Vezi cum faci scovergi de post, prăjite în cratiță, în ulei din belșug, foarte bine încins. Se pot consuma în loc de pâine sau poți pune pe ele zacuscă.
Cine nu-și mai aduce aminte de scovergile pe care le făcea bunica la țară? Cu mâinile dibace și cu puține ingredinte, scovergile erau deliciul copiilor, mai ales că erau calde și pufoase, abia luate de pe foc.
În realitate, scovergile sunt niște gogoși plate, mai mari decât cele normale. Acestea pot fi servite cu gem, frișcă, ciocolată sau alte toppinguri dulci, dar și ca o gustare, cu sos de smântână și usturoi, cașcaval sau cremă de brânză cu mărar.
Cum se prăjesc scovergile
Cel mai important este modul de prăjire. Ca și în cazul gogoșilor, trebuie să fie ulei din belșug în cratiță, foarte bine încins. Însă atenție mare, scovergile sunt subțiri, trebuie întoarse de pe o parte pe alta și luate rapid de pe foc pentru că se pot arde.
Cum se fac scovergile de post
Ingrediente
- 500 de ml de ulei pentru prăjit
- 500 de grame de făină
- 350 ml de apă
- 7 grame de drojdie uscată (sau 25 gr proaspătă)
- 2 linguri de ulei
- 1 lingură de zahăr
- 1 linguriţă de sare
Mod de preparare
Pentru început, se amestecă făina cu zahărul și drojdia. Apoi se adaugă treptat apa (călduță) și sarea și se frământă bine. După aceea, se acoperă aluatul cu un prosop și se lasă la dospit aproximativ o oră.
Atunci când este gata, se rup bucăți egale și se formează bile, ce se întind ușor cu ajutorul unui făcăleț. Se lasă la “crescut” încă 10-15 minute.
Între timp, se pune uleiul la încins la foc (aproximativ 500 ml). Se prăjesc scovergile, dar aici este și un mare secret: focul trebuie să fie potrivit. Dacă este prea iute, la interior vor fi nefăcute. De altfel, trebuie rumenite pe ambele părți, iar la final, se așează pe șervețele de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Cum se mănâncă scovergile
Le puteți consuma în loc de pâine sau puteți pune pe ele smântână, iaurt, cremă de brânză sau chiar zacuscă.
Iar ca desert, se pot servi cu gem, zahăr pudră, ciocolată sau miere.