Dr. Shanon Casperson, autorul principal al studiului, a declarat: "Am constatat ca aproximativ o treime din caloriile suplimentare furnizate de bauturile indulcite cu zahar nu au fost consumate, rata de metabolizare a grasimilor a scazut si a fost nevoie de mai putina energie pentru a metaboliza mesele. Aceasta scadere a eficientei metabolice poate sa determine organismul sa stocheze mai multa grasime.

Cercetatorii au descoperit ca includerea unei bauturi indulcite cu zahar a dus la reducerea oxidarii grasimilor dupa o masa cu 8%. Daca o bautura indulcita cu zahar a fost consumata cu o masa cu 15% proteine, oxidarea grasimilor a scazut in medie cu 7,2 g.

Daca o bautura indulcita cu zahar a fost consumata cu o masa cu 30% proteine, oxidarea grasimilor a scazut in medie cu 12,6 g.

Desi o bautura indulcita cu zahar creste cantitatea de energie utilizata pentru a metaboliza masa, nu scopera nici macar consumul de calorii suplimentare din bautura.

Dr. Casperson a declarat: "Am fost surprinsi de impactul pe care bauturile indulcite cu zahar le-au avut asupra metabolismului atunci cand au fost asociate cu mese cu continut ridicat de proteine. Aceasta combinatie a crescut, de asemenea, dorinta de a manca alimente nesanatoase si sarate timp de patru ore dupa ce au mancat.“

Cercetatorii au recrutat 27 de adulti sanatosi (13 barbati, 14 femei), care au avut, in medie, 23 de ani. Participantii au efectuat doua vizite de studiu de 24 de ore, primind doua mese cu 15% proteine ​​(mic dejun si pranz) la o vizita si doua mese pe baza de proteine ​​30% la cealalta vizita.

Cresterea cantitatii de proteine a fost contrabalansata de o scaderea carbohidratilor. Toate mesele erau compuse din aceleasi alimente si le furnizau 17 g grasimi si 500 kcal. Participantii au consumt o bautura indulcita cu zahar la una dintre mese si o bautura fara zahar la cealalta masa.

Cercetatorii au folosit un aparat care masoara miscarile, oxigenul, dioxidul de carbon, temperatura si presiunea, pentru a evalua modul in care modificarile alimentare au afectat consumul de energie si modul in care nutrientii au fost prelucrati de organism.

Constatarile sugereaza ca o bautura cu zahar afecteaza bilantul energetic. Energia suplimentara din bautura nu i-a facut pe oameni sa se simta mai bine. Calorii in plus nu au fost consumate si oxidarea grasimilor a fost redusa. Rezultatele ofera o perspectiva suplimentara asupra rolului potential al bauturilor cu zahar - cea mai mare sursa zahar din dieta multor persoane - in cresterea in greutate si obezitate.

Deoarece acest studiu se referea numai la adulti sanatosi, autorii avertizeaza, de asemenea, ca indivizii supraponderali pot raspunde diferit la aceste modificari.