Masa de Crăciun arată foarte diferit în unele țări față de cea din România. Dacă românii nu își pot închipui să petreacă această sărbătoare fără sarmale, pomana porcului, cozonac și alte preparate tradiționale, alții nu concep să nu gătească preparate cu totul distincte, dintre care unele laborioase. Japonezii, însă, nu se chinuie deloc - la ei, festinul constă într-un produs de tip fast food.


1.

Mexic

Tamale

Cadourile nu sunt singurele lucruri pe care familiile mexicane le vor despacheta în ziua de Crăciun. Tamalele savuroase pe bază de carne sau de legume sunt preparatul-vedetă la masă.

De fapt, este obișnuit ca familiile să organizeze o petrecere de preparare a tamalelor, numită și „tamalada”, în zilele premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Tamalele sunt preparate din masa - un aluat făcut din porumb, care este aburit într-o coajă de porumb sau în frunze de bananier. Învelișul poate fi aruncat înainte de a fi mâncat sau poate fi folosit ca farfurie.

Tamalele pot fi umplute cu carne, brânzeturi, fructe, legume, ierburi, ardei iute sau orice alte ingrediente, în funcție de gust, iar atât umplutura, cât și lichidul de gătit pot fi condimentate.


2.

Regatul Unit

budinca de craciun

O cină de Crăciun britanică constă, de obicei, în creveți, plăcinte cu carne tocată și un curcan copt. Spre deosebire de americani, care pregătesc friptura cu ierburi aromatice, umplutură sau citrice, britanicii preferă să își acopere curcanul cu un mănunchi de cârnați. La desert, aceștia servesc o budincă de Crăciun plină de fructe.


3.

Grecia

friptura de miel

Familiile grecești obișnuiesc să celebreze cina de Crăciun cu o friptură de miel ca fel principal. În regiunile nordice ale țării, însă, acestea pun pe masă yiaprakia - adică rulouri de varză umplute cu carne de porc în saramură.

În Ajunul Crăciunului, este o tradiție grecească să faci Christopsomo, o turtă dulce rustică umplută cu stafide, nuci, cardamom și cuișoare. Pâinea este decorată cu o cruce și este așezată în centrul mesei în ziua de Crăciun.


4.

Franța

stridii

Francezii preferă să savureze fructe de mare în timpul sărbătorilor de Crăciun. Printre mâncărurile obișnuite se numără stridiile, creveții și homarul. Ca desert, se servește bûche de Noëlau, numit și Yule log sau prăjitura buturugă - o ruladă cu ciocolată ce seamănă cu un buștean.


5.

Germania

Stollen

Germanii mănâncă rață, gâscă sau iepure la cuptor ca fel principal la masa de Crăciun. Pe lângă acestea, printre preparatele lor preferate se numără umplutura de cârnați, găluștele de cartofi și varza roșie.

Cel mai îndrăgit desert de sărbători al țării este Stollen, un cozonac umplut cu fructe confiate și marțipan.


6.

Polonia

bors de sfecla rosie

Pentru multe familii poloneze, cina din Ajunul Crăciunului este marele eveniment. Sărbătoarea are loc în cadrul unei mese cu 12 feluri de mâncare printre care se numără preparate poloneze clasice precum borșul, supa de ciuperci, pierogi și prăjitura cu semințe de mac.


7.

Austria

tort sacher

Meniul tradițional austriac de Crăciun include crap prăjit. În ultimii ani, însă, a devenit popular curcanul la cuptor. Însă, când vine vorba despre desert, familiile austriece rămân la clasici. Sachertorte (tort Sacher), o prăjitură cu aromă de ciocolată și de caise, originară din Viena, este servită în mod obișnuit ca răsfăț de sărbători.


8.

Noua Zeelandă

peste la gratar

Crăciunul este adesea un eveniment în aer liber pentru prietenii noștri din emisfera sudică. Mulți neozeelandezi profită la maximum de vremea caldă din timpul verii, organizând un grătar pentru masa de Crăciun.

Felurile de mâncare variază, pentru că unele familii preferă să pregătească la grătar fructe de mare, cum ar fi pește și creveți, în timp ce altele aleg șuncă sau chiar cărnuri exotice pentru sărbătoarea lor.


9.

Islanda

Hangikjot

Hangikjot este un favorit pentru sărbătorile islandeze de Crăciun. Carnea tăiată în felii subțiri se fierbe și se servește cu un sos de smântână. Preparatul este făcut din carne de miel, berbec sau cal ce este afumată în mod tradițional pe bălegar de oaie uscat.


10.

Italia

Sărbătoarea celor 7 pești

Sărbătoarea celor șapte pești - cunoscută și sub numele de Festa dei Sette Pesci - este o tradiție celebră de Crăciun în Italia. Cina constă într-un meniu cu șapte feluri de mâncare, cu preparate din fructe de mare precum crap, caracatiță, scoici, midii și chiar anghilă prăjită. Ultimul fel de mâncare este rezervat deserturilor italiene clasice, precum panettone sau tiramisu de casă.


11.

Costa Rica

tamale

Cei mai mulți oameni din Costa Rica pregătesc tamale doar la ocazii speciale, inclusiv de Crăciun. Întreaga familie se implică în procesul de două zile: pregătirea umpluturii, așezarea aluatului pe frunzele de bananier și gătirea la abur timp de ore întregi până când sunt gata de servit.


12.

Finlanda

cină de Crăciun finlandeză

O cină de Crăciun finlandeză este adesea servită în stil bufet în cadrul unei tradiții numite joulupöytä, ce se traduce prin „masa de Crăciun". Printre preparate se numără șuncă, pește, caserole de cartofi și rosolli, o salată colorată făcută cu sfeclă tăiată în cuburi, cartofi, morcovi, mere și smântână.


13.

Filipine

lechón, porc de lapte la proțap

Filipinele au unul dintre cele mai lungi sezoane de Crăciun din lume - încep să sărbătorească încă din septembrie. După slujba de la miezul nopții, în Ajunul Crăciunului, filipinezii au un mare ospăț Noche Buena cu lechón, un porc de lapte la proțap. Pe masă aceștia pun, de asemenea, queso de bola (o minge de brânză), rulouri de primăvară, salată de fructe și paste.


14.

Lituania

cina traditional in seara de Craciun, in Lituania

Găzduirea cinei tradiționale lituaniene din Ajunul Crăciunului - cunoscută sub numele de kūčios - presupune o pregătire uriașă. Poate dura chiar și o săptămână pentru a pregăti această cină fără lactate și fără carne. Lituanienii pun pe masă doar mâncăruri reci, inclusiv hering, pâine, ciuperci și alte legume.


15.

Japonia

găleată de pui prăjit crocant de la KFC

Crezi sau nu, 3,6 milioane de cetățeni japonezi sărbătoresc Crăciunul cu o găleată de pui prăjit crocant de la KFC. Grație unei campanii de marketing extrem de reușite din anii '70, oamenii s-au înghesuit la gigantul fast-food pentru „găleți de petrecere" de Crăciun.


16.

Argentina

vitel toné

Argentinienii sărbătoresc Crăciunul cu o varietate de feluri de mâncare, dar acestea includ aproape întotdeauna clasicul vitel toné italian. Acesta este un fel de mâncare rece cu carne de vițel tăiată în felii subțiri și capere într-un sos cremos de ton, care este foarte răcoritor în timpul vremii blânde din decembrie din emisfera sudică.


17.

Ucraina

varenyky

Oamenii din Ucraina sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Sfânta Cuminecătură are loc imediat ce prima stea este văzută pe cer. Există 12 feluri de mâncare tradiționale, printre care o budincă dulce din cereale numită kutia, o supă de sfeclă fără carne și varenyky, o gălușcă asemănătoare cu pierogie umplută cu varză și cartofi.


18.

Armenia

ghapama

La fel ca în alte țări ortodoxe orientale, armenii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Cina tradițională armeană de Crăciun include ghapama, o mâncare specială de dovleac care se mănâncă doar de Crăciun și la alte ocazii speciale. Dovleacul este umplut cu orez, stafide, nuci și miere de albine înainte de a fi prăjit la perfecție.


19.

Suedia

Smorgasbord bufet suedez
Smorgasbord este un bufet suedez cu o varietate mare de mâncăruri reci și calde. La un smorgasbord, vei găsi adesea o selecție mare de feluri de mâncare, cum ar fi salate, pâine, brânză, pește rece (cum ar fi heringul), carne și multe alte preparate.

În Suedia, cina de Crăciun se referă la bufetul cunoscut sub numele de julbord. Masa este umplută cu trei feluri de mâncare constând în pește (adesea hering murat), urmat de mezeluri, șuncă și cârnați.

Apoi, suedezii servesc un fel de mâncare numit Janssons frestelse, alcătuit din anșoa și cartofi, înainte de a savura dulciuri precum chiflele cu șofran și budinca de orez.