cele mai populare și versatile produse alimentare din lume. Ea este procesată într-o varietate de produse pentru consum, cum ar fi proteine din soia, tofu, ulei de soia, sos de soia, miso și tempeh.
Dar, spre deosebire de alte tipuri de boabe de soia, edamame sunt comestibile fără a fi prelucrate. Denumirea înseamnă literalmente „fasole pe o ramură”, datorită faptului că poți culege păstăile verzi de pe ramuri și le poți mânca așa cum sunt. Edamame sunt încadrate în categoria leguminoaselor.
Calorii și valori nutriționale
160 de grame de edamame preparate termic conțin 224 de calorii. Această valoare reprezintă aproximativ 7-11% din aportul zilnic de calorii recomandat pentru un adult, în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate.
Edamame au în compoziție și cantități relativ mici de vitamina E, tiamină, riboflavină, niacină și vitamina B6.
160 de grame de boabe edamame decojite oferă unui adult următoarele:
- Aproape 10% din aportul zilnic recomandat de calciu
- Peste 10% din aportul zilnic recomandat de vitamina C
- În jur de 20% din aportul zilnic recomandat de fier
- Cel puțin 34% din aportul zilnic recomandat de vitamina K
- Cel puțin 120% din aportul zilnic recomandat de acid folic
- Cel puțin 33% din aportul zilnic recomandat de proteine
Beneficiile consumului de edamame
Edamamele reprezintă o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți de preț, așa că ai face bine să introduci edamame în alimentație!
Sunt o bună sursă de proteine
160 de grame de edamame gătite au 18 grame de proteine, ceea ce face acest aliment o sursă excelentă de energie, în special pentru vegani. Este mai bogat în proteine decât năutul, lintea sau fasolea neagră.
Conțin toți aminoacizii esențiali
Boabele de edamame au toți cei nouă aminoacizi esențiali. Acest lucru le face o sursă completă de proteine, comparativ cu surse precum cerealele, nucile și semințele.
Pot reduce colesterolul
Studiile observaționale au asociat nivelurile anormal de ridicate de colesterol cu un risc crescut de boli de inimă.
O analiză a concluzionat că persoanele care au consumat în medie 25 de grame de proteină din soia pe zi au avut o reducere a colesterolului din lipoproteine cu densitate scăzută cu aproximativ 3-4%.
Boabele de edamame sunt bogate în proteine, antioxidanți și fibre care pot reduce nivelul de colesterol.
Promovează reglarea sănătoasă a zahărului din sânge
Cei care consumă o mulțime de carbohidrați ușor digerabili, cum ar fi zahărul, în mod regulat, pot prezenta un risc crescut de boli cronice.
Ca și alte tipuri de fasole, boabele de edamame nu cresc excesiv nivelul zahărului din sânge.
Acest aliment are un conținut scăzut de carbohidrați, comparativ cu proteinele și grăsimile, ceea ce înseamnă că poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet.
Poate reduce riscul de apariție a cancerului la sân
Studiile în populațiile asiatice sugerează că alimentele pe bază de soia, cum ar fi edamame, pot reduce riscul apariției cancerului la sân, însă există cercetători care neagă aceste ipoteze.
Ameliorează simptomele de menopauză
Unele studii au indicat faptul că boabele de soia și izoflavonele pot reduce ușor aceste simptome în timpul menopauzei. Cu toate astea, dovezile nu sunt pe deplin consistente. Mai multe studii nu au putut detecta efecte semnificative sau relevante clinic ale produselor din soia asupra simptomelor menopauzei.
Pot reduce riscul de apariție a cancerului de prostată
Alte studii au indicat faptul că alimentele din soia, precum edamame, nu au efecte benefice doar în cazul femeilor. Se pare că acestea ar putea preveni, la bărbați, apariția cancerului de prostată.
Mai multe studii arată că produsele din soia sunt asociate cu un risc redus de cancer de prostată. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea trage concluzii definitive.
Pot încetini pierderea osoasă
Osteoporoza sau pierderea osoasă este o afecțiune marcată de oase fragile, care prezintă un risc crescut de rupere. Este deosebit de frecventă la persoanele în vârstă.
Izoflavonele pot proteja împotriva pierderii osoase la femeile de vârstă mijlocie și în vârstă. Deși boabele de edamame conțin izoflavone, efectele alimentelor integrale nu reflectă neapărat beneficiile componentelor izolate.
Edamame - Efecte adverse și contraindicații
Cu excepția cazului în care ai o alergie la soia, edamame poate fi consumat în siguranță. Unii oameni suferă de efecte secundare ușoare, cum ar fi diaree, constipație și crampe stomacale. Acest lucru este cel mai probabil să apară dacă nu ești obișnuit să mânânci alimente bogate în fibre în mod regulat.
În timp ce se crede că izoflavonele din edamame pot ajuta la reducerea riscului de apariție a cancerului, au fost ridicate unele îngrijorări cu privire la posibilele legături ale consumului de soia cu cancerele legate de hormoni, cum ar fi anumite tipuri de cancer de sân. Una dintre ele este aceea că edamame tinde să conțină mai multe izoflavone în comparație cu alte surse de soia.
În timp ce dovezile științifice au dezmințit în mare măsură ideea că cantitățile moderate de soia vor perturba hormonii oamenilor sănătoși, persoanele care sunt însărcinate, în tratament pentru cancere legate de hormoni sau care iau medicamente pentru tiroidă ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a crește consumul de soia (inclusiv edamame) pentru a se asigura că nu va avea efecte negative asupra sănătății lor.
Cum se mănâncă edamame
După ce edamame a fost fiert în apă sau la abur și stropit cu puțină sare pentru gust, poate fi consumat într-o varietate de moduri: simplu, transformat în sos, adăugat în orez prăjit sau în salate.